Şifreleme (Encryption) Nedir?

şifreleme nedir

Günümüzde veri şifrelemeden daha iyi bir güvenlik protokolü yoktur. Çok sayıda güvenlik çözümünde kullanılan veri şifreleme, yetkisiz kullanıcıların değerli verilerinize erişmesini engeller ve dosyalarınızın güvende ve kilitli kalmasını sağlar.

Peki şifreleme tam olarak nedir?

Şifreleme (Encryption) Nedir?

Şifreleme yani encryption, düz metni şifreli metne dönüştürme işlemidir. Yani iki taraf arasındaki veya yetkisiz kişiden gelen görüşmeyi güvence altına almak için metni okunabilir biçimden okunamaz biçime dönüştürme işlemidir. Düz metni güvenli bir şekilde şifrelemek için gizli bir anahtar kullanılır. Şifrelemeyi şifrelemek için çeşitli teknikler ve algoritmalar (aktarma teknikleri, MD5 algoritması, SHA algoritması, IDEA algoritması vb.) geliştirilmiştir.

Bu noktada verilerinizi şifrelerseniz, gizlilik konusunda daha az endişe duyarsınız. Çünkü şifreleme, istenmeyen kullanıcıların hassas bilgilerinize erişmesini engeller.

Şifreleme Nasıl Çalışır?

Verilerin şifrelenmesinde yer alan 3 adım vardır. İlk adım, bir anahtarın (parola) yanında şifrelemek istediğiniz bazı verileri girdi olarak almanızı sağlar. İkinci adım ise her ikisine de sahip olduğunuzda, her ikisini de bir şifreleme algoritmasına girdi olarak göndermeniz gerekir.

Algoritma daha sonra şifreleme anahtarını kullanarak girişte verilen verileri değiştirir ve çıktıyı gönderir. Daha sonra çıktıyı istediğiniz herhangi bir aracı kullanarak ikinci tarafa gönderebilir veya şifrelenmiş verileri kendi gelecekteki kullanımınız için saklayabilirsiniz. Alıcı verileri aldığında, şifre çözme anahtarını ve şifrelenmiş verileri, şifresini çözmek için bir şifre çözme algoritmasına gönderir.

Veri Şifreleme Neden Önemlidir?

Veri şifrelemenin bazı önemli avantajları aşağıdakileri içerir:

1. Şifreleme verilerin bütünlüğünü sağlar

Veri şifreleme, herhangi birinin verileri okumasını engeller ve bir bilgisayar korsanı, herhangi bir dolandırıcılık yapmak için verileri değiştiremez. Herhangi biri şifrelenmiş verilerde herhangi bir değişiklik yaparsa, şifrelemeyi kullanan taraf herhangi bir sahtekarlığı kolayca tespit edebilir.

2. Her zaman güvenlik sağlar

Bir klasörü veya depolama verilerini parolayla korumak için başka araçlar da vardır, ancak verileri bütünüyle güvence altına almanın tek gerçek yolu şifrelemedir. Verilerin uygun şekilde şifresi çözülmeden hiç kimse bilgilerinizi kullanamaz.

3. Cihazlar arasında verilerin korunmasında avantajlıdır

Şifreleme ve şifre çözme yazılımı herhangi bir platform için yazılabilir, yani şifrelenmiş veriler platforma bağlı değildir ve cihazlar arasında kullanılabilir.

4. Şifreleme gizlilik sağlar

Veri şifreleme sadece şirketler için avantajlı değildir, aynı zamanda normal bilgisayar kullanıcıları da banka hesabı ayrıntıları, tıbbi kayıtlar vb. gibi hassas bilgileri güvenli bir şekilde saklamak için şifreleme kullanabilir. Uygun şifreleme olmadan cihazlarınıza erişebilen herkes cihazlarınızı görebilir ve kopyalayabilir.

Veri Şifreleme Türleri

AES ve RSA gibi verileri şifrelemek için pek çok yöntem olmasına rağmen, şifrelemeyi iki türe ayırabiliriz: Simetrik ve Asimetrik.

Simetrik: Verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için aynı anahtar kullanıldığında, bu işlem simetrik şifreleme olarak kabul edilir. Bu tipte bir anahtarı aktarırken çok dikkatli olmamız gerekir. Bu yüzden genellikle, anahtarı farklı bir kanaldan göndererek yapılır.

Asimetrik: Asimetrik şifrelemede biri anahtar şifreleme için diğeri verilerin şifresinin çözülmesi için 2 anahtar kullanılır. Bu şifreleme türünde bir anahtara özel anahtar, ikinci anahtara genel anahtar denir. Genel anahtar, verileri şifrelemek için kullanılır ve herhangi bir sorun olmadan herkese teslim edilebilir. Ancak öte yandan, özel anahtar şifre çözme için kullanılır ve kimseyle paylaşılmaz.

Şifreleme Kullanımları

Aşağıda şifreleme için kullanım durumlarının bir listesini bulabilirsiniz:

1. Depolama için Veri Koruma

Uzun süre saklanan verilerin korunması için kullanılabilir. Depolama alanı çalınsa veya ihlal edilse bile veriler anahtar olmadan okunamaz.

2. Data Migration

Bir ağ üzerinden veri aktarımı yapılırken, ağdaki hiç kimsenin bilgilerinizi okuyamamasını sağlamak için kullanılır.

3. Verilere Birden Fazla Cihaz Üzerinden Erişme

Bulut depolamada depolanan veriler şifrelenir ve daha sonra desteklenen herhangi bir cihazdan güvenli bir şekilde bu verilere erişilebilir.

4. Uyumluluğun Sağlanması

Veri güvenliğinin değerini göz önünde bulunduran birçok işletme, şirket veya kullanıcı verilerini güvende tutmak için verilerin şifreleme ile güvence altına alır. Bu aynı zamanda çalışanların kullanıcı verilerine yetkisiz erişime sahip olmasını da önler.

Uçtan Uca Şifreleme Neden Önemlidir?

Uçtan uca şifreleme – End-to-end encryption (E2EE), gönderici ve alıcı dışında hiç kimsenin mesajlarınıza erişmemesini sağlayan bir özelliktir. E2EE, iki anahtar içeren ortak anahtar şifrelemesini kullanır. Bu noktada anahtarlardan biri size, diğeri ise iletişim kurmak istediğiniz kişiye aittir. Mesajı göndermeyi bitirdiğinizde, mesajı şifrelemek için kullanılan anahtarı yok edersiniz. Bu, amaçlanan alıcı dışında herhangi birinin mesajı okumasını engeller.

Uçtan uca şifrelemeyi kullanmanız için en önemli nedenler aşağıdaki şekildedir:

Özetle diyebiliriz ki, şifreleme bir kullanıcı için internette güvenli bir ortam oluşturmak ve veri depolamayı güvence altına almak için en önemli unsurlardan biridir.

Şifreleme İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Şifreleme ne kadar güvenlidir?

Şifreleme, çevrimiçi deneyiminizi çok daha özel ve güvenli hale getirir, ancak kusursuz değildir. Güvenlik düzeyi ayrıca kullanılan şifreleme türüne de bağlıdır. Yine de, sizi tüm çevrimiçi tehditlerden koruyamaz. Örneğin, zayıf parolalar ve veri ihlalleri, bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir.

2. Şifrelenmiş veriler saldırıya uğrayabilir mi?

Evet, şifrelenmiş verilerin kodunu çözebilirsiniz. Ancak, şifre çözme çok fazla zaman ve kaynak gerektirir. Şifrelenmiş veriler genellikle çalıntı anahtarlarla saldırıya uğrar.

3. Şifrelenmiş veriler tekrar şifrelenebilir mi?

Evet, çoklu şifreleme vardır. Aynı veya farklı algoritmaları kullanabilirsiniz, ancak bu durum çok yaygın değildir. Çoğu modern şifreyi kırmak çok zordur.

4. En yüksek şifreleme düzeyi nedir?

AES 256-bit, en güçlü şifreleme standardı olarak kabul edilir. 

5. Hangi mesajlaşma uygulamaları uçtan uca şifreleme kullanır?

Signal, WhatsApp ve iMessage varsayılan olarak uçtan uca şifreleme kullanır. Ancak Telegram gibi diğer popüler uygulamalar bunu sadece gizli veya özel sohbetlerde sunar.

Exit mobile version