Önceki adımlarımızda kurulumu tamamlanmış olan RDS sunucu üzerinde lisans yapılandırma adımlarını tamamladık. Bu makalemizde ise RDS sunucunun temel kullanım alanlarından biri olan RemoteApp özelliğini ele alıyor olacağız.
Makalemin bir önceki bölümü için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Server 2022 Remote Desktop Services Bölüm2 : Lisanslama Adımları – ÇözümPark (cozumpark.com)
Remote app özelliği web browser üzerinden, atanan haklar doğrultusunda kullanıcıların sunucu Ara yüzüne ulaşmadan web portal üzerinden uygulamaları kullanmalarını sağlar. Remote App özelliği 2008 ile hayatımıza girmiş olup, bazı uygulamalarda tam adaptasyon noktasında normal masaüstü oturumuna göre birkaç noktada eksik kalmıştır. Tabi ki Server 2012, 2012R2, 2016, 2019 ve 2022 ile neredeyse evrimini tamamlamıştır. Bu özellik ile masaüstü oturumunun önüne geçip kullanıcıya sadece gerekeni vermek bakımından çok önem taşımaktadır. RemoteApp RDS rolünün kurulum anında yapılandırılmakta olup hiçbir ayar yapmadan çalışır olarak karşımıza gelmektedir. Tabi bize düşen bunu kurumumuza göre yapılandırmaktır. Adımlarımıza başlayalım.
Rds kurumu sırasında erişim bilgisi bizlere sunuluyor. Özelleştirilmiş bir ayar yapmadığınızda https://sunucuisim-veya-ip/Rdweb olarak Remote App kullanım Ara yüzüne giriş sağlayabilirsiniz.
Giriş sağladığımızda varsayılan olarak tüm kullanıcılara atanmış ve sunucu üzerinden kullanılabilecek uygulamalar karşımıza gelmekte.
Wordpad uygulamasını açıyoruz arka planda kullanılan rdp protokolünün yapısı birebir işlemekte. Güvenlik uyarısını Connect butonuna tıklayarak geçelim.
Kimlik bilgilerimizi girdikten sonra görüldüğü gibi başarılı bir şekilde uygulamamız açıldı. Sunucu Ara yüzüne erişim sağlamadan oradaki hiçbir olaya müdahil olmadan doğrudan program açıldı. Bu güvenlik açısından bizlere çok şey katıyor dersek abartmış olmayız.
Hatta wordpad üzerinde işlem yapıp kaydet dediğimizde sunucunun sürücülerinin geldiğini görebiliriz.
Şimdi RemoteApp uygulamalarının hangisinin dağıtılıp, hangisinin kaldırılacağına ve bunları kimlerin kullanacağı gibi adımlara geçelim. Remote App uygulamalarını yönetmek için Server Manager konsolunda RDS üzerinden, Collections ve QuickSession tabına gelelim. Açılan ekranımızda mevcut dağıtılan 3 uygulamamızı görebiliyoruz.
Öncelikle uygulamaların nasıl kaldırılacağını ele alalım bu işlem için Task butonuna tıklayarak açılan menüden Unpublish RemoteApp Programs menüsüne tıklayalım.
Kaldırmak istenilen uygulamalarımızı seçip Next ile ilerleyelim.
Bu ekranımızda yapılacak olan işlemlerin bir özeti bizlere sunulmakta. Unpublish butonuna tıklayarak RemoteApp üzerinden uygulama kaldırma işlemini başlatalım.
İşlemimiz tamamlandı. Close ile ekrandan çıkalım.
Görüldüğü gibi dağıtımı yapılmış hiçbir uygulamamız kalmadı.
RD Web Access ekranımızda da durum aşağıdaki gibi gözükmekte.
Şimdi örnek olarak kurumumuzda kullanıcılarımıza asıl kullandırmak istediğimiz bir uygulamayı dağıtalım. Bu işlem için yine Task butonuna tıklayarak açılan menüden Publish RemoteApp Program menüsüne tıklayalım.
Sunucumuzda bulunan ve dağıtımını yapabileceğimiz programların exe dosyaları listede yer almaktadır. Uygulamamız bu liste üzerinde değiş ise Add… butonu ile yolunu göstermemiz mümkün. Biz Firefox uygulamasını dağıtacağımız için ilgili uygulamayı seçerek Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.
Uygulamamız dağıtıma hazır. Publish butonuna tıklayarak RemoteApp uygulamasının dağıtımını başlatalım.
RemoteApp uygulaması dağıtımı tamamlandı. Close ile ekrandan çıkalım.
RemoteApp Programs ekranında uygulamamız yerini aldı.
Dağıtılan uygulama üzerinde özelleştirmeler yapma imkanına sahibiz. Bu işlem için uygulama üzerinde sağ tıklayarak Edit Properties menüsüne tıklayalım.
General tabında uygulamamızın, RemoteApp görünen ismini değiştirebilir, Web Portalda görünüp gizlenmesini sağlayabilir, Bir klasör açara burada gruplanmasını sağlayabiliriz.
Parameters tabında programımızın çalışması için bir parametre gerekli ise bunun tanımlanmasını sağlayabiliriz.
User Assignment tabında ise bu uygulamayı kimlerin veya hangi grupların kullanabileceği noktasında özelleştirmeler yapabiliriz.
File Type Associations tabında ilgili uygulama ile hangi dosyaların açılabileceği noktasında özelleştirmeler yapılabilmektedir.
Şimdi bu ayarlardan sonra tekrardan RdWeb konsolumuza erişim sağlayalım. Kaldırdığımız uygulamaların konsol üzerinden yok olduğunu, dağıtımını yaptığımız Firefox uygulamamızın konsola eklendiğini görebiliyoruz. Uygulamamızı açalım.
Gelen güvenlik uyarısını Conenct ile geçelim.
Uygulamamız sorunsuzca açıldı.
Şimdi dağıtılan uygulamamızı farklı bir klasörleme yapısı içerisine alalım. Bu nedenle uygulamamızın üzerinde sağ tıklatıp Edit Propertites ekranımızı açalım.
Açılan ekranda General tabına gelelim ve RemoteApp Program Folder alanına isimlendirme yapalım.
İsimlendirme işleminden sonra ekranımızı OK ile kapatalım.
Mevcut RD Web Access ekranımızı yenilediğimizde klasör yapımısın geldiğini görebiliyoruz.
Klasör içerisinde düzenlenmiş olan programımıza aşağıdaki gibi erişim sağlayabiliyoruz.
Makalemizde genel olarak RemoteApp özelliğini anlatmaya çalıştık. Yararlı olması dileğiyle.
Makalemin bir sonraki bölümüne aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.