Server 2019 Remote Desktop Services Bölüm2 Lisanslama Adımları

Bu makalemizde kurulumu tamamlanmış olan RDS sunucu üzerinde lisans yapılandırma adımlarını ele alıyor olacağız. Bir önceki makalemde ise kurulum işlemlerini gerçekleştirmiştirm. Bu makaleme aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz;

https://www.cozumpark.com/server-2019-remote-desktop-services-bolum1-kurulum/

Yapılandırma işlemleri için Server Manager konsolu üzerinden Remote Desktop Services Owerview ekranına gelelim. RD Licensing butonuna tıklayalım.

Licensing yapılandırması yapılacak olan sunucumuzu seçmemiz gerekmekte. Biz Quick Start metodu ile deployment yaptığımız için ve ortamda bir sunucumuz olduğu için sucumuzu seçerek Selected ekranına aktaralım.

Sunucumuz Selected alanına aktarıldıktan sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Yapılacak olan işlem özetlenmekte. Seçilen sunucuya Licensing özelliğini kurmak için Add butonuna tıklayalım.

Licensing rolünün yapılandırması başladı.

Yapılandırma işlemi tamamlandı. Close ile bu ekrandan çıkabiliriz.

Mevcut sunucumuz üzerinden Licensing rolünün yapılandırıldığını görebiliyoruz.

Sunucumuzdaki lisanslama rolü kurulduğuna göre bundan sonra yapılması gereken adımlar ile ilerlememiz gerekmekte. Rol çıktığı zamandan bu yana cihaz ve kişi başına olmak üzere iki farklı metotla lisanslanmakta. Bunu seçimini belli etmek için Collections ekranında Task butonuna ve açılan menüden Edit Deployment Properties açılır menüye tıklayalım.

Açılan ekranda rolün farklı özelliklerinin yapılandırma işlemleri de yapılabilmekte. Biz makalemizin ilerleyen adımlarında yer yer bu ekranda farklı işlemler yapıyor olacağız. Bizim şu anki işlemlerimiz Lisans ile ilgili olduğu için RD Licensing tabına gelelim ve lisanslama tipimizi seçelim. Ben kullanıcı başına olan lisanslama mimarisini kullanacağım için Per User seçimini yapıyorum. Bu ayarın geçerli olacağı sunucuyu zaten bir sunucumuz olduğu için olduğu gibi bırakarak Apply butonuna tıklayarak ayarlarımızı kaydedip bu ekrandan çıkıyorum.

Bu adımı tamamladıktan sonra satın aldığımız lisans ile sistemi lisanslamamız gerekmekte. Bu işlem için arama çubuğuna Remote Desktop Licensing Manager yazarak arama sonucunda ekrana gelen konsolu açalım.

Açılan ekranda sunucu üzerine sağ tıklayarak Active Server menüsüne tıklayalım.

Sihirbaz ekranını Next ile geçelim.

Gerekli bilgilerimizi eksiksiz olarak girelim. Next ile sonraki adıma geçelim.

Lisanslama işlemi sırasındaki bağlantı metodunu seçelim telefon ve internet seçimler arasında yer almakta. Biz Automatic olarak bırakıp Next ile sonraki adıma geçelim.

Bu ekranımızda yine gerekli bilgileri girip Next ile sonraki adıma geçelim.

Buradaki tanımlama işlemleri tamamlandı sıra lisans aktivasyon işlemine geldi. Next ile sihirbaz ekranını geçerek sonraki adıma ilerleyelim.

Aktivasyon işlemi bizim girdiğimiz bilgiler adına bizim seçtiğimiz metot ile yapılacak şeklinde bilgiler yansımakta. Next ile sonraki adıma ilerleyerek sihirbazı geçelim.

Lisans türümüzü seçelim. Biz yapımızda Open Lisans kullandığımız için, Open License seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Bu ekranda Lisans bilgilerimizi girmemiz gerekmekte. Bilgileri girdikten sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim. Biz mevcut lisansı firmamızda kullandığımız için, ben ekranları sizle paylaşmak adına gereksiz bilgi ile dolduruyorum.

Almış olduğumuz lisansa ait tür bilgisini seçtikten sonra Next ile sonraki adıma geçelim.

Biz mevcut lisansı kullandığımız için, size göstermek amaçlı adımları işlediğimiz için deneme amaçlı olarak girdiğimiz lisans kodları hata verdi. Doğru bilgileri girmemiz durumunda işlem sorunsuz olarak tamamlanacak.

Ben bunun yerine hali hazırda lisansı aktive edilmiş olan sunucumuzdaki lisans ekranını sizinle paylaşıyorum.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir sonraki makalemizde RDS Web App özelliğini ele alıyor olacağız. Umarım yararlı olmuştur.

Makalemin bir sonraki bölümüne aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz;

https://www.cozumpark.com/server-2019-remote-desktop-services-bolum3-remoteapp-yapilandirmasi/

Exit mobile version