Bu makalemizde Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde Hyper-v ile yapılan sanallaştırma sisteminin yedeklenmesi konusunu ele alacağız. Bilindiği üzere hyper-v rolü kurulu olan sistemlerde sanal makinalarımızı Windows server backup ile yedekleyebiliyor, bu yedekten döndüğümüz makinanın Hyper-v yönetim konsoluna eklenmesine kadarki tüm işlemleri otomatik olarak sağlayabiliyorduk.
Tabi bu bahsettiğimiz yapı standalone olarak kurgulanan yapılarda geçerli oluyordu. Bu yapı aşağıdaki gibi olmaktadır. Bir sunucu üzerinde sanallaştırma yapılmış olup bu sanallaştırma sisteminin üzerine sanal makinalar eklenmiş durumdadır. Bu yapı genelde eğitim laboratuvarı gibi bilginin kaybının çok sorun olmayacağı ortamlarda tercih edilmesi gerekir. Buna karşın ekonomik açıdan güçleri olmayan ve yatırımı sevmeyen kobi sayılabilecek ortamlarda bu senaryo seçilmektedir.
Bu ortamları yedeklemek için aşağıdaki makalemizden yararlanabilirsiniz.
http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2013/03/02/windows-server-2012-windows-server-backup-ile-hyper-v-yedekleme-ve-yedekten-donmek.aspx |
Şimdi biz konumuza gelelim. Bizim makalemizde yapmak istediğimiz Hyper-v mimarisi ile ideal olarak tasarlanan cluster yapısı bulunan ortamların yedeklenmesidir. Bu yapılar genel olarak aşağıdaki şekilde kurgulanmaktadır.
Hyper-v standalone yapımızı yukarıda linkini paylaştığım makalemize göre Windows Server backup ile yedekleyebilmekteyiz. Buna rağmen Hyper-v Cluster mimarisi olan ortamlarda, Windows Server Backup ile yedekleme yapamamaktayız. Durum ile ilgili olarak yedekleme sırasında aşağıdaki gibi hata oluşmaktadır.
*—————————————————————————————————*
Application backup Writer Id: {66841CD4-6DED-4F4B-8F17-FD23F8DDC3DE}
Component: C9EF8F5C-56CE-47C4-8AF0-709E9FEEE684
Caption : Backup Using Child Partition Snapshot\CELBALANCE
Logical Path:
Error : 80780175
Error Message : Component was skipped from volume shadow copy.
Detailed Error : 80780189
Detailed Error Message : Windows Backup cannot backup an application with files on a CSV volume.
*—————————————————————————————————*
Tabi CSV ortamlarını yedekleyen, yedekleme programları ile yolumuza devam edebiliriz ancak masraf yapmadan bu işi Windows backup ile çözebiliriz. Buna rağmen yedekleme yapmaya çalışırsanız Hyper-v management servisiniz işlevini tam olarak yerine getiremeyecek sanal makinalarınız fonksiyonlarını yitirecektirler.
Tabi ki biz böyle bir durumun oluşmasını işlerimizin aksamasını istemeyiz biz bu durumu engellemek adına yedekleme adımlarını aşağıdaki gibi gerçekleştirmeliyiz.
Aşağıdaki gibi yapımızda iki adet hyper-v hostumuz vardır.
Yedekleme işlemini istediğimiz host üzerinden yapabiliriz. Neticede iki hostumuzunda Hyper-v üzerinde tutulan sanal makinaların CSV dizinlerine erişimleri bulunmaktadır. Yine de sanal makinalarımızı yedeklerken sanal makinamız hangi host üzerinde bulunuyor ise o host üzerinden yedeklemek daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum.
Hyper-v hostlarımızdan bir tanesi üzerinden Windows server backup yazılımını çalıştıralım.
Biz zamanlanmış bir backup görevi oluşturmayacağımız için zaten bu planda tek seçimimiz olan Different options seçimiyle bir sonraki ekrana ilerleyelim.
Host üzerindeki tüm yapıyı değil sadece sanal makine yedeklemesi yapacağımız için Custom seçeneği ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.
Öğe ekleme ekranında yedeklemesini yapacak olduğumuz bileşenlerimizi eklemek için Add Items butonuna tıklayalım.
Bu ekranımızda görüldüğü gibi Windows Server Backup CSV alanlarını tanıyabilmektedir. Biz bu durumda Storage yapımız içinde bulunun yapının dolayısı ile sanal makinalarımızın yedeğini alabilmekteyiz. Yedeğini alacağımız bir sanal makinamızı seçiyoruz. Ben makalemi gerçek ortamda kaleme aldığım için sanal makinalarımın ismini gizledim.
Sanal makinamız yedeklenecek öğeler arasına eklendi bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.
Yedeklemeyi yapacak olduğumuz birimi seçelim ben yedekleme yaptığım host üzerinde boş olan bir diskime yedekleme yapacağım için Local drives seçeneği ile ilerleyeceğim. Tabi gerçek senaryoda bu yedeğin harici sağlam bir ortama alınması gerekir.
Diskimizi seçip ilerleyelim.
Yedeklenecek öğelerin bir özeti geldi. Backup butonuna tıklayarak yedeklemeyi başlatalım.
Yedekleme adımları başladı.
Yedeklememiz başarı ile tamamlandı.
Diskimizde başarı ile alınmış olan yedeğimizi görebilmekteyiz.
Şimdi yedeğimizin başarısını görebilmek adına ortamımda test için kurduğum Windows 8.1 işletim sistemi üzerinde yer alan Hyper-v hostuma yedeğimi geri döneceğim. Hostumuzu açalım. Sanal Makinayı al butonuna tıklayalım.
Sihirbaz ekranında bize verilen ön bilgiyi geçerek sonraki adıma ilerleyelim.
Sanal makinamızın yolunu gösterelim.
Sanal makinamızın bulunduğu klasörü açarak Klasör Seç butonuna tıklayalım.
Klasörümüz sanal makine gösterme yoluna eklendi. Bir sonraki ekrana ilerleyelim.
Klasörümüz içinde yer alan sanal makinamız içeri aktarılacak olan sanal makinalar listesine eklendi. Biz tabi bir sanal makine yedeklediğimiz için dolayısı ile buraya bir sanal makine eklendi. Bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.
Windows 8.1 üzerindeki Hyper-v hostumuza aktarılacak olan sanal makinamızla ilgili olarak aktarım metotlarını içeren bir ekran karşımıza geldi.
Biz burada “Sanal makinayı yerine kaydettir.(var olan benzersiz kimliği kullan) seçeneği ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.
Burada Windows 8.1 işletim sisteminde Hyper-v hostunda Ext1 isimli bir sanal switch bulunmadığı için hata aldık bu hata önemli değil. Sonrasında bir switch oluşturarak sanal makinamızı bu switch’e bağlayabiliriz. Bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.
Bu ekranımızda yapılacak olan işlemlerin özeti yer almaktadır. Son butonuna tıklayarak işlemlerimizi başlatalım.
İşlemimiz tamamlandığında sanal makinamız başarılı bir şekilde kapalı olarak Hyper-v yönetim konsolumuza eklendi. Makinamızı özelliklerine bakalım.
Görüldüğü gibi yedeklemesi yapılan sanal makinamız Windows 8.1 bilgisayarımızın F: diski üzerinden yedekleme anındaki donanımı ile bire bir olarak eklendi.
Makinamızı açalım.
Makinamızın sorunsuz olarak açıldığını ve çalıştığını görebilmekteyiz.
Bir makalemizin daha sonuna geldik. Yararlı olması dileğiyle.