İnsanlar arama motorlarında çevrimiçi bilgi ararken, aradığı şeyi arama kutusuna yazarak bu işlemi gerçekleştirir. Kullanıcıların yaptığı bu sorgularda web sitenizin listelenmesi için arama motorlarının web sitenizin değerli olduğunu belirlemesi gerekir. Böylece insanlar çevrimiçi arama yaptıklarında sitenizi bulabilirler. Temel olarak, SEO alanının var olmasının tam nedeni budur. SEO’nun amacını anlamak web sitenizin genel resme nasıl uyduğunu anlamanıza yardımcı olur.
Ancak, henüz SEO hakkında bilginiz yoksa ve biraz bilgi sahibi olmak istiyorsanız, doğru yere geldiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra, tüm SEO temellerini ve SEO’nun nasıl çalıştığını öğreneceksiniz.
SEO Nedir?
SEO yani arama motoru optimizasyonu, daha fazla organik trafik elde etmek için web sitenizi optimize etme sürecidir.
Bu, en iyi sonuçları elde etmek için web sitesi tasarımınızı, düzeninizi, içeriğinizi ve diğer teknik ve teknik olmayan yönleri değiştirmeyi içerebilir. Tüm bu düzenlemelerle web siteniz, bunun için ödeme yapmadan kendi başına yeterli trafik çekebilmelidir.
Bu, uzun vadede daha fazla web sitesi trafiği elde etmenin sürdürülebilir bir yoludur ve çabaya değer bir süreçtir. Pazarlamacıların SEO’ya bu kadar yatırım yapmalarının ve bunun için çok fazla zaman ve çaba harcamalarının nedeni budur.
SEO aslında, web sitenizin açılış sayfalarının belirli bir arama sorgusu için bir arama motorunun ilk sonuç sayfasında yer almasını sağlamak için yapılan bir yarıştır.
Google’da “İstanbul’daki en iyi avukatlar” terimini aradığınızı varsayalım. Arama sorgunuzla ilgili web sitelerini gösteren bir arama motoru sonuç sayfası (SERP) göreceksiniz.
Tam olarak ne göreceğinizle ilgili ekran paylaşımını aşağıda paylaşıyorum:
Şimdi yukarıdaki ekran resmini inceleyelim:
Aslında ilk sonuç grubu, insanların belirli anahtar kelimeler için Google SERP’in hemen üstünde görüntülenmek için ödediği ücretli arama ağı reklamlarıdır (avukatlar reklam veremediği için bu sorguda bu sonuçlar yoktur).
Ardından, farklı avukatlar için işletme listeleriyle birlikte bir Google Haritası görüntülenir. Sonraki bölüm, Google’ın bununla ilgili diğer arama sorgularını ve yanıtlarını gösteren “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümüdür.
Son olarak, arama sorgunuz için farklı sonuçlardan oluşan bir organik arama listesi görürsünüz. Bu organik arama listesi, insanların SEO’ya yatırım yaptıklarında rekabet ettikleri şeydir.
Herhangi bir anahtar kelime için Google SERP’in ilk sayfasında bu arama sonuçları arasında yer almak isteyen binlerce kişi olabilir. Yani, SEO için çaba sarf ettiğinizde, ulaşmak istediğiniz amaç bu olmalıdır.
Tabii ki, SEO’ya yatırım yapmadan en üstte olan üç bölümden birinde listelenmeye çalışabilirsiniz. Bununla birlikte, reklamlar çok maliyetlidir, özellikle çok fazla bütçeniz yoksa, uzun vadeli olarak reklamlara sürekli yatırım yapamazsınız. Ve tabii tüm bu süreçler SEO’nun değil, arama motoru pazarlamasının (SEM) bir parçasıdır.
Bununla birlikte kendinizi Google My Business’ta listeleyebilir ve Google Haritalar bölümünde listelenmeyi deneyebilirsiniz. Bu, SEO’nun “yerel SEO” adı verilen ve özellikle yerel işletmeler için faydalı olan bir parçasıdır.
Bu yazıda odak noktamız, temel olarak SEO yardımıyla maksimum organik trafiği nasıl elde edebileceğiniz olacak. Ancak bunu nasıl yapabileceğinizin ayrıntılarına girmeden önce arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamanız gerekir.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Bir kullanıcı Google gibi bir arama motoruna bir arama sorgusu yazdığında, arama motoru en alakalı arama sonuçlarını azalan alaka sırasına göre göstermek için milyonlarca girişe bakar. Bunu nasıl yaptıklarına dair kendi algoritmaları vardır ve bu algoritmalar sıklıkla değişir.
Bununla birlikte, temel kural aynıdır: Alaka düzeyi. Herhangi bir arama motoru önce en alakalı olduğunu düşündüğü sayfaları arama sonuçlarında gösterir. Bunu, aşağıda göreceğiniz gibi bir dizi işlevi yerine getirerek yapar.
Crawling
Crawling, bir arama motorunun içerik için interneti taradığı süreçtir.
Indexing
İndeksleme, bir arama motorunun çevrimiçi içeriği anlamlandırma, depolama ve düzenleme sürecidir.
Her çevrimiçi sayfa için, arama motoru içeriği anlamaya ve mümkün olan en iyi şekilde kategorilere ayırmaya çalışacaktır. Bu şekilde, arama motorunun artık aldığı arama sorguları için görüntüleyebileceği tüm bir dizine veya sonuç veri tabanına sahip olur.
Ranking
Sıralama, bir arama motorunun belirli bir arama sorgusu için dizine eklenen sayfalardan hangisinin ilk önce gösterilmesi gerektiğine karar verdiği süreçtir. Bunun arkasındaki algoritma sıklıkla değişir, bu yüzden dijital pazarlamacıların en son değişikliklerden haberdar olması gerekir.
SEO Temelleri: SEO Nasıl Yapılır?
Daha önce belirttiğimiz gibi, SEO dinamikleri sürekli değişmeye devam ettiği için en son trendler ve algoritma değişiklikleri hakkında güncel kalmanız gerekiyor. Bu sürekli değişime rağmen, SEO’nun bazı temel ilkeleri var.
SEO temelleri veya stratejileri, SEO’nun sizin için nasıl çalışacağını ve web siteniz için daha fazla organik trafik elde etmenin temelini oluşturur.
Web siteniz için SEO’nun temellerini kapsayacak şekilde aşağıda belirtilen stratejileri kullanabilirsiniz.
Backlinks
Backlinks, temel olarak, trafiği web sitenize yönlendiren nişinizdeki diğer web sitelerinden gelen bağlantılar anlamına gelir. İnsanlar, kullanıcılarını başka faydalı içeriklere yönlendirmek veya sitenizden alıntıladıkları bazı bilgiler için kredi vermek için başka web sitelerine bağlantı verir.
Size bağlantı veren web siteleri ne kadar saygınsa, kendi web sitenizin itibarı için o kadar iyidir. Bu nedenle alanınızda yüksek alan otoritesi olan web sitelerinden backlink almayı hedeflemeniz gerekir.
Arama motorlarının sıralama kriterleri söz konusu olduğunda, web sitenizdeki veya açılış sayfalarınızdaki bağlantıların kalitesi çok önemlidir. Sahip olduğunuz yüksek kaliteli backlink’leriniz ne kadar yüksek olursa, iyi sıralama şansınız o kadar yüksek olur.
İlgili İçerik
İlgili içerik, arama sıralamalarınızı iyileştirmek söz konusu olduğunda muhtemelen en önemli kriterdir.
Tüm arama motorları, kullanıcılarına en alakalı sonuçları göstermeye çalışır. Bu, tüm arama motorları için bir numaralı kriterdir. Bu nedenle, SEO’da kazanmak için web sitenizin içeriğinin kalitesini artırmaya odaklanmanız gerekir.
Belirli bir sayfanın belirli bir anahtar kelime için sıralanmasını istiyorsanız, o anahtar kelimeyi arayan kişilere değer sağlamanız gerekir.
İçeriğinize sadece rastgele anahtar kelimeler eklemek artık iyi bir sıralama için yeterli değildir. İçeriğiniz, hedeflediğiniz kişiler için gerçekten yararlı ve alakalı olmalıdır.
Arama motorları, içeriğin ilgili ve yararlı olup olmadığını tespit etmede çok iyidir. İçeriğinizi anahtar kelimelerle doldurduğunuz için iyi bir sıralama yaptığınızı varsayalım, buna dayalı olarak biraz trafik elde edebilirsiniz. Ancak bu kişiler web sitenizde kalmazsa ve içeriğinizin amaçlarını çözmediğini görürse hemen sitenizden ayrılır. Arama motorları bu tür çevrimiçi davranışları yakalar ve alaka düzeyini değerlendirirken dikkate alır.
Bu nedenle, oluşturduğunuz içerik ne olursa olsun, belirli bir hedef kitle göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır. Bu yüzden insanların belirli bir anahtar kelimeyi ararken ne okumak istediklerine odaklanmanız gerekir.
Bu şekilde içerik oluşturmaya başlarsanız, artık anahtar kelime doldurma taktiklerine güvenmeniz gerekmez. İçeriğiniz yararlı ve alakalıysa, sıralanır. Bu kadar basit.
Kullanıcı Deneyimi
Bu, arama motorlarının sayfaları sıralamak için dikkate aldığı bir diğer çok önemli kriterdir. Tüm süreç kullanıcıların web sitenize nasıl yanıt verdiği ile ilgilidir.
İnsanların web sitenizde gezinme konusunda iyi bir deneyime sahip olup olmadığını anlamak için kendinize sormanız gereken şeylerden bazıları aşağıdaki şekildedir:
- Web siteniz üzerinde zaman mı harcıyorlar yoksa sadece açılış sayfalarınıza girip çıkıyorlar mı?
- Kaç kişi, yalnızca geldikleri sayfaya değil, web sitenizdeki diğer sayfalara gerçekten göz atıyor?
- Web sayfalarınızın açılması çok mu uzun sürüyor?
- İnsanların web sitenizde gezinmesi ne kadar kolay veya zor?
Karmaşık gibi görünebilir, ama gerçekten değil. Her şey basit ve kullanıcı dostu web sitesi tasarımına dayanıyor.
SEO sadece anahtar kelimeler ve bağlantılardan ibaret değil. SEO’nun web sitesi tasarımı ve kullanıcı deneyimi ile ilgilenen bir yönü de var. Teknik SEO adı verilen bu yönü, yeni başlayanların çoğu genellikle görmezden gelir ve yalnızca anahtar kelimelere ve bağlantılara odaklanır. Ancak SEO çalışmalarınız, bu tarafa bakmadan tamamlanmış sayılmaz.
Amacınız, bir kişinin web sitenizde gezinmesini mümkün olduğunca kolaylaştırmak olmalıdır. Bunu düzeltmek biraz zaman alabilir, ancak harcayacağınız zaman ve çabaya değer.
Backlink, içerik ve kullanıcı deneyimi, SEO’nun üzerinde durduğu üç ayaktır. Bu yüzden bunları doğru anlamanız ve tüm temelleri yukarıda anlattığımız şekilde ele almanız gerekir.
SEO İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. Gerçekten SEO’ya İhtiyacım Var mı?
Evet, var.
Neden mi?
Tüm web sitesi ziyaretçilerinizi büyük bir pasta olarak hayal edin. Ortalama bir web sitesi için bu pastanın %50’si Google gibi arama motorlarından gelecektir.
Arama motorları bir keşif aracıdır, yani bu web sitesi ziyaretçilerinin çoğu web sitenizi ilk kez keşfeder. Gittikçe daha fazla kişi web sitenizi arama motorlarından keşfettikçe, trafiğinizin arttığını göreceksiniz.
2. Web sitemin otoritesini nasıl iyileştiririm?
Web sitenizin otoritesini iyileştirmenin en iyi yolu, sektörünüzdeki diğer yetkili web sitelerinin sitenize bağlantı vermesini sağlamaktır.
Google, web sitenizin güvenilir olduğuna dair en güçlü sinyal olarak size backlink veren diğer web sitelerine bakar. Google, sahip olduğunuz backlin sayısına ve bu web sitelerinin ne kadar güvenilir olduğuna bakar.
Burada nicelikten çok kaliteye odaklanın. New York Times’tan bir bağlantı, web sitenizin sıralamasına 50 yeni blogdan gelen bir bağlantıdan çok daha fazla yardımcı olur.
3. Web sitemin alaka düzeyini nasıl artırırım?
Öncelikle bu yazıda SEO hakkında özetlediğimiz her şeyi yapabilirsiniz. Fakat işe müşterilerinizin çevrimiçi olarak aradıkları kelimeleri ve kelime öbeklerini belirleyerek başlayın ve bu kelimeleri ve ifadeleri daha iyi yansıtmak için web sitenizin içeriğini güncelleyin. Pizza satıyorsanız, Google’ın web sitenizin pizzayla ilgili olduğunu anlamasını kolaylaştırın.
Daha gelişmiş SEO için, işletmeniz için en büyük anahtar kelime hedeflerini belirlemek üzere aşağıdaki anahtar kelime araştırma araçlarından herhangi biriyle çalışmayı deneyin: Ahrefs (ücretli), SEMRush (ücretli), Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı (ücretsiz) ve Moz (ücretli).
Bu kelimeleri ve cümleleri başlık etiketlerinize, alt başlık etiketlerinize, alternatif metne, bağlantılara vb. ekleyin.
4. İnsanlar sitemi şu anda Google’da bulabilir mi?
Bunu test etmenin en kolay yolu Google’a gidip “site:[alanadim.com]” yazıp web sitenizin açılıp açılmadığına bakmaktır.
Bu aramayı yaptıktan sonra web siteniz açılmıyorsa, siteniz şu anda Google’da değildir. Bunu düzeltmek için web sitenizi Search Console’a ekleyin ve sitenizi doğruladıktan sonra site haritanızı gönderin.
Site haritanızı bulmakta zorlanıyor musunuz? Tarayıcınıza “[alanim.com]/sitemap.xml” yazmayı deneyin. Çoğu senaryoda bu, site haritanızı açar veya en azından sizi site haritası sayfanıza yönlendirir. Bu işe yaramazsa, yapacak çok işiniz var demektir.
5. Öncelikle SEO’nun hangi bölümlerine odaklanmalıyım?
Temel olarak, Moz araç çubuğunu kullanarak web sitenizin alan yetkilisini kontrol ederek işe başlayabilirsiniz.
Çoğu durumda, sitenizin yetkisi 40’tan azsa, SEO’nun yetki tarafına odaklanmalısınız (yani, size bağlantı verecek daha saygın web siteleri elde etmek). Sitenizin yetkisi 70’ten büyükse, SEO’nun alaka düzeyine odaklanın (uygun bir SEO temeli oluşturma).
Siteniz ortada kalıyorsa yani ne 40 tan az ne 70’ten büyük değilse, en büyük 5 rakibinizi arayın ve alan adı otoritenizi onlarınkiyle karşılaştırın. Alan adı yetkiliniz onlarınkinden daha yüksekse, muhtemelen alaka düzeyine odaklanmak en iyisidir. Alan adı yetkiliniz onlarınkinden daha düşükse, muhtemelen otoriteye odaklanmak en iyisidir.
6. Eskiden Google’dan iki kat daha fazla ziyaretçi alırdım ne oldu?
Muhtemelen bir algoritma cezası aldınız.
Google, arama yapanlara daha iyi bir deneyim sağlamak için arama algoritmasını her gün günceller. Bu güncellemelerin bir kısmı, Google’ın kurallarına aykırı olan web sitelerinin cezalandırılmasından oluşur.
Arama sıralamanıza zarar verebilecek iki büyük algoritma cezası vardır: Panda ve Penguen.
Panda, Google’ın internetten “ince” içeriği ortadan kaldırmaya odaklanan arama algoritmasında yapılan bir dizi güncellemedir. Diğer sitelerden içerik alan makaleleri veya 100-200 kelimelik kısa makaleleri düşünün.
Penguen, Google’ın arama motorlarından gelen web spam’lerini ortadan kaldırmayı amaçlayan algoritmasında yapılan bir dizi güncellemedir. Bu güncellemeler altında bir siteyi cezalandırabilecek bazı klasik taktikler, anahtar kelime doldurma, diğer web sitelerine size backlink vermeleri için ödeme yapma veya birçok düşük kaliteli web sitesinden bağlantı alma olabilir.