Avrupa Birliği, Schengen vizesi başvurularının dijitalleşmesi için uzlaşmaya varıldığını duyurdu. Yeni kurallar yürürlüğe girdiğinde başvurular, Avrupa Birliği’nin bir platformu üzerinden online olarak yapılabilecek. Vizeler, şifreli barkodlar şeklinde verilecek.
Son zamanlarda Türklere verilmemesiyle gündemde olan Schengen vizesiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Avrupa Birliği, yaptığı bir açıklamada vizenin verilme sürecinde önemli değişikliklere gitmeye hazırlandığını duyurdu.
Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan açıklamaya göre Schengen vizesi konusunda Avrupa Parlamentosu ve Konseyi uzlaşmaya vardı. Anlaşma, vize başvurularının dijitalleşmesini sağlayacak.
Uzlaşılan kurallar, Schengen vizesinin dijitalleşmesini ve AB üyesi olmayan ülkelerin vize alma sürecini modernleştirmeyi ve basitleştirmeyi amaçlıyor. Mevcut sistem, hem vatandaşlar hem de devletler için ek masraflar yaratan evrak işlerine dayanıyor; yeniliklerle bu durum azaltılmak isteniyor.
Açıklamaya göre, yeni yasa yürürlüğe girdiğinde Schengen vizesi başvurusu çevrimiçi olarak yapılabilecek. Başvuruları gerçekleştirmek için bir Avrupa Birliği platformu kullanılacak.
Başvuru platformunda kullanıcılar, güvenli bir hesap üzerinden gerekli belgeleri yükleyerek ve ücreti ödeyerek başvuruda bulunabilecekler. Sadece ilk kez başvuranlar, biyometrik verileri olmayanlar ve yeni seyahat belgelerine sahip olanlar fiziksel olarak konsolosluklara gitmek zorunda kalacak.
Ayrıca, pasaportlara yapıştırılan vize etiketlerinde de önemli bir değişiklik olacak. Vize etiketleri, şifreli 2D barkodlardan oluşan dijital Schengen vizeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik uzun süreli vizeler için de geçerli olacak.
Bu yeni dijitalleşme girişimi, Schengen vize başvurularını daha hızlı, daha kolay ve daha kullanıcı dostu hale getirerek seyahat sürecini iyileştirmeyi hedefliyor. Seyahat edenler, Schengen ülkelerine seyahat etmek için gereken vize başvurularını artık online olarak rahatlıkla gerçekleştirebilecekler.
Kaynak: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3220