SCCM Resource Explorer ve Configuration Manager Support Center
Merhaba,
Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde bulunan Resource Explorer ve Configuration Manager Support Center araçlarından bahsedeceğiz.
SCCM’de Resource Explorer özelliğini kullanabilmek için öncelikle SCCM Konsolunu açarız. Konsol ekranı açıldıktan “Assets and Compliance” bölümünü seçerek ardından “Devices” seçeneğini seçeriz. Yapımızda bulunan bilgisayar objesinin üzerine sağ tıklayarak “Start” seçeneğini seçerek “Resource Explorer” seçeneğini seçeriz.
Bilgisayarımıza ait Donanım (Hardware) , Donanım Geçmişi (Hardware History) , Yazılım (Software) , Tanılama Dosyaları (Diagnostic Files) seçeneklerini görürüz.
“Hardware (Donanım )” seçeneğinin yanında bulunan “+” işaretine tıklayarak aşağıya doğru listelenmesini yada yan tarafta görünmesi işlemi gerçekleştiririz. Donanım bilgilerinde ; Bilgisayarımızın CD-ROM ,HDD, Ram ,Anakart, Disk Partition , Firmware, Network Adapter, İşletim Sistemi , Yüklü Programlar vb. birçok bilgilerini görürüz.
“Hardware History (Donanım Geçmişi)” Donanım yapılandırmasında herhangi bir değişiklik yaptığımızda bu ayrıntıları değişikliğini yapmış olduğunuz donanım sekmesine tıklayarak bilgi edinebilirsiniz. (Client Policy aralıklarına göre )
“Software (Yazılım)” seçeneğinde ; ortamınızda bulunan bir yazılımın dosyalarını konumunu ve boyut bilgilerine yer vermektedir. Ayrıca bilgisayarınızda bulunan dosyalar ne olursa olsun, ürün adıyla dosyaları sınıflandırır. Bilgisayarınızda yüklü olan programların dosyalarını ve ürün sahibi firmanın isimlerine göre kategorize edilmiş halini görürüz.
“Diagnostic Files (Tanılama Dosyaları)” seçeneğinde yapınızda “System Center Support Center” mevcutsa bu sistemin açılmasını sağlar. Bilgilerin Resource Explorer’dan kopyalanmasını gerçekleştirir. Zip Dosyalarının bulunduğu klasörü dosya gezgini ile açmasını gerçekleştirir. Diagnostic Files’larında gösterilen “Resource Explorer (Kaynak Gezgini)” sutünlarına kaydeder.
O halde “System Center Support Center “ programından Hemen bahsedelim ;
Configuration Manager Sisteminde bulunan Bilgisayarlarımızın ilgili sorunu çözmek için Microsoft Teknik Destek personelinin yaşayacağımız veya yaşamış olduğumuz sorunları tanılamasına ve anlamasına yardımcı olmak için Günlük Dosyaları ve Bilgisayarınız ile alakalı bilgileri Manuel toplamak gerekmektedir. Fakat Bu araç sayesinde; Gerekli tüm Dosyaları toplar, Böylece Manuel yapılan işlemi otomatize etmiş oluruz. Confiration Manager Support Center aracı ; Bilgisayarlarınız ile alakalı bilgileri toplamamıza yardımcı olarak Ürün Destek Uzmanlarıyla iletişim kurarken ilgili sorunları daha kolay çözebilmemize olanak tanır.
Bu Aracın kurulumu için SCCM sunucunuzun C:\ dizininde (Yapınıza göre değişiklik gösterebilir) altındaki SCCM Setup dosyalarının bulunduğu klasörde Tools (Araçlar) adında yüklü olan klasörün içerisinde kurulum dosyası mevcuttur. Kurulum için çift tıklarız.
Program kurulum dosyasını tıkladığımızda kurulum için Lisans Sözleşmesini kabul etmek için yanında bulunan kutucuğu işaretleyerek “Install” seçeneğini seçeriz.
Kurulum işlemi tamamlanmış oldu. “Finish” seçeneğini seçerek Configuration Manager Support Center programını yüklemiş oluruz.
Başlat menüsünden yada Araç çubuğundan aratarak “Support Center” seçeneğini seçerek programı açarız.
Programı açtığımızda Veri Toplama işlemlerinin yapılması için “Collect selected data” seçeneğini seçerek aşağıda bulunan verilere ait loglarımızı .zip uzantılı dosya halinde toplayabiliriz.
“Client” seçeneğinde ise İstemci Kimliği, Donanım Kimliği, İstemci Sürümü , Site Code vb. bilgileri görürüz. Ayrıca uzaktan bilgi almak yada işlem yapmak istediğimiz bilgisayara uzaktan bağlanarak Restart vb. Işlemlerini yapabiliriz.
“Policy” seçeneğinde , SCCM Agent yüklü olan bilgisayarların almış oldukları SCCM Politikalarını (Policy) görürüz. Ayrıca Policy değerlendirme ve talep etme seçenekleri mevcut.
“Content” seçeneği ise client’larda bulunan Program ve Paketleri görüntülememizi sağlamaktadır. “Invoke Trigger (Tetiklemeyi Çağır)” seçeneğini seçerek Uygulama Dağıtım , Yazılım Güncellemeleri , Kaynak Taramalarını gibi eylemleri çalıştırmamıza olanak tanır. “Monitoring” seçeneğini seçerek Application Deployment (Uygulama Dağıtım) ve Software Update Deployment (Yazılım Güncelleme Dağıtımlarını) izleyebiliriz.
“Inventory” seçeneğini seçtiğimizde Client’larımızın envanter verilerini görmemizi sağlar.
“Troubleshooting” seçeneğinde aşağıda ekran görüntüsünün sol sütununda listelenen araçların sorun giderme görevlerini yürütür. Status sutünunda her görevin durumunu görüntülemektedir.
“Logs” seçeneğinde ise normalde SCCM’de bulunan tüm günlük dosyaları CMTrace aracı ile görüntüler ve inceleriz. Bu özellikle, Günlük dosyaları farklı Trace ekranları açmadan görmek imkanı buluruz. Günlük dosyasında belirlemiş olduğumuz Logları ekleyerek yada Exclude (Hariç) tutarak inceleyebiliriz.
“Open Logs” seçeneğini seçerek bilgisayarınızda görmek istediğiniz Günlük Dosyaları seçerek Logları görüntüleyebiliriz.
Bu aracın bir özelliği daha mevcut ; “Remote Connection” özelliğini seçerek herhangi bir bilgisayarınıza Kimlik Doğrulama ve istediğimiz kullanıcı hesabı ile uzaktan bağlantı sağlayabilirsiniz.
Bağlanmak istediğimiz bilgisayarın “Hostname veya IP Adress” bilgilerini yazarak şuanda bağlı olduğumuz kullanıcı ile erişmek istersek ; “Use integrated authentication” seçeneğini seçeriz. Eğer başka kullanacağımız Kullanıcı Hesabı mevcutsa “Specify credentials” seçeneğini seçerek ” Domain\username ” şeklinde kutucuğa kullanıcı hesabımızı yazarak ,Şifreyi doğru girerek “Apply” seçeneğini seçeriz.
Evet yukarıda bilgilerini girmiş olduğumuz bilgisayara uzaktan bağlandık
Eğer İşlem yapmış olduğumuz makineye tekrardan dönmek istersek ” Local Machine Connection” seçeneğini seçerek işlem yapmış olduğumuz bilgisayarımıza tekrardan geri dönmüş oluruz.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…
Eline sağlık.
Teşekkürler Hakan Hocam