SCCM Remote Control Konfigürasyonu ve Kullanımı
Merhaba,
Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde bulunan Remote Control aracından bahsedeceğiz. System Center Configuration Manager ürününü kullanan çoğu organizasyon Helpdesk departmanının organizasyondaki kullanıcıların bilgisayarlarına üçüncü parti yazılım kullanmadan Remote Control aracı ile bağlanmaktadır.
İlk yapacağımız işlem Remote Control özelliği konfigüre edilmediyse bununla alakalı işlemlerden detaylıca bahsediyor olacağım.
SCCM Console ekranından Remote Control özelliğini kullanabilmek için ilk öncelik olarak SCCM Console ekranından ” Administration ” bölümüne gireriz. ” Client Settings “ seçeneği seçeriz. İsteğinize göre varsayılan olarak gelen Default Settings ayarlarından da Remote Control ayarlarını konfigüre edebilirsiniz. ” RemoteControlSettings “ adında ayar oluşturmak için ” Client Settings “ seçeneğine sağ tıklayarak ” Create Custom Client Device Settings ” seçeneğini seçeriz.
Ardından Custom Device Settings konfigüre işlemlerine ” Name “ kutucuğuna belirlediğimiz veya hatırlayabileceğimiz Settings ismini yazarak kutucuğu doldurmuş oluruz. Ardından ” Remote Tools “ ile alakalı konfigüre işlemi sağlayacağımız için ilgili kutucuğu işaretleyerek ” OK “ seçeneğini seçeriz.
RemoteControlSettings objemizin oluştuğunu görürüz. RemoteControlSettings adındaki ayarlarımızı konfigüre edebilmek için ” Properties “ seçeneğini seçeriz.
Settings ekranında tekrardan ” Remote Tools “ seçeneğini işaretleriz. Remote Control aracı varsayılan olarak aktif gelmemektedir. Aktifleştirme işlemlerine başlamak için ” Configure Settings “ seçeneğini seçeriz.
” Enable Remote Control on client computers “ seçeneğini işaretleyerek Remote Control aracının Kullanıcı Bilgisayarlarında etkinleştirilmesini aktifleştiririz. Remote Control aracı ile hangi ortamlarımızda Kullanıcı Bilgisayarlarına bağlanacağımızı seçeriz. Lab olduğu için ” Domain , Private , Public ” seçeneklerini seçerek devam ediyorum. Ardından işlemlerin kaydedilebilmesi için ” OK ” seçeneğini seçeriz. ( Yapınızdaki Firewall konfigürasyonlarını uygulamadan aracın çalışmasında problem yaşabilirsiniz. Çalışması için gereken portların tanımları ve kuralları girilmelidir. )
Remote Control Settings ayarlarını açıklayalım ve ne anlama geldiklerinden bahsedelim :
Users can change policy or notification settings in Software Center : Organizasyon kullanıcılarınızın SCCM Agent yüklendikten sonra bilgisayarlarında ” Software Center ” adında program mevcuttur. Bu program içerisindeki konfigürasyonlardan Remote Control konfigürasyonlarını değiştirip değiştirmeyeceğini seçebiliriz.
Allow Remote Control of an unattended computer : Bu seçenek KVKK gereği konfigürasyonlarda dikkat edilmesi gereken bir seçenektir. Oturumu kilitli, kapatılmış yada açılmamış bir kullanıcının bilgisayarına erişmek için konfigüre edebilirsiniz. Bu ayar ” No “ seçeneği seçildiğinde yalnızca oturumu açık durumda olan Kullanıcı Bilgisayarlarına uzaktan bağlantı gerçekleştirebilirsiniz.
Prompt user for Remote Control permission : Tavsiye edilen konfigürasyon ” Yes “ seçeneğidir. Remote Control aracı ile kullanıcı bilgisayarına bağlandığımızda kullanıcıdan onay istememizi sağlamaktadır. ( Organizasyonunuzda kullanıcı bilgisayarlarına onaysız bağlanmak hem KVKK gereği hemde etik açıdan uygun değildir. )
Prompt user for permission to transfer content from shared clipboard : Remote Control aracı ile bağlandığımız kullanıcıların bilgisayarlarındaki Dosya , Resim , Doküman gibi öğeleri karşılıklı paylaşmanıza kullanıcıya onay sunarak onaylı yada onaysız şeklinde konfigüre edebilirsiniz.
Grant Remote Control permission to local Administrator group : Local Admin grup kullanıcılarının Remote Control aracı ile kullanıcılara bağlanmasını konfigüre edebilirsiniz.
Access level allowed : Remote Control aracı ile Erişim Düzeyini belirleyebiliriz. Genelde ” Full Control “ şeklinde konfigüre edilmektedir. Araç çubuğunda listelenen erişim düzeylerinden bahsetmek gerekirse ;
- Full Control : Tam Yetkilendirme
- View Only : Sadece Görüntüleme
- No Access : Erişim Yok
Permitted viewers of Remote Control and Remote Assistance : Remote Control ve Remote Assistance araçları ile Kullanıcı Bilgisayarlarına bağlanacak grupları ve Kullanıcıları eklemek için kullandığımız konfigürasyondur. ” Set Viewers ” seçeneğini seçerek Active Directory ve Local Admin Kullancı Gruplarına , Domain Kullanıcı Hesaplarına Yetkilendirme sağlanabilmektedir. ( Konfigürasyonun problemsiz yapılabilmesi için SCCM Sunucunuzun Active Directory Domain Controller sunucusuna erişmelidir. ) Sarı yıldız simgesini tıklayarak eklemek istediğimiz Domain Kullanıcı Hesaplarını veya gruplarını ekleyebiliriz.
Show session notification icon on taskbar : Remote Control aracı ile bağlandığınızda oturum bağlantı bildirim simgesini kullanıcı bilgisayarında görev çubuğunda gösterilmesini sağlamaktadır.
Show session connection bar : Remote Control aracılığıyla bağlandığımız Kullanıcı Bilgisayarında bilgisayar ekranının yukarısında araç çubuğunun gözükmesini isteyip istemediğinin konfigürasyon işlemlerini sağlayabiliriz. Bu özellik aktif olmalı Kullanıcının bilgisayarına bağlanan Sistem Yöneticisi yada Helpdesk personelinin kullanıcı hesabı bilgisini görebilmelidir.
Play a sound on client : Remote Control aracılığıyla bağlanmış olduğumuz kullanıcının bilgisayarında Remote Control oturumunun başında yada sonunda Oturum sırasında tekrarlamak ve Sessiz halde olmasını konfigüre edebiliriz. Varsayılan olarak konfigüre edilmesi tercih edilebilir.
Manage Remote Desktop settings : Kullanıcı Bilgisayarındaki Uzak Bağlantı ayarlarını yönetmemizi sağlamaktadır.
Allow permitted viewers to connect by using Remote Desktop Connection : Set viewers ile belirlenen kullanıcı grup yada kullanıcı hesaplarının , Kullanıcı bilgisayarlarındaki Local User Gruba eklemek için kullanılmaktadır. ” Manage Remote Desktop Settings ” ayarı ” Yes ” seçildiğinde aktifleşmektedir.
Require network level authentication on computers that run Windows Vista operating system and later versions : Remote Desktop bağlantılarını yapılandırmak için NLA kullanmak için bu seçenek ” Yes ” olarak konfigüre edilebilir. ” Allow permitted viewers to connect by using Remote Desktop Connection ” ayarını ” Yes ” olarak konfigüre ettikten sonra aktifleşmektedir.
Ardından tüm konfigürasyonlarımızı istediğimiz gibi ayarladıktan sonra ” OK ” seçeneğini seçerek ayarları kaydederiz.
Yapmış olduğumuz ayarların uygulanabilmesi için Client Settings konfigürasyonlarının priority ( Öncelik ) değerlerine göre uygulanıyor olacaktır. Bu kavramları önceki makalelerimde bahsetmiştim. Priority ( Öncelik ) beklemeden Client Settings Deploy işlemini ” All System “ yada istediğimiz Collection’a deploy edebilirsiniz. Bunun için işlem sağladığımız ” RemoteControlSettings “ objesine sağ tıklayarak ” Deploy ” seçeneğini seçeriz.
RemoteControlSettings ayarlarını ” All Systems ” adındaki Collection seçerek Deploy işlemlerinin başlaması için ” OK ” seçeneğini seçeriz.
Ve oluşturmuş olduğumuz Client Settings ayarlarının Deploy işlemlerinin aşağıdaki ” Deployments “ araç çubuğunu seçerek başladığını görürüz. İşlem Tamamlanmıştır. Client Policy sürenize göre ayarlar Kullanıcı Bilgisayarlarına agent aracılığıyla uygulanıyor olacaktır.
SCCM’de Remote Control özelliğini kullanabilmek için öncelikle SCCM Konsolunu açarız. Konsol ekranı açıldıktan “Assets and Compliance” bölümünü seçerek ardından “Devices” seçeneğini seçeriz. Yapımızda bulunan bilgisayar objesinin üzerine sağ tıklayarak “Start” seçeneğini seçerek “Remote Control” seçeneğini seçeriz.
“Remote Control” seçeneğini seçtikten sonra, Bağlanmak istediğimiz Kullanıcının Bilgisayarına Bağlanmamız için Onay mesajı gidecektir.
Yapımızda kurulu olan ve SCCM Agent yüklü olan Kullanıcı Bilgisayarına uzaktan bağlantı talebi göndermiştik. Kullanıcı talebinizi onaylamak isterse “Approve” seçeneğini seçmeli ; eğer red etmek isterse “Deny” seçeneğini seçmelidir.
Kullanıcımız uzaktan bağlantı talebimizi kabul ettiğinde ; Aşağıdaki gibi kullanıcının bilgisayarına başarılı şekilde bağlanmış oluruz.
Kullanıcı Bilgisayarına bağlandıktan sonra Remote Control aracındaki araç çubuğundaki ” File , View , Action , Help ” Bölümlerini inceleyeceğiz .
” File “ seçeneğini seçerek ; Bağlanmış olduğumuz Kullanıcı Bilgisayarından “Disconnect” seçeneğini seçerek Uzak Bağlantımızı koparabiliriz.
” Exit “ seçeneğini seçerek Remote Control aracını kapatabiliriz.
” View “ seçeneğini seçerek ; “Color depth” seçeneği ile Renk ve Bit konfigürasyonlarını ayarlayabiliriz. ” Full Screen “ seçeneğini seçerek ilgili ekranı kaplayacak şekle haline getirebiliriz. “Optimize for low bandwidth connection” seçeneğini seçerek ; Bağlı olduğumuz Lokasyonda Bandwidth (Bant Genişliği ) düşükse onun düzeyinde bağlantı kurma imkanı tanır. “Display” seçeneğinde ilgili ekranın Scale ( İsteğimize göre Ölçeklenmesi ) edilmesini sağlayabiliriz. “Status Bar” seçeneğinde Yeşil halde gözüken “Connected with” yazılı Bar’ın görünümünü ayarlayabiliriz.
“Action” seçeneğini seçerek ; “Send Ctrl+Al+Del Key” seçeneğini seçerek bağlı olduğumuz bilgisayarda işlemin yapılmasını sağlayabiliriz. “Lock Remote Keyboard and Mouse” seçeneğini seçerek karşıdaki kullanıcının mouse ve klavyeyi control etmesini engelleyebiliriz. “Enable Clipboard Sharing” seçeneğini seçerek ilgili bilgisayarda kopyalama , yapıştırma işlemlerinin yapılmasını sağlar.
” Help ” seçeneğini seçerek ; Configuration Manager Remote Control aracımızın versiyon bilgisini görüntüleyebiliriz. Bunun için “ About Remote Control “ seçeneğini seçerek versiyon bilgisini görmüş oluruz.
Sistem Yöneticisi dışındaki Helpdesk , Yazılım, Kurumsal Kaynak Planlama ekiplerinin Kullanıcılara erişebilmesi için SCCM Console yetkisi vermek pek sağlıklı olmaz ve tavsiye edilmemektedir. Bunun için Remote Control Viewer aracı tasarlanmıştır. Remote Control Viewer aracının kurulumuna gerek bulunmamaktadır. .exe uzantılı uygulamayı çalıştırdığınızda ” Set Viewers “ bölümünde yetkilendirilme sağlanan kullanıcı hesapları ve Kullanıcı Gruplarının yetkilerine göre bağlantı sağlayabilirler.
Bundan sonraki makalemde Aracın kurulum ve bağlantı işlemlerden detaylıca bahsediyor olacağım.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…
Eline sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.
Çok teşekkür ederim Hakan Hocam
Teşekkürler hocam,
Rica ederim Kemal Bey. Umarım Faydası olmuştur.
Anlaşılır anlatmışsınız, çok işime yaradı. Teşekkürler.
Merhaba Özmedir hocam,
Ortamımda SCCM üzerinde remote contorl pasif geliyordu. Sorunuc çözdüm fakat şimdi client’a remote control gönderiyorum hata veriyor bir türlü yapamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar
Merhabalar Hocam,
Emeğinize sağlık, engin bilginizden faydalanmak güzel oldu.
Paylaşımlarınızıb devamını bekleriz. Ayrıca bizi unutmayın 🙂