SCCM Konsoluna Yüklenen Yazılım için Özel Sorgu (Custom Queries)
Bu makalemizde SCCM sistemindeki mevcut Varsayılan sorgularımızın arasında bulunmayan sorguları kendimiz nasıl oluşturabiliriz konusundan bahsedeceğiz.
Kendi Queries’lerimi oluşturmak için ; SCCM Console ekranından ” Monitoring “ bölümüne giderek ” Queries “ seçeneğine sağ tıklayarak kendime ait sorgularımı ayrı bir yerde tutabileceğim folder yani klasör oluşturma işlemi sağlarız. ” Folder “ seçeneğini seçerek ” Create Folder “ seçeneğini seçeriz.
Oluşturacağımız Klasöre istediğimiz isimlendirmeyi sağlayarak ” OK “ seçeneğini seçeriz.
Custom Queries klasörümün oluştuğunu görürüz.
Custom Queries seçeneğine sağ tıklayarak ” Create Query “ seçeneğini seçeriz.
Oluşturmak istediğimiz Query ismini ” Name “ kutucuğunu doldururuz. Ardından ” Edit Query Statements ” seçeneğine tıklayarak gelen ekranda ” General “ seçeneğine tıklarız. ” Criteria “ oluşturmak için ” Sarı Simgeye “ tıklarız.
Kriter oluşturmak için ” Select “ seçeneğini seçeriz.
Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için bilgisayarın adına ihtiyacımız mevcut. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Name “ olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.
” OK “ seçeneğini seçilmelidir.
Tekrardan Kriter oluşturmak için ” Sarı Simgeye “ tıklarız.
” Select “ seçeneğini seçeriz.
Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için dosyaların adına ihtiyacımız mevcut. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Software Files “ olarak seçilmelidir. ” Attribute ” ise ” File Name ” olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ seçeneği seçilmelidir.
” OK “ seçeneği seçilmelidir.
Tekrardan kriter oluşturmak için ” Sarı Simgeye “ tıklarız.
” Select “ seçeneğini seçeriz.
Açılan ekranda düzenleme sorgusu ifadesinde işlem yapabilmek için dosyaların Path’ine ihtiyacım mevcut. Onun için ” Attribute Class “ seçeneği ” Software Files “ olarak seçilmelidir. ” Attribute ” ise ” File Path” olarak seçilmelidir. Ardından ” OK “ Seçeneği seçilmelidir.
Geri döndüğümüz ekranda ” Value “ seçeneğini seçeriz.
Açılan ekranda ortamda olan Tüm programlar listelenecektir. Biz test gereği ” Microsoft Edge “ yüklü olan client’ları listelemek istediğim için onu seçerek ” OK “ seçeneğimi seçeriz.
” OK “ seçeneğini seçeriz.
” OK “ seçeneğini seçerek devam ederiz.
Kriterleri belirlediğimiz bilgisayarları Collection bazında da bulunmasını sağlayabiliriz. Onun için herhangi bir Collection belirtmeyeceğim için ; ” Not Collection Limited “ seçeneğini seçerek ” Next “ seçeneğini seçeriz.
” Next “ seçeneğini seçeriz.
“Close” seçeneğini seçerek Query oluşturma işlemini tamamlamış oluruz.
Oluşturmuş olduğumuz Custom Query’imizin üzerine sağ tıklayarak ” Run ” seçeneğini seçeriz.
İlgili query’i çalıştırdıktan sonra ; CL05 client’ında üç kullanıcı hesabı profili ve dosya konumlarının içeriğinde Microsoft Edge programının yüklü olduğunu görmüş olduk. Oluşturmuş olduğumuz Query’imiz Başarıyla çalışmaktadır.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.
Elinize emeginize saglik custom queryler yillardir cok faydasini gordugum bir alan. Cok hizli ve guzel sonuclar alinabiliyor. Biraz compliance items kismi gelince pabucu dama atilsa da hala kullanisli ve gerekli. Her Sccm yoneticisinin elini alistirmasi lazim ?
Teşekkürler,
Peki SQL yüklü olan makineler ve belkide versiyonlarına göre ayiracak yöntemi de bu adımları kullanarak mı yapabilirz. yoksa daha farklı yöntem mi kullanmalıyız
Merhaba Metin Bey,
Geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim. Çok güzel bazı işlerinizde dediğiniz gibi hızlı ve pratiklik kazandırıyor.
Faydalı olduysa ne mutlu Sevgiler ,
Merhaba Kemal Bey,
Custom Query’ler sadece Programsal , Client ve Sunucularda çalışan servisler , Donanımsal , İşletim Sistemi Bazlı değil , Sürüm bazlıda query çekebilmeniz mümkün ve ileriki makalelerde değinyor olacağımız , Compliance Settings Item’lerdan daha hızlı sonuç alırsınız.
Sevgiler,
Eline sağlık.
Teşekkür ederim Hakan Hocam.