SCCM ile Kullanıcılara Güncelleme Dağıtımı – Bölüm1

Merhaba,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde Yazılım Güncellemellerini yapımızdaki Kullanıcı Bilgisayarlarına yeniden başlatma yöntemiyle dağıtma işlemlerinden bahsedeceğiz.

İlk olarak SCCM Güncelleme durumlarını görmek için , SCCM Console ekranından “Software Library” bölümünü seçerek “Software Updates” klasörünü seçeriz. Ardından “All Software Updates” seçeneğini seçeriz. Sonrasında Sağ tarafta “Add Criteria” seçeneğini seçerek yapımız için uygun olan , istediğimiz kriterleri seçebiliriz.

2. Örnek yapımıza uygun “Product, Expired , Superseded ve Required” seçeneklerini seçerek kriter belirtiriz.

Kriterleri seçtikten sonra ilgili ekrandan “Search” butonunu seçerek kriterlerimize uygun güncellemelerin aranmasını başlatırız.

3. Örnek yapımızda bulunan Windows 10 Version 1809 işletim sistemli Client Bilgisayarımıza uygun Güncellemeler ile Software Update Group oluşturma işlemi sağlayacağız.

4. İlgili güncellemeleri yapımızdaki tüm bilgisayarlara geçebilmemiz için işlemlere başlamadan önce “Device Collection” oluşturmanız önerilmektedir. “Software Update Group” oluşturma işlemlerine başlarız o halde ; Bunun için WSUS tarafından Senkronize edilmiş ve oluşturulmuş kriterleri kapsayan güncellemelerin hepsini seçerek (Klavyenizden Ctrl+A) mouse ile sağ tıklayarak “Create Software Update Group” Seçeneğini seçeriz.

5. Açılan pencerede “Name” belirleyerek kutucuğa yazarız.“Description” kutucuğuna ise, herhangi bir bilgi yada uyarı yazabiliriz. Kutucukları doldurduktan sonra “Create” seçeneğini seçeriz.

6. Oluşturumuş olduğumuz grubu görebilmek için “Software Update Groups” seçeneği seçerek , oluşturmuş olduğumuz “SUG_Windows10_Update” adlı Software Update Group’umuzun geldiğini görürüz.

7. Aşağıdaki imleci sağa kaydırdığınızda ; “Software Update Group” oluşturma işlemini sağlayan Kullanıcımızı , “Create” ve “Modify” işlemlerinin bilgilerini , “Deployed” veya “Downloaded” işlemi yapıldığına dair bilgilendirmelerini inceleyebilirsiniz.

8. Software Update Group oluşturma işlemi sağladıktan sonra bu Update Group’umuzun içindeki Update nesnelerini “C:\” Dizinin altında oluşturacağımız yere “Download” işlemi yapmamız gerekecektir. “C:\Source\Software Updates\Windows10” yolunu takip ederek klasör oluşturma işlemini sağlarız. (Yapınıza özel istediğiniz yerde oluşturma sağlayabilirsiniz)

9. Aşağıda belirtilen Path’e sunucu ismimizi ekleyerek ; Path kopyalama işlemini yaparız. ( Software Update Point konfigure işlemlerinde bunu Path olarak ekleyebilmemiz için ilgili klasörü paylaşım yapmanız gerekmektedir. İzinler konusunda yapınıza uygun gidebilirsiniz. “Everyone” verilmesi önerilmemektedir. )

10. Tekrardan “Software Update Groups” ekranına dönerek , oluşturmuş olduğumuz Software Update Group’a sağ tıklayarak “Download” seçeneğini seçeriz.

11. Wizard açıldığında oluşturacağımız “Deployment Package” vereceğimiz ismi yazarak , Update’leri “Download” edeceğimiz yerin yolunu kopyalayarak , ardından “Next” seçeneği seçeriz. (“Enable binary differential replication” seçeneğini seçerek bulunduğuz yapıda Site’larınız arası network trafiğini minimize edebilirsiniz. )

12. “Next” seçeneğini seçtikten sonra “Add” seçeneğini seçerek “Distribution Point” seçeneğini seçerek Distributed Point rolündeki sunucumuzu ekleme işlemi sağlayarak “Next” seçeneğini seçeriz.

13. Örnek yapımızda herhangi dahili bir Distribution Point olmadığı için bu bilgileri Default durumda bırakabiliriz. Distribution Point sunucularımızın arasındaki “Priority Değerlerini (Dağıtım Önceliği)” belirleyebiliriz. “Next” seçeneğini seçerek işlemlere devam ederiz.

14. Sonraki ekranda software update’lerimizde seçmiş olduğumuz güncellemelerin internetten indirilmesi için “Download software updates from the Internet” seçeneğini seçeriz. Ardından “Next” seçeneğinizi seçerek devam ederiz. (“Download software updates from a location on my network” seçeneğinde ise yapınızda ayrıca bir WSUS sunucusunu kullanarak indireceğiniz Update’leri o sunucudan da indirme imkanınız olabilmektedir. )

15. İlgili ekranda Dil Paketlerini “English” seçili halde “Next” seçeneği ile devam ederiz.

16. Yapmış olduğumuz işlemleri inceleyerek “Next” seçeneğini seçerek devam ederiz.

17. İndirme işlemi başladı.

18. İşlemler başarıyla devam etmektedir. Oluşturmuş olduğumuz Update’ler ilgili klasöre Güncellemelerin Download edildiğini görürüz.

19. İndirme işlemi tamamlandı. “Close” seçeneğini seçerek , “Deployment Packages” seçeneğine gideriz.

“Deployment Packages” seçeneğimizi seçtikten sonra yeni bir Dağıtım Paketinin otomatik olarak yaratıldığını ve Distribution Point’imize başarıyla dağıtıldığını görmüş oluruz.

20. Ardından “Software Update Group” seçeneğini seçerek oluşturmuş olduğumuz “SUG_Windows10_Updates” adındaki Software Update Group öğesine sağ tıklayarak yapımızdaki Client Bilgisayarlara dağıtım için “Deploy” seçeneğini seçeriz.

21. Deploy işlemini yapacağımız Collection grubunu seçmek için “Browse” seçeneğini seçerek Güncelleme işlemi yapacağımız client bilgisayarlarımızın olduğu “Device Collection’ımızı seçeriz. ( Yukarıda belirttiğim gibi yapınızda sadece güncelleme geçeceğiniz bilgisayarları barındıran Özel bir Collection oluşturarak Deploy işlemlerinin yapılması önem arz etmektedir. )

22. “Next” seçeneğini seçerek devam ederiz.

22. İlgili wizard ekranında Deployment tipini “Required” yada “Available” seçebiliriz. Bu kavramları açıklamak istersek ;

Required ; Zorla Yükleme , yani kullanıcının bilgisayarında sessiz kurulum yapılması diyebiliriz. Kullanıcının oturumu açık veya kapalı farketmeksizin dağıtım işlemi zorla gerçekleşecektir.

Available ; Client bilgisayarlarda yüklü “Software Center” programı üzerinden ilgili kullanıcılar sizin deploy etmiş olduğunuz Update’leri seçerek yükleme sağlayabilir.

Biz “Required” seçeneği ile devam ederiz. “State message detail level” kısmında “All Messages” seçeneğini seçeriz. Nedeni ; Gerekli ve Tüm mesajları tutulmasını sağlarız. Böylece kurulum sonrası tüm mesajları alırız. Yüklenir veya Başarısız olur ise bilgi almak amaçlı kullanırız. “Next” seçeneğini seçerek devam ederiz. (“Use Wake-on-LAN to wake up clients for reqired deployments” seçeneğinde ise dağıtma işlemini sağlayacağımız bilgisayarlara LAN’dan uyandırma paketi gönderebiliriz. )

23. Bu ekranda 2 bölüm mevcut . Açıklamak gerekirse ;

“Software Available Time” ve “Installation Deadline” bölümleri ;

Aşağıdaki gibi konfigüre işlemlerimizi tamamlayarak “Next” seçeneğini seçeriz. (Bu konfigurasyonlar yapınıza veya isteğinize göre değişkenlik gösterebilir.)

“Delay enforcement of this deployment according to user preferences, up to the grace period defined in client settings.” seçeneğini seçerek Kullanıcılara yapılandırdığınız deadline tarihlerinin ötesinde gerekli Application Deployment işlemlerini veya Software Update Deployment işlemleri için ek bir süre vermek istersek ; işaretleme sağlayabilirsiniz. Örnek olarak ; Yıllık izinde veya uzun süre şirket dışında olan kullanıcılar geldiğinde, İnstallation Deadline süreleri dolan uygulama dağıtımlarının veya güncellemelerin kurulumlarına başladığı için uzun süreler beklemek zorunda kalabilir. Bu problemi gidermek için “Configuration Manager Client Settings” politikalarından kullanıcıyı ayrı bir Collection’a alarak ona özel , yetkisiz kullanım süresi tanımlayabilirsiniz.

24. “Next” seçeneğini seçtikten sonra ilgili ekrandaki yaptığımız işlemleri açıklamak istersek ;

“Software Update Installation” seçeneğini seçerek , Software Updatelerin kurulumu için işaretleriz. Aşağıda Servers ve Workstations seçeneklerinin “Server” olanını işaretleriz. Bunun nedeni, bu update’i Server bilgisayarlarına Deploy işlemi yapacaksak Server olan Cihazlarımız Reboot olmayacaktır. Diğer işaretlemediğimiz “Workstation” tipindeki bilgisayarımızın Restart olmasını isterseniz. İşaretleme sağlamamanız gerekir.

“If any update in this deployment requires a system restart, run updates deployment evulation cycle after restart ” seçeneğini işaretleriz. Bunu seçmemizin sebebi güncellemelerin dağıtılmasından sonra, bilgisayarın post yükleme durumunu çalıştırmasını istediğimizi belirtiriz. Bunu işaretlememizin sebebi ; Güncellemelerin başarıyla yüklenip yüklenmediğini değerlendirecek ve ardından bize mesaj gönderecek. “Next” seçeneğini seçerek devam ederiz.

“Commit changes at deadline or during a maintenance windows (required restarts) “ seçeneği ise , Değişiklikleri Deadline tarihinde veya bir Maintanence (Bakım) süresinde uygulayın anlamına gelmektedir. (İstediğiniz gibi konfigüre edebilirsiniz)

25. Örnek yapımızda “System Center Operation Manager” ürünü olmadığı için “Default” durumda bırakarak “Next” seçeneği ile devam ederiz. ( Yapılan işlemlerle alakalı SCOM ürününe “Alarm” yada “Alert” üretmek istersek konfigüre edebiliriz. )

26. “Deployment options” bölümünde 2 seçenek mevcut. Bu seçenekleri açıklamak gerekirse;

“Download software updates from distribution point and install” seçeneğini seçerek, bilgisayarlarınız yavaş veya güvenilmez bir ağ sınırı içerisindeyse işaretleme sağlayabilirsiniz. Bu bölümde biz yapımızda “Do not install software updates” seçeneğini seçeriz.

2.bölümde ; “Do not install software updates” seçeneğini seçerek, Güncellemelerimiz önceki ayarlamış olduğumuz Distribution Point sunucularımızda mevcut değilse seçebiliriz.

“Download and install software updates from the distribution points in site default boundary group” seçeneğini seçeriz. Bu bölümde biz yapımızda tavsiye edilen olarak Yazılım güncellemelerini Distribution point sunucusuna indirirek Distribution Point sunucumuz üzerinde dağıtım sağlayacağız. (Bu en hızlı çözüm olarak önerilmektedir. )

“Next” seçeneğini seçerek devam ederiz.

“Next” seçeneğini seçerek Client’larımıza Deployment işlemini başlatırız.

Deployment işlemleri tamamlanmıştır. “Close” seçeneğini seçerek ilgili ekranı kapatırız.

27. Yapımızdaki client bilgisayarımıza giderek “Software Center” programını açarız.

28. Güncellemelerin yeni geldiğini ve yüklemeye başladığını görmekteyiz.

29. Client bilgisayarında kurulumu yapılan updateler aşağıda belirtilen dosya yoluna yüklenmekte olduğunu görürüz.

“C:\Windows\ccmcache”

30. Güncellemelerimizin yüklemesi tamamlanmış, ilgili client bilgisayarımızın yeniden başlatılması gerektiğinin bilgisini vermektedir. “Restart Now” seçeneği seçerek Restart işlemi yapabiliriz.

31. Güncelleme kurulumlarının durumunu görmek için “C:\Windows\CCM\Logs” yoluna gideriz. Client cihazımızda “WUAHandler” adındaki günlük dosyadan logları kontrol edebiliriz.

32. İlgili Log dosyamızı açtığımızda ; updatelerin başarıyla yüklendiğinin bilgisini alırız.

33. Client’ımızda otomatik restart için 1:18:40 zamanına kadar restart edilmezse otomatik restart edileceğinin bilgisini vermektedir. Bu açılır pencere hep gelmektedir. Engelleme gibi bir seçenek bulunmamaktadır. “Restart” seçeneğini seçerek Client Bilgisayarlarımıza “Reboot (Yeniden Başlatma)” işlemi yaparız.( Configuration Manager Client Settings ayarlarından konfigüre edebilirsiniz. )

34. Dağıtmış olduğumuz update’lerin yüklendiğini görürüz. İlgili client bilgisayarımıza başarıyla update geçilmiştir.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Exit mobile version