Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM ile Application Deployment – Bölüm2

Merhaba ,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde Google Chrome Enterprise programını 2.method olarak “Required Mode” ile Client’larımıza dağıtım işlemlerini adım adım nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

  1. Sccm sunucumuza bağlanarak ; Google Chrome programının Enterprise versiyonunun .msi uzantılı dosyasını indirme işlemi gerçekleştiririz.
  2. Google Chrome Enterprise versiyonumuzun indirme işlemini gerçekleştirdikten sonra belirlemiş olduğunuz path yada “C:\Applications” Dizini altında “Google Chrome” adında klasörü oluşturarak kurulum dosyamızı klasörün içine atarız.

4. Aşağıda belirtildiği gibi uzantıyı kopyalayarak , Sccm Console ekranına gideriz.

5. Sccm Console ekranından “Software Library” bölümünü seçerek “Application Management” klasörüne giriş yaparak ; “Applications” seçeneğine sağ tıklayarak “Create Application” seçeneğini seçeriz.

6. Wizard açıldığında “Google Chrome Enterprise” olarak indirmiş olduğumuz dosya yolunu “Location” kutucuğuna kopyalayarak “Next” seçeneğini seçeriz.

7. “Next” seçeneğini seçeriz.

8. “Name , Publisher (Yayınlayıcı)” ve “Software Version (Yazılım versiyonu)” kutucuklarını doldurarak “Next” seçeneğini seçeriz.

9. “Next” seçeneğini ile devam ederiz.

10. “Close” seçeneğini seçeriz.

11. Google Chrome programı “Applications” bölümüne yüklenilmiş olarak gözükmektedir. Google Chrome uygulamasına sağ tıklayarak “Properties” seçeneğini seçeriz.

12. Google Chrome simgesini indirdim. “Browse” seçeneğini seçerek indirmiş olduğumuz simgeyi yükleme işlemini yapıyoruz.

13. Simge ekleme işlemi sağladıktan sonra “Deployment Types” seçeneğini seçerek Google Chrome dağıtım türlerini görürüz.

14. “Edit” seçeneğini seçeriz.

15. “Edit” seçeneğine tıkladığımızda “Content location” kutucuğuna Google Chrome programının dosyasının bulunduğu konumu görürüz.

16. “Programs” bölümüne geldiğimizde üstte bulunan “Installation Program” seçeneği yükleyici programı , “Uninstall Program” seçeneği ise kaldırma programıdır.

17. “Detection Method” bölümünde Google Chrome program kurulumu yapıldığında ilk önce bu uygulamanın bilgisayarda mevcut olup olmadığını doğrulamaktadır. Bu ürün kodunu kullanarak her .”msi” uzantılı uygulamada Product Code bilgisine bakarak, program ilgili bilgisayarda kurulu ise , kurulum işlemini yapmayacaktır.

18. “Installation behavior” bölümünde ise “Install for system” seçeneğini seçeriz. “Maximum allowed run time (Sistem Maksimum çalışma süresi)” 30 dakika olarak belirleriz. (Yükleyeceğiniz programa göre belirlemeniz gerekmektedir.) “Estimated installation time (Tahmini Kurulum süresi)” ise 15 dakika belirleriz (Yükleyeceğiniz programa göre belirlemeniz gerekmektedir) belirlemiş olduğumuz dakikaları aştığınızda task manager ekranında otomatik olarak program kurulum görevini sonlandırma işlemi yapacaktır.

19. “Create Requirement” ekranından Google Chrome programını yalnızca Windows 10 bilgisayarıma kuracağım için seçeneği seçerek “OK” seçeneğini seçeriz.

Bir çok Gereksinim belirleyebiliriz:

Active Directory Site’ı seçebilir ve ardından Active Directory Site adını girerek o site’da olan bilgisayarlarımıza kurulum yapabiliriz.

CPU Speed (İşlemci Hızı), 2000 MHz hıza sahipse kuruluma devam edecektir şeklinde gereksinim belirlenebilir.

 C diskimizde 10240 MB (10.24 GB) yer varsa kurulum yapabilir şeklinde gereksinim belirlenebilir.

Son olarak yapabileceğimiz gereksinim ayarı Total physical memory (Toplam Fiziksel Bellek) değeri 2 GB veya 2 GB’tan yüksekse kurulumu gerçekleştirir. Bu yüzden kurulumdan önce kurulacak olan bilgisayarda toplam fiziksel hafızanın 2 GB olup olmadığını kontrol edecektir.

2 GB’tan fazla olduğunda kurulum gerçekleşir ve geri dönüş kodu alırız. Kurulumdan sonra çıkış kodumuzu “0” değeri olarak alırsak “Kurulum Başarılı” olarak geri dönüş alırız. Kendi istediğimiz sayıda çıkış kodunu “Edit” seçeneğini seçerek ekleyebilir veya düzenleyebiliriz.

“Dependencies” bölümüne tıkladığımızda uygulama kurulumu için kurmamız gereken başka bir programı ekleyebilir veya düzenleyebiliriz. Bunun için “Add” seçeneğini seçebilirsiniz. “Apply” seçeneğini seçerek Ardından “OK” seçeneğini seçeriz.

20. Tekrardan ilk menüye dönerek “Apply” seçeneğini seçeriz ardından “OK” seçeneğini seçeriz.

21. “Applications” ekranına geldiğimizde “Applications” seçeneğinden Google Chrome uygulamasına sağ tıklayarak “Distribute Content” seçeneğini seçeriz.

22. “Next” seçeneğini seçeriz.

23. “Next” seçeneğini seçeriz.

24. “Add” seçeneğini seçerek “Distribution Point” seçeneğini seçerek ,Distribution Point kurulu sunucumuz seçilir.

25. “Next” seçeneğini seçeriz.

“Close” seçeneği tıklayarak işlemi bitiririz.

26. Google Chrome seçeneğine sağ tıklayarak “Refresh” seçeneğini seçeriz.

Distribution Point’e dağıtım işleminin gerçekleştiğini görürürüz.

27. Dağıtım işlemi bittiğinde Google Chrome uygulamasına sağ tıklayarak; “Deploy” seçeneğini seçeriz.

28. “Win10_Device_Collection” adında collection oluştururuz. Bu collection’a Deploy işlemlerini başlatacağız.

29. Collection olarak oluşturmuş olduğum koleksiyonu seçeriz.

30. “Next” seçeneğini seçeriz.

31. Deploy (Dağıtım) işlemi yapacağımız uygulama , kullanıcının bilgisayarına zorla yüklenecektir. Bu sebeple “Required” seçeneğini seçerek “Next” seçeneği ile devam ediyoruz.

32. Kurulumu ne zaman planlayacağımızıı seçiyoruz bu ekranımızda , “As soon possible after the available time” seçeneğini seçerek mümkün olan en kısa sürede işlem yapılmasını seçerek “Next” seçeneğini seçeriz.

33. “Software Installation” seçeneğini seçerek “Next” seçeneğini seçeriz. “User notifications” bölümünde ise , Kullanıcının uyarıları görüp görmeyeceğini belirleyebiliriz.

“Close” seçeneğini seçeriz.

34. Alt araç çubuğunda “Deployments” seçeneğine tıklayarak “Required” olarak işlemin başladığını görürüz.

35. Deployment işlemini görmek için Client bilgisayarında “Software Center” programını bulup kontrol işlemine başlarız. Uygulamamızın “Download” olduğunu ve ardından “Installing” durumunda olduğunu görürüz.

Google Chrome programı “Installed” durumuna gelerek kurulumu tamamlanmıştır.

36. Son olarak ; Yüklü olan bilgisayardaki logları control etmek için  “C:\Windows\CCM\Logs\AppEnforce” yoluna giderek günlükleri inceleyebiliriz.

Logları yorumlayalım o halde ;

İlk olarak Detection işlemi için bilgisayarda Google Chrome programının mevcut olup olmadığını kontrol ediyor sonrasında “MSA” uygulamasını keşfedemediğinin bilgisinin vermektedir. 

Content Path kısmında .msi dosyasının nereye indirildiğinin bilgisini vermektedir. Dolayısıyla bu konumu kopyalayarak “Run (Çalıştır)” ile gittiğimizde Google Chrome dosyasının local olarak indirildiği klasöre gideceğiz.

Executing Command Line ise bağlı olduğumuz bilgisayarımızda dağıtım noktasının çalıştığının bilgisini vermektedir.

Post Install Behavior is BasedOnExitCode ise kurulum başlatıldı ve ardından kurulum sonrası bize çıkış kodu verecektir ve sonrasında Exitcode 0 olarak verdiği için başarılı olarak bitirdiğinin mesajını verdiğini gördük.

Performing detection of app Deployment ise, Algılama yapmayı tekrar deneyip Google Chrome programının mevcut olup olmadığını tekrar algılıyor ve sonrasında keşfettiğinin ve uygulama kurulumunun tamamlandığının bilgisini vermektedir.

37. Sccm console ekranını açarak , “Deployments” seçeneğinden dağıtmış olduğumuz programın çıktılarını görebiliriz. Deploy ve kurulum işlemlerinin tamamlandığı bilgisini görürüz.

“View Status” Seçeneğini seçeriz.

Success durumunda  ; kurulumun WIN10 client’ına başarıyla gerçekleştiğini görmüş olduk.

In Progress durumunda ; kurulum işleminin sürdüğünün durumunu görürüz.

Error durumunda; kurulum işleminin hata verdiğini görürüz.

Requirement Not Met durumunda ise ; programın bilgisayar tarafından gerekli olmadığının bilgisini vermektedir.

Unkown durumunda ; ilgili bilgisayarın politikayı çekmediğinin bilgisini vermektedir.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle.

Bir önceki bölüm için

SCCM ile Application Deployment – Bölüm1 – ÇözümPark (cozumpark.com)

Bir sonraki bölüm için

SCCM ile Application Deployment – Bölüm3 – ÇözümPark (cozumpark.com)

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu