Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM ile Application Deployment – Bölüm1

Merhaba ,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde 7-zip programını Available Mode ile Client’lara Deployment işlemlerinden bahsedeceğiz.

SCCM ile Application Deployment işleminin adımları aşağıda belirtildiği gibidir. Bunlar ;

  • İlk adım : Received App Requirement : Gereksinimi toplamaktır. Diyelim ki ;organizasyon kullanıcılarından kendi yazılımlarında bazı uygulamalara ihtiyaç duyduklarında yada tüm bilgisayarlarda ve belirli bilgisayarlarda ne yapacağını belirleriz .
  •  İkinci Adım: Download From Vendor Site : Uygulamayı üreticinin web sitesinden indiririz.
  • Üçüncü Adım: Upload Application In SCCM : Daha sonra bu uygulamayı sccm sunucusuna yükleme işlemi gerçekleştiririz.
  • Dördüncü Adım: Distribute the app to distribution Point : Uygulamayı , dağıtım işlemini başlatmak.
  • Beşinci Adım: Deploy to Target Collection :  Hedef koleksiyondaki client’lara dağıtmak
  • Altıncı Adım : Check Status : Dağıtımdan sonra durumlarını kontrol etmek.

7-Zip Programını Available Mode İle Client’lara Dağıtmak

  1. Ilk öncelik olarak : https://www.7-zip.org/download.html sitesine gidip yükleyiciyi indirmemiz gerekmektedir.

2. İndirme sağladıktan sonra “C:\Application\7zip” adında altına ilgili .msi uzantılı dosyayı yükleriz.

3. İşlemler tamamlandıktan sonra C:\ dizinine tekrar dönüp ; “Application” klasörünü “Everyone” grubuna “Read\Write” yetkileriyle konfigurasyon yaparız. Nasıl yaparız bu işlemi hemen adım adım anlatalım ;

A. C:\ Dizininde oluşturmuş olduğumuz “Application” klasörüne sağ tıklayarak “Give Access To” seçeneğini seçerek “Specific people” seçeneğini seçeriz.

B. “Everyone” grubuna “Add” seçeneğini seçerek; “Read\Write” yetkisi veririz. “Share” seçeneğini seçerek klasörümüzü paylaşmış oluruz.

C. Sonrasında aşağıda belirtilen path’i kopyalayarak sccm console ekranına gideriz. 

\\mecmps\Applications\7zip\7z1900-x64.msi

4. SCCM console ekranından “Software Library” bölümünü seçerek “Application Management” klasörüne girerek; “Application” uygulamasına sağ tıklayarak “Create Application” seçeneğini seçeriz.

5. Wizard açıldığında  7-zip olarak indirmiş olduğumuz dosya yolunu “Location” kutucuğuna kopyalayarak “Next” seçeneğini seçeriz.

6. “Yes” seçeneğini seçerek işleme devam ederiz.

7. “Next” seçeneğini ile devam ederiz.

8. Şimdi bu pencerede “Publisher (Yayınlayıcı)” , “Software Version (Version Numarası)” belirtmeliyiz. İlgili kutucukları doldurarak “Next” seçeneğini seçeriz.

9. “Next” seçeneğini seçeriz.

10. Yükleme işlemi başladı.

11. “Close” seçeneği seçeriz.

11. Eklendiğinde , henüz dağıtımda olmadığını görürüz.

12. 7-zip üzerine sağ tıklayarak “Distribute Content” seçeneği seçeriz .

13. Ardından “Next” seçeneğini seçeriz.

14. “Next” seçeneğini seçeriz.

15. Çıkan ekranda “Add” seçeneğini seçerek “Distribution Point” Seçeneğini seçeriz.

16. İlgili ekranda Distribution Point sistem rolüne sahip sunucumuzu işaretleyerek “OK” seçeneğini seçeriz.

17. “Next” seçeneğini seçeriz.

18. “Next” seçeneğini seçeriz.

19. “Close” seçeneğini seçeriz .

20. Tekrardan ekrana geldiğimizde 7-zip dosyasına sağ tıklayarak “Refresh” seçeneğini seçeriz.

21. Pasta Grafiği yeşil olana kadar sağ tıklayarak “Refresh” seçeneğini seçmelisiniz. Sonrasında “Success” olarak tamamlandığını ve başarıyla Dağıtıldığını görürüz.

22. Bunun için hemen collection oluşturma işlemlerine başlayalım :

23. İlgili collection’um oluştu. “Devices” seçeneğinden bağlanarak ; uygulama kurulumu yapacağımız client makinesini ilgili Collection’a member (üye) ederiz.

24. Oluşturmuş olduğumuz collection seçerek “OK” seçeneği seçeriz .

25. İstediğimiz makinenin collection’a üye edildiğini görürüz.

26. Tekrardan sccm console ekranından “Software Library” seçeneğini seçerek 7-zip programına sağ tıklayarak “Deploy” seçeneği seçeriz.

27. “Device Collection” seçeneğini seçeriz.

28. “Device Collection” Seçeneğinde “7-zip” adında collection’ı seçeriz. “Next” Seçeneğini seçeriz.

29. “Next” seçeneği ile devam ederiz.

30. Bu pencerede “Action” kısmında Install ve Uninstall işlemleri mevcut ; “Uninstall” özelliği, Programı zorla kaldırmak için kullanılmaktadır. Kurulum işlemi yapacağımız için “Install” seçeneğini seçeriz.

31. Burada “Available” seçeneğini seçerim ; Required : Zorla Kurulum demektir. “Available” seçeneği ise ; kullanıcının kullanımına açık olacağı ve kullanıcının kendi isteği ile kuracağı anlamına gelir. Bu yüzden biz bu seçeneği seçerek, “Next” seçeneğini seçeriz.

32. Ne zaman yükleneceğini seçebiliriz. Biz varsayılan ayarlarla gidiyoruz. “Next” seçeneğini seçeriz.

33. Kullanıcıya tüm bildirimleri göstermek istediğimiz için “Display in Software Center and all notifications” seçeneğini seçeriz. “Next” seçeneğini seçeriz.

34. Şimdiki ekranda başarısızlık yüzdesi oluşturacağız. Başarısızlık yüzdesi %10’nun üstündeyse bir uyarı oluşturarak , bir sonraki programa geçecektir. “Next” seçeneğini seçerim.

35. Konfigurasyonları göstermektedir. “Next” seçeneği seçeriz. 7-zip artık bu collectiondaki client’lara dağıtıldı.

36. Windows 10 makinemize giderek “Software Center” programını açarım.

37. Bir müddet bekledikten sonra yada sayfayı “F5” ile yeniledikten sonra Deployment işlemi sağlamış olduğumuz uygulamanın geldiğini görürüz.

38. Programın üzerine çift tıklayarak ; gelen ekranda “Install” seçeneği seçerek program kurulum işlemini başlatırız.

Kurulum tamamlamıştır.

7zip programının yüklendiğini gördüm ve programı açtım.

Bu program işime yaramayacaksa tekrardan “Software Center” ekranına dönerek “Uninstall” seçeneğini seçerek programı kaldırabiliriz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle.

Makalenin bir sonraki bölüm için

SCCM ile Application Deployment – Bölüm2 – ÇözümPark (cozumpark.com)

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Emeğine sağlık Mustafa Hocam. Çok iyi bir paylaşım olmuş. Uygulama clientlere deploy edildiğinde kullanıcıların software center üzerinde kurulum yapması zor görünüyor. Mecbur admin şifresi isteyecektir. Deploy ederken admin şifresi istenmesin gibi bir seçenek mevcut mu acaba?

    1. Merhaba Okan bey,

      Herhangi bir şifre talebinde bulunmamaktadır. Sonuçta Ajan ile gönderdiğinizden dolayı Software Center Ekranında Deployment İşlemi sağladığınızda kullanıcı “Install” seçeneğimi seçtiğinde Kuruluma başlıyor olacaktır. 2 Çeşit Deployment türü vardır : Required ve Available, Biz kullanıcı kurulumunu istersek ; Available , Fakat Sessiz Kurulum istiyorsak “Required” yöntemini kullanmanız gerekir. Tekrardan belirtiyim Ajanla dağıttığınız Uygulamalarda Kullanıcı tarafında Herhangi bir UAC’ye takılmamaktadır. Gönül Rahatlığıyla kurabilirsiniz.

      Eğer herhangi bir problem olursa Linkedin’de yazarak ; Lab ortamımda Detaylı anlatabilirim.

      İyi Günler Dilerim.

  2. store uygulamaları olan .appx paketleri user collectionslara nasıl deploy edebiliriz ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu