SCCM Client Policies İşlemleri- Kullanıcı Politikaları
Merhaba ,
Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde kurulumdan sonra yapılması gereken Kullanıcı Politikaları (Client Policies) işlemlerinden bahsedeceğiz.
Ortamımızda sccm sunucu mevcut ve bu sunucumuza Client Policy’leri tanımlamamız gerekmektedir. Bunun için ;
- Client ve Server birbirleriyle ne sıklıkta görüşecek ?
- Donanım envanterinde neler olacak ? Donanım envanteri, agent (Ajan) yüklü cihazlardan ne sıklıkla bilgi toplayacak ?
- Yazılım güncellemleleri ne sıklıkla gerçekleşecek ?
- Güç yönetimi nasıl yapılandırırız ?
- Uzaktan bağlantı aracı nasıl çalışacaktır ?
- Client’ların uygunluğu ne sıklıkla değerlendirilecek ve sccm ajanı client’lara ne sıklıkla gönderilecek ?
- Client reboot işlemleri nasıl olmalıdır ?
- Yazılım dağıtım döngüsü ne sıklıkta yürütülecek ?
- Yazılım ölçüm işleminin ne sıklıkla gerçekleşecek ?
Bu gibi bir çok politikaları client’ların üzerine kurduğumuz agentların (Ajan) yönetilmesi için belirlenecektir. Bunun için yapımızdaki tüm bilgisayarlara bu bilgileri derlemesi adına Agent (Ajan) kurulumu yapılması gerekir.
Client policy ayarlarını incelemek için Sccm console ekranını açarız. Sonrasında “Administration” seçeneğini seçerek “Client Settings” seçeneğini seçerek client settings ekranına geliriz. Burada Görmüş olduğumuz ayar varsayılanda gelmektedir. Bu ayarı değiştirebiliriz yada farklı client settings oluşturabiliriz.
Bunun için tüm client’lara uygulanacak client policy’leri değiştirmek için “Default client setting” seçeneğine sağ tıklayıp “Properties” seçeneğini seçerek devam ederiz. Seçeneği seçtikten sonra aşağıdaki gibi ekran gelir karşıma bunları teker teker açıklayalım o halde ;
- “Client Policy” bölümünde client’lar sccm sunucusu ile ne sıklıkta haberleşecek bunu dakika bazında belirleyebiliriz. Varsayılan konfigurasyonlarda “60 Dakika” olarak gelmektedir. Organizasyon yapınıza göre 30 dakika yada 60 dakika arasında ağ trafiğini azaltmak amacıyla belirleme işlemi sağlayabiliriz. Benim fazla client’ım olmadığından dolayı 5 Dakika olarak belirleyeceğim haberleşme süresini ;
2. “Compliance Settings” yani uyumluluk ayarları bölümüne geldiğimizde varsayılan olarak “7 Günde bir” şeklinde ayarlanmış. Bu ayarı “1 Saat” olarak değişim sağlarız. Sonrasında client’ları yeniden başlattığımızda sccm tarafından tekrardan kontrol edebilirsiniz.
3. “Computer Restart” seçeneğine geldiğimizde client’larımızı yeniden başlatmak istediğimizde ne kadar sürede yeniden başlatılacağı ve 5 dakika sonra kapatılacak bildirimlerinin tercihlerini seçebiliriz. Yapınıza ve isteğinize göre belirleyebilirsiniz.
4. “Hardware Inventory (Donanım envanteri) seçeneği seçtiğimizde ; envanter bilgisinin client’lardan “her 2 saatte bir” çekileceğini konfigure edebiliriz.
Sonrasında “Set Classes” seçeneği seçerek donanım envanterinizde hangi bilgilere ihtiyacımız var onları seçebiliriz. Örnek olarak ; anakart bilgisine ihtiyacımız varsa “BaseBoard” seçeneğini seçeriz. Arama kısmından envanterini çekebileceğimiz classess’ları search (Arama) işlemleri yapabiliriz.
Örnek olarak ; client’larda yüklü olan program listesi vb. seçenekleri seçerek istediğimiz gibi donanım envanter tercihlerimizi ekleyebiliriz.
5. “Remote Tools” seçeneği seçersek ; kullanıcı cihazlarına uzaktan bağlantı ile erişmek istersek buradan işlem yapabiliriz. Bunun “configure settings” seçeneğini seçerek “Enable Remote control on client Computers” seçeneğini işaretliyip ; domain ,private,public seçeneklerini işaretleyerek ; “ok” seçeneğini seçebiliriz .
Ardından client’ların cihazlarını uzaktan bağlantı sağlayacak viewer yetkisinde olacak kullanıcılarıda ekleyebiliriz. Bu özelliği genelde grup oluşturup “Helpdesk” tarafına vererek onların erişimine imkan sağlayabiliriz.
Ayrıca “Domain Admins” grubuda kullanıcının cihazlarına uzaktan erişim iznine sahip olacaktır.
6. “Software Center (Yazılım Merkezi )” bölümüne tıkladığımızda ; “Select these new settings to specify company information “seçeneğini “Yes” seçerek software center üzerinde organizasyonunuzun adını vermek ve logo yüklemesi yapabiliriz. “Customize” seçeneğini seçerek istediğiniz ayarları yaparak “OK” seçeneğini seçeriz.
7. Yazılım dağıtımının ne sıklıkla gerçekleşeceğini belirleriz ; “2 Saatte bir” olarak değiştiririz ve ardından “OK” seçeneği seçeriz.
8. “Software Inventory” bölümünde (Yazılım envanterinin ne sıklıkla gerçekleşeceğini belirleriz.“2 Saate bir” olarak belirleriz.
“Inventory these file types” maddesinin karşısında “Set types” seçeneğini seçerek aramak istediğimiz yazılım türlerinin uzantılarını yazarız. *exe uzantısını yazarak “OK” Seçeneğini seçerek ekleme işlemini yapmış oluruz.
Ardından *.msi , *log uzantılı dosyaları bulması için ekleyebiliriz.
9. “Software Metering (Yazılım ölçümleme)” ayarlarında ölçümleme işlemleri için her saatte bir gerçekleşebilecek şekilde ayarlarız.
Tarama sıklıklarını biraz çok sık şekilde (1 Saatte 1 yada 2 saatte bir şekilde ayarlamamın sebebi Lab ortamımda fazla bilgisayarımın olmaması , Bu tamamen sizin organizasyonunuza bağlı şekilde belirleyebileceğiniz ayarlardır. Benim tavsiyem Ağ trafiğini azaltmak için çok önemli olmayan settings’leri 1 Gün yada 10 Saat olarak belirleyebilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize bağlıdır.
10. “Software Updates” seçeneğini seçtiğimizde yazılım güncellemelerini ne sıklıkta tarama yapılacağını belirlemiş oluruz. Bunun “her saatte bir” olarak konfigurasyon sağladım. Ayrıca herhangi bir update dağıtımı gerçekleştirdiğimizde dağıtım durumunu öğrenmek, başarıyla kurulup, kurulmadığını hızlı şekilde rapor alabilmemiz için “Saatte 1” olarak belirlenmiştir.
Ve genel client policy ayarları konfigure etmiş olduk.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…