Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM Boundary ve Boundary Group Oluşturma

Merhaba,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde kurulumdan sonra yapılması gereken Boundary (sınır) ve Boundary Group (sınır grubu) oluşturma işlemlerinden bahsedeceğiz.

Bahsettiğimiz işlem Yapımızda sccm kurulumu yapıldıktan sonra , ilk yapmamız gereken işlemlerdendir. Sccm sisteminde organizasyon ağımızda bulunan kaynaklarını keşfetmek isteriz. Önceki makelemde bahsettiğim kaynak keşifleri konusunda bazı öğeleri etkinleştirme işlemleri sağlamıştık.

Şimdi ise bunları sınırlar üzerinden keşfedilmesini sağlayacağız. Boundary (sınır) , organizasyon yapımızda bulunan birden çok cihazın ağ konumu olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca burada en kilit noktayı açıklamak gerekirse ; Bir Organizasyonu yönetmek için oluşturmuş olduğumuz bir sınırın ,sınır grubunun üyesi olması lazımdır. Sadece sınır oluşturmak yeterli olmaz. Bu sınırların etkin olabilmesi için Herhangi bir sınır grubuna eklenmeleri lazımdır.

Boundary kullanımında sınır türleri olarak hangi bilgilerden faydalanır ;

  1. Ipv6 prefix (Ipv6 öneki)
  2. Ip Address Range (Ip adresi aralığı)
  3. Active directory site name (Etki alanı site adı)
  4. Ip subnet (Ip alt ağı)

Bu maddelerin arasında en sık kullanılan “Ip address range (Ip adres aralığı) ve Ip subnet (Ip alt ağı )” şeklinde kullanılmaktadır.

Lab ortamımda boundary ve boundary group oluşturma işlemleri aşağıda maddeyle hemen anlatayım ;

  1. IP Subnet bilgilerini önümüze alarak ; Sccm konsoluna bağlanırız. “Administration” seçeneğini seçeriz.

2. “Hierarchy configuration” seçeneğinden alt menü olarak “Boundaries” seçeneğini seçerek yeni Boundary oluşturmak için boş yere sağ tıklayarak “Create Boundary” seçeneğini seçeriz.

3. Sonrasında oluşturacağımız boundary description bilgisi gireriz. Tip olarak genel de en iyi seçenek “IP Address Range” seçilmektedir. “Ip “Address Range” seçeneğini seçeriz.

4. Yapımızda ne kadar Ip adres aralığı var ise oluşturma işlemini yaparız . Ben Ip bloğu bu aralıklarda belirledim. “Apply” seçeneği seçerek “OK” Seçeneği seçerek işlemleri kaydederiz.

5. Boundary oluştuğunu görmüş oluruz.

6. Sonraki işimiz boundary group oluşturma işlemi sağlamamız gerekir. Bunun için ; tekrardan aynı seçeneğin altındaki “Boundary Group” seçeneğini seçerek ” Create Boundary Group ” seçeneği seçerek grup oluşturma işlemini sağlayalım.

7. Seçeneğe tıkladıktan sonra oluşturacağımız boundary group seçeneğine isim vermemiz gerekir. Sonrasında “Add” butonuna tıklayarak oluşturmuş olduğumuz boundaries kısmını yanındaki check işaretini işaretleyerek “OK” Seçeneğini seçeriz.

8. “References” seçeneğini seçtikten sonra “Use this boundary group site assignment “seçeneği işaretlenir. Bunun nedeni; site atamalarının seçtiği PS1 Site atılmasını istiyorum. Eğer ortamımızda Secondary Site olsaydı. Burada 2.Seçenekte çıkıyor olacaktı. Onun için ilgili seçeneği seçili halde bırakarak Aşağıdaki “Add” seçeneğini seçeriz.

9. Site sunucumuz olarak sccm sunucumuzu seçerek “OK” Seçeneği seçeriz. Bu bizim sccm site hizmeti sunucumuz olduğu için ; içeriklerin hepsi buradan inecek ve ilgili politikaları almak için iletişim kurucaklardır. “OK” seçeneğini seçerek işlemlerimizi onaylarız.

10. Sonrasında site system sunucum eklendiğini gördük ; “Apply” seçeneği seçerek , “OK” Seçenği seçerek işlemleri tamamlarız.

11. Ve boundary group’umuzun oluştuğunu görürüz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu