SCCM Aracılığıyla Internet Explorer Dosya Sürümü için Uyumluluk Temel Dağıtımı
Bu makalemizde Internet Explorer Dosya Sürümü için Uyumluluk Temeli ( Compliance Baseline ) bahsedeceğiz. Bu nedenle Internet Explorer Default olarak tüm bilgisayarlarda mevcut. Dolayısıyla hedefimiz , Tüm bilgisayarlarda yüklü olan Internet Explorer’ın sürümünü kontrol etmektir. Varsayalım ki organizasyonumuzda 10000 Bilgisayarımız var. 10000 Bilgisayarımda Internet Explorer 10 yüklü. Bir grup bilgisayarlarımızda Internet Explorer 11 mevcutsa ; Onları ” Uyumlu Değil (Non Compliant) “ uyarısı verecektir. Internet Explorer 11’e sahip olan bilgisayarlar ” Uyumlu (Compliant) “ olarak kabul edilecektir. Bu işlemleri manuel olarak yapmak yerine SCCM sayesinde hızlı şekilde yapılabilmektedir. Bu işlemleri yapmak için SCCM Console ekranına gidelim O halde ;
SCCM Console ekranına giriş sağladıktan sonra ” Assets and Compliance “ bölümünü seçeriz. ” Compliance Settings “ klasöründen ” Configuration Items “ seçeneğine sağ tıklayarak ” Create Configration Item “ seçeneğini seçerek Yapılandırma Öğesi oluşturma ekranına gireriz.
Configuration Item Wizard ekranında ” Name “ kutucuğuna oluşturacağımız yapılandırma öğesinin İsmini yazarız. Ardından yapılandırma öğesi Windows Desktop’larda ve Sunucularda çalışacağı için ” Windows Desktops and Servers (custom) “ seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretleyerek ” Next “ seçeneğini seçeriz.
Her tür işletim sistemin çalışacağı için Default olarak Hepsini seçili halde bırakıyoruz. “Next” seçeneğini seçeriz.
” New “ seçeeneğini seçeriz.
” New “ seçeneğini seçtikten sonra açılan ekranda arayacağımız ayarları konfigure ederiz. ” Name “ kutucuğunu doldurarak ” Setting type “ bölümünde” File System “ seçeneğini seçerek ardından ” Browse “ seçeneğini seçeriz.
” Browse “ seçeneğini seçildikten sonra ” İexplore.exe “ dosyasına gitmek için ” My Computer – C: – Program Files – Internet Explorer “ Path’inde ilerleriz. ” The selected file must be compliant with the following rules “ seçeneğini işaretleyerek ilgili exe uzantılı dosyanın bilgisayarda olması gerektiği için seçeriz. Ardından ” Add “ seçeneğini seçeriz.
” Add “ seçeneğini seçtikten sonra ” Property “ seçeneğini ” File Version “ , ” Operator “ seçeneğini ” Greather than or equal to ” Value “ seçeneğini iste belirlemiş olduğumuz versiyonun Build Number’ını yazarak ” OK “ seçeneğini seçeriz. Dolayısıyla herhangi bir bilgisayarda Internet Explorer bundan daha düşük seviyeye sahipse, bu bilgisayar ” Uyumlu (Compliant) “ olarak kabul edilecektir. Eğer aksi ise ” Uyumsuz (Non-Compliant) “ olarak kabul edilecektir.
Seçmiş olduğumuz Konfigürasyonlar tamam gözüküyor. ” OK “ seçeneğini seçeriz.
İlgili ekrana geri döndüğümüzde ” Apply “ seçeneğini ardından ” OK “ seçeneğini seçeriz.
” Next “ seçeneğini seçeriz.
” Next “ seçeneğini seçeriz.
” Next “ seçeneğini seçeriz.
Yaptığımız İşlem, Konfigürasyon öğesini oluşturmak bu nedenle ayarları tanımladık ve bu ayarları bilgisayarlarda arıyoruz.
” Close “ seçeneğini seçerek pencereyi kapatırız.
Yapılandırma öğemiz oluştu.
Yapılandırma temelini oluşturmak için ; ” Configuration Baselines “ seçeneğine sağ tıklayarak ” Create Configuration Baseline “ seçeneğini seçeriz.
” Name “ kutucuğuna istediğimiz adı yazarak ” Add “ seçeneğini seçeriz .Ardından önceki oluşturmuş olduğumuz yapılandırma öğesini seçmek için ” Configuration Items “ seçeneğini seçeriz.
” Configuration Items “ seçeneğini seçtikten sonra ; önceden oluşturmuş olduğumuz ” Items “ seçeneğini seçerek ” Add “ seçeneğini seçeriz.
” OK “ seçeneğini seçeriz.
” OK “ seçeneğini seçeriz.
Temeli oluşturduk.
Şimdi bundan sonra yapacağımız işlem bu temeli Computer Collection seçerek dağıtmak. İlgili temeli seçerek ” Deploy “ seçeneğini seçeriz.
” Browse “ seçeneğini seçerek Hedef Collection olarak ” All Desktop and Server Clients “ seçeneğini seçeriz. Ardından Internet Explorer temelini ne sıklıkla kontrol etmeye devam edeceğini seçeriz. Ben Lab ortamımda ” 5 Minutes (5 Dakikada bir) “ şeklinde ayarladım. Bu konfigürasyon tamamen ihtiyacınıza bağlı olduğunun bilgisini vermek isterim. Ardından ” OK “ seçeneğini seçeriz.
” Deployments “ seçeneğini seçerek dağıtmış olduğumuz temelin dağıtım durumunu buradan izleyebiliriz. Bu işlem bir kaç saat sürmektedir. Örnek olarak 1000 Adet Bilgisayarımız olduğunu düşünürsek ; bunun 500 Adedinde uyumlu ise , ” Compliance Count “ bölümünde yer alır. 500 adedi uyumlu değilse , ” Noncompliance Count “ bölümünde yer alır. Bunun için Tarama işlemi otomatik olarak gerçekleşecektir. Herhangi bir işlem yapmamıza gerek kalmayacaktır.
Ayarlar client’lara ulaşmış mı onları kontrol işlemi gerçekleştirebiliriz. Bunun için Windows 10 Client’larımıza gelerek ; ” Control Panel (Denetim Masası) ” ekranına gelerek ” Configuration Manager “ uygulamasını açarız.
Configuration Manager programından ” Configurations “ seçeneğini seçerek yapmış olduğumuz Konfigürasyonun geldiğini görürüz.
İlgili işlemin çabuk yapılabilmesi için ” Actions ” seçeneği kısmından ” Machine Policy Retrieval & Evulation Cycle Policy “ aksiyonunu seçerek ” Run Now ” seçeneğini seçeriz.
” OK “ seçeneğini seçeriz. Bu işlemi yaptıktan sonra Client , Policy’i almak için SCCM sunucusu ile iletişime geçerek politikaları çekecektir.
Ardından Policy tetikledikten sonra Status yani durumu görebilmek için ” Configurations “ seçeneğini seçeriz. ” Refresh “ seçeneğini seçerek durumun gelmesini bekleriz ve sonucu ” Compliant (Uyumlu) “ olarak çıktığını görürüz.
Diğer Client Bilgisayarımda ise ” Non-Compliant “ durumunda göründüğünü görürüz.
Bunun için Tüm bilgisayarlara Manuel olarak giriş yapmanız ve Internet Explorer sürümlerini kontrol etmeniz gerekmez. Yani temelde ortamınızda bulunan Tüm bilgisayarların sonucunu veren sistemdir.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.
Faydalı olması Dileğiyle.
Emeğinize sağlık.
Eline sağlık.