Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda SAP ERP sisteminde geliştirme yapılırken dikkat edilmesi gereken bir noktaya değineceğiz. Developer, DEV sisteminde geliştirmeye başlamadan önce daha önceden yapılmış olan ancak yarım kalmış veya tam test edilmemiş değişikliklerin de yeni geliştirme ile canlı sisteme taşınmasına karşı kodu değiştirmeye başlamadan önce DEV sistemi ve canlı sistemin kodlarını karşılaştırmasında fayda vardır.
Bu karşılaştırma işleminin sonucunda DEV- Canlı sistemlerde aynı kodlar çalışıyorsa zaten bir problem bulunmuyor. Ancak bir değişiklik olduğu tespit edilirse de bu durum hakkında bazı tavsiyelerimiz şunlar olabilir:
- Tespit edilen değişiklikler bilinen değişiklikler ise tamamlanıp yeni değişiklikle beraber canlıya alınabilir.
- Değişikliklerin hangi işlemleri tetiklediği tespit edilemiyorsa DEV sisteminin kodları bir txt dosyası gibi harici kaynağa alındıktan sonra canlı sistemden kodlar kopyalanıp yeni geliştirme işlemine başlanmadan önce DEV- Canlı sistemlerinin kodları bir birine eşitlenebilir.
Şimdi de bu karşılaştır işleminin nasıl yapıldığını inceleyelim:
SE38 T-Koduna gidilerek üzerine değişiklik yapılacak programın kaynak kodlarına girilir.
NOT: T-Kod hakkında ayrıntılı yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
“Görüntüle” veya “Değiştir” butonları ile programın kaynak koduna girildikten sonra üst menüden aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği şekilde “Versiyon yönetimi” ne gidilir.
Versiyon yönetimi ekranına gidildiğinde programın DEV sistemindeki versiyonları görünür. Biz programın son aktif versiyonu üzerinde değişiklik yapacağımızdan “aktiv” versiyonu seçip “REMOTE comparison” butonuna tıklıyoruz.
Remote comparison butonuna tıklandıktan sonra hangi sistemle karşılaştırma yapacağımızı soran açılır pencere ekrana gelir. Biz örneğimizde canlı sistemle karşılaştırma yapacağız.
Karşılaştırma yapacağımız sistemi seçip OK butonuna tıklandıktan sonra hedef sistemdeki versiyonlar ekrana gelir. Gene biz son versiyon ile karşılaştırma yapacağımızdan “aktiv” versiyonu seçip “REMOTE comparison” butonuna tıklanır.
Ve son olarak iki sistem arasında tespit edilen farkları gösteren ekran, ekrana gelir.
Gelen ekranda sol kısımda bizim içinde bulunduğumuz sistem, sağ tarafta ise uzak sistem kodları gösterilir. İki sistemde aynı kodlar var ise ekran boş gelir.