SAP T-Code (Transaction Code) Kavramı
SAP sisteminde, Windows uygulamalarını aksine ekranla girmek için aktif bir menü bulunmamaktadır. Bunun yerine her ekrana atanmış bir kod bulunmaktadır. Ekranlara atanan bu kodlar SAP ekranında sol üst köşede bulunan komut alanına girilir.
Bir T-Code, harf, rakan veya ikisinden oluşur. SAP’de kendisinin standart ekranlarında olduğu gibi kullanıcı tarafından geliştirilen ekranlara ulaşmak için de T-Code tanımlamak gerekmektedir.
SAP ana ekranda iken komut alanına gidilecek ekranın kodu yazılıp ENTER tuşuna basıldığında veya komut alanının solunda bulunan yeşil butona tıklandığında ilgili ekran açılacaktır. Ancak herhangi bir ekran içerisinde iken başka ekrana geçilmek istendiğinde gidilecek ekranın t-kodunun başına /o veya /n eklemek gerekmektedir.
/n | İçinde bulunulan ekranı kapatıp aynı pencerede gidilecek ekranı açar. Örnek: /nse38 (se38 gidilmek istenen ekran) |
/o | İçinde bulunulan ekranı kapatmadan gidilecek ekranı yeni pencerede açar. Örnek: /ose38 (se38 gidilmek istenen ekran) |
Sistemde Tanımlı T-Code’ların Görüntülenmesi ve Değiştirilmesi
SAP içerisindeki hemen hemen her yapıyı veri tabanında tutar ve bir ekran üzerinden kontrollerini sağlar. Sistemde bulunan T-kodlara da SE93 Transection Code (İşlem Kodu) ile ulaşılabilir.
SE93 ekranına girildikten sonra mevcutta olan bir işlem kodunu (T-Code) görüntülemek veya değiştirmek için “İşlem Kodu” alanına ilgili T-Code yazılıp yapılmak istenen işleme tıklanır.
Yukarıdaki ekranda örnek olarak “ZPP001” işlem kodunun ayrıntılarını görmek için “İşlem Kodu” alanına “ZPP001” yazıp “Display” butonuna tıklayalım.
İşlem kodunun detayında yer alan bilgilerin açıklamalarını şöyle yapabilirz;
- İşlem kodunun kendisi
- İşlem kodunun içerisinde çalıştığı paketin ismi
- İşlem koduna girilirken görünecek ekran başlığı
- İşlem koduna bağlı olan ABAP programı. İşlem kodu, komut alanına yazılıp ENTER’a basıldığında bu program çalışacak.
- İşlem kodunun programı çalıştırırken çalıştıracağı başlangıç ekran numarası
Yeni T-Code Tanımlama
Sisteme yeni T-Code eklemek için gene SE93 ekranına gidip “İşlem Kodu” alanına tanımlanmak istenen T-Code girilip “Create” butonuna tıklanır.
NOT: SAP sisteminin bir standardı olarak kullanıcı tanımlı nesneler Y veya Z harfi ile başlamak zorundadır. Öreğin kullanıcı tanımı olarak TCODE01 isimli bir T-Code tanımlanamaz, bunun yerine YTCODE01 veya ZTCODE01 seçeneklerinden biri seçilmelidir.
“Create” butonuna tıklandıktan sonra gelen ekranda;
“Short Text” alanına oluşturulacak T-Code’a ait kısa açıklama girilir.
“Start Object” alanında da bu işlem kodunun bağlanacağı programın tipi seçilir ve yeşil tik butonuna tıklanır.
Son ekranda da T-Code görüntüleme ve değiştirme başlığında belirtilen bilgilere göre girişler yapıldıktan sonra ekranın yukarısında bulunan “Kaydet” butonu ile T-Code sisteme kaydedilir. Kaydetme işlemi sırasında gelen ekranda ilgili paket ve sistemler arasında taşıma için requestler seçilerek işlem tamamlanır.
Eline sağlık.
Teşekkür ederim hocam.