SAP Sisteminde Kilitlenen Kullanıcıyı SQL Server Tablosundan Açmak
Parolalar hayatımızın her alanında çevremizi sarmış durumdalar. Çoğu sistemde parolayı unutma veya çok fazla hatalı giriş durumunda hesabın kilitlenmesi sonucunda “Şifremi Unuttum” butonu olsa da SAP gibi bazı kurumsal uygulamalarda maalesef böyle bir durum söz konusu değildir. Parolanızı unutur veya hesabınız çok fazla yanlış denemeden dolayı bloklanırsa sistem yöneticisi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Peki ya siz, sistem yöneticisi olarak hesabınızı bloke ederseniz kime gideceksiniz?
Böyle bir durumda bir sistem yöneticisi olarak MSSQL Server veri tabanı seviyesinde kullanıcı blokesini kaldırabilir miyiz diye akla gelebilir! Hemen bunun yolunu adım adım inceleyelim.
Öncelikle kullanıcının blok durumu veri tabanında USR02 isimli tabloda tutulmaktadır. Aşağıdaki kod ile durumu sorgulanacak kullanıcıya ulaşabiliriz.
SELECT * FROM msd.USR02 WHERE BNAME = 'Sorgulanacak_kullanici_ad' AND MANDT = '200'
-- msd: yerine kendi sisteminizin db şemasını
-- 200 yerine de kendi üst biriminizi yazmanız gerekmektedir.
Bu sorgu sonucunda dönen kullanıcımızın UFLAG alanının 0’dan farklı olması durumunda kullanıcı blokeli durumda demektir. UFLAG alanının aldığı değerler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir:
- 0: Bloke değil
- 32: Yönetici tarafında global düzeyde bloklandı
- 64: Yönetici tarafından yerel sistemde bloklandı
- 128: Çok fazla yanlış paroladan dolayı bloklandı
Kullanıcının blokesini kaldırmak için aşağıdaki SQL sorgusunu çalıştırabiliriz.
UPDATE msd.USR02 SET UFLAG = '0' WHERE BNAME = 'blokesi_acilacak_kullanici' AND MANDT = '200'
Bu sorgu başarılı bir şekilde çalıştırıldıktan sonra kullanıcı blokesi sistemden kaldırılmış ve kullanıcı sisteme son parolası ile giriş yapabilecektir.
Eline sağlık.
Teşekkür ederim hocam.