Sanallaştırma Yaptık Peki Sonrası?

Evet uzun zamandır projelerim yüzünden makale ya da video yapamıyordum, nihayet sonunda bir makale için vakit bulabildim. Size başlıktan örnek alarak sanallaştırma yaptık ya sonra sistem çalışıyor sanal sistemler aktif hatta diyelim yedeklemede çalışıyor mail geliyor size yani çok şükür her şey aktif çalışıyor, Ama şunu çoğu bilişimci arkadaşımız yapmıyor ( ara sıra bende dahil ) sistem çalışıyor ya izlemeye yada sanal ortamda ne oluyor ne bitiyor bunlara ne zaman ne de kafa yoruyoruz.

Sistemimiz sürekli yeni uygulamalar yeni sunucular sağ tık yeni kopya server yeni uygulama ve ortama yeni ürünleri eklemek o kadar kolay ki bir süre sonra şunu da fark ediyorsunuz yapı git gide büyüyor ve ortamı kontrol etmek ortam hakkın da bilgi sahibi olmak biraz zorlaşıyor hem unutmadan, sanallaştırmanın en önemli amacı neydi hatırlayalım var olan yada yeni sunucularımızın sahip olduğu fiziki cpu ram hdd ( storage ) ethernet kartının en etkili ve stabil şekilde kullanmak değimliydi, sanırım cevabınız evet, durum bu iken standart kurulum sonrasında sanal serverler çalışıyor iken onları izleyerek raporlayarak ve gerekli aksiyonları alarak var olan sanallaştırma yapımızı daha iyi ve etkin nasıl kullanabiliriz bu konu hakkın da neler kullanabiliriz hangi yolları izlemeliyiz vb gibi konulara değinmeye çalışacağım;

İlk olarak hangi araçları kullanabiliriz bunlar ile ilgili bir bilgi aktarayım tabiki sadece VMware sanallaştırma ortamı için;

1 – vSphere with Operations Management ( vSOM )

2 – Veeam One

3 – VmTurbo

1 – vSphere with Operations Management : İlk ürünü kısaca tanırsak eğer vSphere with Operations Management VMware firmasının kendi ürünü olan sanallaştırma yapısı için ürettiği ve kendi ürününü en iyi tanıyan ve etkin raporlayabilen ve diğer VMware ürünleri ile consolide bir şekilde çalışan bir ürün ve en önemli özelliği sizin sanallaştırma ortamınızı bir süre sonra isterseniz ya otomatik yada sizin belirlediğiniz kurallara göre yönetmenize olanak sağlayan bir ürün. Ürünü sanallaştırma ortamınızı satın alırken yada sonradan belirli bir lisans ücreti ödeyerek alabilirsiniz. vSOM hakkında detay bilgileri ve sürüm bilgilerini diğer detayları için şu adresten pdf download edebilirsiniz. Benim size anlatacaklarım ise : vSOM size sanal makinelerinizin sağlık durumunu, iş yükünü, anormallikleri, hataları, kapasite risklerini ve raporlarını, etkin ve stabil kullanmanız hakkında bilgiler sunar bu bilgiler de sizin sanallaştırma ortamınız en etkin şekilde yönetip raporlamanızı sağlar. Artık bundan sonrasında size gerekli aksiyonları almak size kalmış bir durumdur.

Kurulumu ve ayarlaması: Oldukça basittir sadece .ova dosyası vCenter ortamınıza ekleyerek kurulum yapabilirsiniz. Ve kurulum sonrası sanal makineyi start verdiğinizde web ara yüzü üzerinden vCenter server ip ve erişim bilgilerini girerek işlemleri bitirebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise kurulumdan hemen sonra size veriler ekranınıza akmaz grafikler neden yok ya da veriler ekranda neden değil diye düşünebilirsiniz, buradaki ince detay daha vSOM sizin sanallaştırma ortamınızı dinlemeye ya da izlemeye nasıl derseniz yeni başladığı için biraz süre geçmesi gerekiyor VMware firması tam ve sağlıklı bir durum kontrolü ve sağlıklı bilgiler için 1 aylık bir izleme öneriyor bundan sonra artık sizin ortamınıza göre alacağınız reaksiyonlar için size öneriler ve yapılması gereken kuralları policyleri önermeye başlayacaktır.

Kurulum sonrasında ara yüz resmi aşağıda;

Ürünün tam bilgileri ve fiyat bilgileri için şu adresten ulaşabilirsiniz.

2 – Veeam One : 2. ürün ise Veeam firmasının yazılımı sanallaştırma ile uğraşan veya sanallaştırma yapısına sahip olan bir çok kişi Veeam firmasının sanal makine yedekleme işinde olduğunu bilir bu ürün ise; sanırım diyorum tam emin değilim çünkü Veeam 6.5 versiyonu ile ilk etapta sadece VMware sanallaştırma ortamı için daha sonraki versiyonlarda hem VMware hem de Microsoft sanallaştırma ortamı için yedekleme yazılımın yanında ücretsiz olarak verilen üründür. Ve etkin şekilde sanallaştırma ortamınızı hatta Veeam satış danışmanlarına göre VMware ürününden daha fazla hazır rapor ve şablona sahip olduğu söylenen bir yazılımıdır.

Kurulumu ve ayarlanması : Kurulumu oldukça basit next diyerek devam edebilirsiniz, ilk ayarlama için ise veeam backup ile birlikte kuruyorsanız otomatik olarak veeam backup dan ayarlarını alıyor yani veeam backup server ayarlarını yaparken vCenter bilgilerini giriyorsunuz ve veeam backup dan veeam one vCenter bilgilerini alıyor. Ama sadece veeam one kuruyorsanız yine next diyerek kurulumda ilerliyorsunuz ve ilk açılışta sadece vCenter için login bilgilerini girmeniz yeterli yine tam bir raporlama ve analiz için veeam one ortalama 1 ay sistemi izledikten sonra yine raporlama ve grafik analizler için veeam one hazır olacaktır.

Veer One için download ve daha detaylı bilgi hatta ücretli ve ücretsiz sürümler arasındaki farkları görmek için şu adresi ziyaret edebilirsiniz.

3. VmTurbo : 3. ve son ürünümüz ise işi sadece VMware sanallaştırma ortamınızı izleme ve buna göre raporlama ve yönetmenizi sağlayan bir yazılım.

Kurulumu ve ayarlama : VmTurbo kurulumu aynı vSOM gibi ova dosyasının vCenter ortamınıza eklemeniz ile başlıyor ve çok basit ova eklemesi yapıldıktan sonra sanal makineye start verdiğiniz zaman yine web ara yüzden ayarlamaları yaparak ilerlemeniz gerekmekte resimler açıklayıcıdır var olan sanallaştırma ortamınızı seçerek ve login bilgilerini girerek işlem yapabilirsiniz.

VmTurbo yazılımın 1 aylık free demo kullanımı için şu adresten down yapabilirsiniz.

 

Bu alanda yani sanal ortamı izleme ve raporlama ve bu duruma göre aksiyon alma durumları için birçok yazılım daha mevcut ama en aktif şekilde VMware ortamları için kullanılan 3 yazılımı sizlere sadece tanıtmak ve kurulumu için ön bilgi veremeye çalıştım. Ek olarak kendimce ve sizlerin işine yarayacağını düşündüğüm minik notlar ekleyeceğim.

ilk olarak VMware ürünü için ilk olarak adı vCop ( vCenter Operation ) olarak çıktı sonra biliyorsunuz VMware ürününün hem local datacenter hem de cloud yapısı var sonra vCop bölündü local için vSom oldu ve Cloud içinde vRealize Suite ürünü geliştirildi. Bu ürünler hala geliştirilen ve yeni sürümleri çıkan ürünlerdir. VMware’ in belirgin özelliği siz eğer isterseniz sizin adınıza yapınızı yönetebiliyor tabiki bunun çok faydası varken sizin canlı ortamınızın içinde sizin istemeyeceğiz cpu azaltmak ram değiştirme vb gibi işlemleri yapabilir. Bu yüzden otomatik kullanım için iyi düşünmek gerekmektedir. Ayrıca scriptler ile policylerde yapabilirsiniz örneğin gece rapor yada vb gibi işlemi sanal server yaparken ram ihtiyacı varsa oto ram arttırılması gibi. Bu durumu manuel’de yapabilirsiniz.

Veeam One içinse söyleyeceğim kendi başına oto yönetimi yok ama çok ciddi anlamda ve bazı noktalarda VMware ürününe göre daha fazla rapor var ve bu raporlara bakarak, sisteminizi daha rahat yönetmenizi sağlayacaktır. Yine kurallar yazmanıza scriptler ile izin vermektedir.

VmTurbo için çok fazla test şansım olmadı diğer ürünler için fakat mantık yapısı aynı yine oto yönetim yok ama manuel olarak scriptler ile gerekli işlemleri yapmanıza olanak sağlar.

Tüm ürünlerin detaylı yönetim ve kullanımı için çok daha detaylı bilgilere ihtiyacınız var benim buradaki amacım başlıkta ve makale girişinde bahsettiğim gibi sanal ortamınızı etkin stabil her zaman raporlayabilir ve sizin durumlara etkin şekilde müdahale edilebilir hale gelmesi ve çalışmasını sağlamak. Çünkü sadece kurmak ve sanal makineleri clone yada yeniden kurarak yapınızı kontrol altında tutamazsınız. Son not diyeyim size bir çok bilgi işlemci arkadaşım storage üzerinde hiç izleme yapmıyor bir süre sonra neden snapshotlar bu kadar büyüdü aaa storage de yer kalmamış nasıl verileri küçültebiliriz vb gibi problemler ile karşılaşıyorlar halbuki sanallaştırma ortamınızı izler iseniz size hata veya anormallikler olmadan önce müdahale etme şansı verir. Umarım tüm sanallaştırma ortamlarınız aktif ve sağlıklı çalışır yeni bir makalede görüşmek üzere…

 

Exit mobile version