SAN Switch Üzerinde CLI ile Alias ve Zone Atamaları

SAN storage ile sunuculara volume ataması yapmak istiyorsanız öncelikle SAN switch üzerinden alias ve zone atamaları yapmanız gerekiyor. Aslında bu yapılandırma Java interface üzerinden de yapılabilir fakat fazla sayıda server, storage ve switch bulunan ortamlarda java arayüz üzerinden bu atamaların yapılması biraz uzun sürebiliyor ve takibi zorlaşabiliyor. Buna karşın notepad üzerinde hazırladığınız WWN bağlantı şemanızı birkaç komut ardına yapıştırarak, CLI üzerinden çok daha kısa sürede alias ve zone atamalarınızı yapabilirsiniz.

İlk olarak SAN switch power on duruma getirildikten sonra console portuna RS-232 kablo kullanılarak bilgisayar ile bağlanılır. Bilgisayarın device manager penceresinden bağlantı türümüzü kontrol edip (Örn: COM5), PUTTY ekranında Serial bağlantıyı seçtikten sonra Serial line penceresine COM5 yazılır. Switch’in terminal ekranına erişildiğinde kullanıcı adına admin parola kısmına ise password yazılarak CLI ekranına oturum açılır. Eğer RS-232 kablonuz yoksa bu bağlantıyı kendinize uygun bir ip vererek SAN SW varsayılan IP adresi 10.77.77.77 ile de gerçekleştirebilirsiniz.

SAN switch’e statik ip vermek için ipaddrset komutu ve ip, netmask, gateway bilgileri girilir. Örnek olarak: ipaddrset 192.168.1.19 255.255.255.0 192.168.1.1 . İşlem tamamlandığında artık local networkten ip alan SAN switch’e SSH ile bağlanabiliriz. SSH bağlantısını sağladıktan sonra NTP server ve timezone yapılandırması için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

#             tsclockserver “NTP ip adresi”

#             tstimezone –interactive

Yazının devamı için örnek bir SAN ortamı

Aşağıdaki komut ile switche fiziksel port bağlantısı yapılmış sunucu ve storage’ların WWN idleri listelenebilir.

#             switchshow

Burada listelenen wwn id’lerin sunucu ve storage tarafında hangi portlara ait olduğunu öğrenmek için sunucuların ve storage’ın arayüzlerine bağlanıp network kartlarını kontrol etmek gerekir. Aşağıdaki örnekte bir sunucunun ILO arayüzünden HBA Kartının hangi slot üzerinde olduğu ve hangi portlara sahip olduğu görünmekte.

WWN ID’lerin hangi cihazlara ait olduğunu ayırt ettikten sonra bağlantı şemalarınızı belirlediyseniz ailas ve zone atamalarına başlayabilirsiniz.

Bu işlemler için notpad++ kullanmanızı öneririm. Oluşturup eşleştireceğiniz ailas name’leri shift+alt tuşlarına basılı tutarak yukarıdan aşağıya toplu olarak kopyalayabilmek harcayacağınız zamanı düşürmüş oluyor.

Öncelikle bağlantı şemaları belirlenen portların WWN id’lerine bir alias atanmalı ve bu alias’lar oluşturulan zone’lar içerisine üye yapılmalı. Aşağıdaki komutlar ile bu işlemler tamamlanabilir.

SAN Switch üzerinde WWN ID’lere alias atamak için;

#             alicreate “aliasname” , “wwnid

Örnek: alicreate “SAN_A_Port1″,”21:70:00:c0:ff:50:ca:9a”

Örnek: alicreate “SERVER1_P1″,”51:40:2e:c0:12:cc:e0:48”

SAN Switch üzerinde zone oluşturmak ve alias üyelerini eklemek için

#             zonecreate “zonename” , “memberaliasname; memberaliasname”

Örnek: zonecreate “SERVER1_P1_SAN_A_P1″,”SERVER1_P1;SAN_A_P1”

Oluşturulan zone’ları içeren bu config’i kaydetmek için aşağıdaki komut kullanılabilir.

#             cfgcreate “confname” , “memberzonename;memberzonename”

Örnek: cfgcreate  “configsansw”  , “SERVER1_P1_SAN_A_P1; SERVER1_P1_SAN_A_P2”

Son olarak cfgsave ve cfgenable komutları ile yapılandırma kaydedilip aktif hale getirilebilir.

#             cfgsave

#             cfgenable “confname”

Örnek: cfgenable “configsansw”

Bu adımlar tamamlandıktan sonra storage cihazınızdan sunuculara volume atamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

Exit mobile version