Cent isimli firma geçtiğimiz yıl Jack Dorsey’nin ilk tweet’ini NFT olarak 2.9 milyon dolara satmıştı. Cent şu an bir çok işlemini, sahte veya çalıntı NFT’lerdeki yüksek artış dolayısıyla geçici olarak durdurdu. Cuma günü yayınlanan bir röportajda, firmanın kurucusu ve CEO’su Cameron Hejazi, 6 şubat tarihi itibariyle Cent üzerinden bir çok NFT’nin alım ve satımının durdurulduğunu açıkladı. Fakat müşterilerin bazı tweet’leri NFT olarak satın alabildiği “Değerliler” pazarı işlemeye devam ediyor.
Hejazi Reuters’a “Şu an yasal olarak gerçekleşmemesi gereken derecede bir takım aktivite gerçekleşmekte.” açıklamasında bulundu . Cent, sorumlu olan kullanıcıları engellemiş ama gösterdikleri bu efor yeterli olmamış. “ Birini engellediğimiz her an, başka biri ya da hatta üçü yerine beliriveriyor.”
Geçtiğimiz ay, internet üzerindenki en büyük NFT pazarlarından biri olan OpenSea, içerisinde bulunan NFT’lerin neredeyse %80’inin ya sahte ya da çalıntı olduğunu açıklamıştı. Pazar idarecileri kullanıcıların bedavaya NFT’leştirebileceği içeriği kısıtlamaya çalışmış, gördükleri olumsuz tepkiden sonra bu kararı geri çekmişlerdi. Firma bu sahtecilikten sorumlu kişileri belirlemek için çalıştıklarını açıklamıştı. Bundan önce ise artistler ve fotoğrafcılar, firmayı eserlerinin korunması için gerekli adımları atmamadıkları konusunda aylardır eleştirmekteydi.
Hejazi problemin temel olarak Web3 kökenli olduğu açıklamasında bulunuyor. Yakın gelecekte Cent’in pazarını açmak için merkezleştirilmiş bir kontrol mekanizması sunması gerekebilecek. Firma ancak bu adımdan sonra merkezcil olmayan çözümler üzerinde çalışabilecek.
Kaynak: engadget.com