RVTools

 

Makalemiz de özellikle Vmware kullanıcılarının işine yarayacağını düşündüğüm ücretsiz bir araç olan RVTools aracından bahsedeceğim. Şirketiniz de vmware üzerinde sanal makinelerinizi yönetiyorsanız bu yazılım gerçekten işinize yarayacak bir yazılım. Sözü fazla uzatmadan kurulum ve yazılım hakkında sizleri bilgilendirmek isterim.

 

İlk olarak aşağıdaki link üzerinden RVTools 3.5 yazılımını indiriyoruz.

 

http://www.robware.net/

 

Yazılımımızı indirdiğimize göre kuruluma geçebiliriz.

 

İndirdiğimiz exe’ye tıklıyoruz ve kuruluma başlıyoruz. Klasik next next diyerek geçiyoruz.

 

 

Sözleşmeyi kabul ediyoruz ve devam diyoruz.

 

 

 

 

 

 

Close diyerek kurulumu bitiriyoruz.

 

 

Kurulumumuzu bitirdiğimize göre masa üstümüz deki RvTools kısayoluna tıklıyoruz ve bizden istediği bilgileri girdikten sonra programımız açılıyor. İlk açılma sırasında sizi bilgi toplamak adına çok kısa bekletebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıda gördüğünüz ekran görüntüleri aslında Rvtools’un yana doğru uzayan ekranı yana doğru çok uzadığı için çözünürlüğün bozulmaması adına görüntüleri bu şekilde aldım kusura bakmayın.  Yukarıdaki ekranın bu kadar uzamasının sebebi Vinfo sekmesinde olmamız. Bu sekme altında tüm vmware yapınız hakkında yukarıdaki resimlerde de göründüğü üzere ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Şimdi yukarıdaki sekmelerden önemli olanlarından birkaç tanesine tıklayarak biraz daha özele inelim.

 

 

Yukarıda ki ekranda programı kurduğunuz da Vcpu sekmesi altında neler göreceksiniz. Onu gösteriyor. Kullanmakta olduğunuz sanal makinelerinize ne kadar Cpu vermişsiniz, Kaç core, Maximum kullanım değerleri, hangi datacenter üzerinde, hangi host üzerinde, hangi cluster üzerinde, işletim sistemi nedir, vb. gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Yukarıdaki 2 ekranda ise vMemory sekmesine tıkladığınızda alacağınız bilgileri görebilirsiniz. Cpu ekranındakilere benziyor.

 

 

 

Yukarıdaki 2 ekranda ise vDisk sekmesine tıkladığınızda alacağınız bilgileri görebilirsiniz.

 

 

Yukarıdaki ekran ise Vpartition ekranı bu ekrandan Disk boyutlarınızı kaç Mb boş alanınız var yüzdelik olarak ne kadar boş alan kalmış Hangi datacenter üzerinde vb. bilgileri edinebilirsiniz. Tüm sekmeleri tek tek buraya koymak yerine birkaç önemli ekran görüntüsü daha koyup programı kurmanızı tavsiye edeceğim.

 

 

Tüm bu ekranları ve datayı Excel üzerine Export edebilirsiniz.

 

 

Benim en çok işime yarayan ekranlardan birisi de en sonda bulunan VHealth Sekmesi bu ekranda mevcut Vmware yapınız daki yanlışlıklar hakkında size bilgiler veriyor. Sanal makineniz üzerinde CDROM aktif halde ise sizi uyarıyor kullanmıyorsanız çıkarın. Snapshotlar hakkında bilgi veriyor, vmware tools yüklemediğiniz sanal makinelerinizi söylüyor, bir sanal makine kurdunuz sonra da Rename dediniz ve makinenin adını değiştirdiniz. Değiştirdiniz ama makinenin klasör adı değişmedi bunu size bildiriyor. Zombie filelar hakkında bilgi veriyor, uzun zamandır kullanılmamış dosyalar hakkında bilgi alıp temizlik yapabilirisiniz.

 

 

 

Yukarıda görmüş olduğunuz VHealth ekranını Health sekmesi altından Properties diyerek özelleştirebilir ve size ne tür bilgiler vereceğini görebilirsiniz.

 

Bu arada kısa bir bilgi daha, makine adı ve foldename’i tutmayan makineler için sanal makine üzerine sağ tuş, migrate derseniz ve Change datastore yaparsanız. Diskinizi taşırken foldername i de düzenlenmiş oluyor.

 

 

Umarım beğenmişsinizdir ve işinize yarar.

 

Exit mobile version