RUIJIE Network Wireless Controller ve Access Point Yapilandirilmasi

RUIJIE Network, Türkiye pazarına yeni girmeye çalışan ve adını yavaş yavaş duymaya başlayacağımız bir ürün. Bir etkinlikte karşılaşınca merak edip biraz araştırdım ve Network konusunda çok eski oldukları, bu alanda birçok patente de sahip olduklarını görünce açıkcası şaşırdım. Etkinlikte incelemek için bir demo ürün istemiştim ve ürünler elime ulaşınca deneyimlerimi sizinlede paylaşmaya karar verdim.

Demo için gelen ürünler, 1 adet WS6008 controller ve 2 adet AP 520 kablosuz ağ datıcısıydı. Ürünlerin teknik özelliklerine üreticinin web sayfasından da ulaşabileceğiniz için doğrudan kurulum adımlarına başlıyorum.

Ürünleri hem CLI hemde Web arayüzünü kullanarak konfigurasyon yapabiliyorsunuz. Komut satırlarını her ne kadar Cisco cihazına benzetsemde ben sadece Web arabirimine bağlanabilmek için aşğıdaki komutları konsol arayüzünü kullanarak çalıştırıyorum

configure terminal   
enable service web-server 
vlan 1
interface vlan 1
ip address 10.10.30.5 255.255.255.0
exit
webmaster level 0 username admin password admin
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.10.30.1

Sonrasında internet tarayıcısı kullanarak controller’a bağlanıyorum ve ilk aşama olarak saat tarih ve dns ayarlarını yapıyorum.

Sonra cihazın versiyonun öğrenerek eğer yeni bir versiyon var ise update işlemi yapıyoruz. Controller üzerinde bulunan WebCLi menüsünü ayrıca sevdim.

Güncel firmware dosyasını http://ruijienetworks.com/service/download.aspx sayfasından indiriyoruz ve System – Upgrade – Local Upgarade menüsünden güncelleştirme işlemini tamamlıyoruz.

Bundan sonraki aşamalar her firmanın topolojisine göre değişiklik gösterebilir. Size fikir verebilmesi için benim network topolojim şekildeki gibidir.

Topolojide yer alan networkleri AC üzerinde tanımlamak için Advanced – Vlan menüsüne girerek oluşturuyoruz.

Varsayılan olarak Access port olarak gelen portumuzu, Vlan tanımlama sonrası Trunk Port olarak değiştiriyoruz.

Ortamımızı hazırladığımıza göre Quick Settings linkine tıklıyoruz ve Topolojimize uygun sihirbazın çalışmasını sağlıyoruz.

CAPWAP için bir tünel IP adresi ve kullanılacak VLAN ID ‘sini  seçiyoruz. AP konfigurasyonları için kullanılacak VLAN numarasını yazıyoruz. Bizim topolojimizde bu VLAN 60. Eğer ortamda bir DHCP sunucunuz mevcut ise bu DHCP ayarını yapmadan geçebilirsiniz. Bu adımı ben atlıyorum.

Yayın yapacak olan Wlan detaylarını giriyoruz.

Bu Wlan için kullanılacak Vlan bilgisini giriyoruz, DHCP kısmını yine boş bırakıyorum ve Finish ile konfigurasyonu bitiriyorum.

Bu adımdan sonra Telnet ile AP ‘lerimize bağlanıyoruz ve Tunnel IP adresine ulaşabilecek route bilgisini giriyoruz.

Varsayılan olarak Telnet şifresi : ruijie, Enable şifresi apdebug ‘dır.

DHCP sunucum üzerinde Option 138 seçeneğini bu scope için yayınlamaya başlıyorum.

Bu adımdan sonra AP menüsü altında artık cihazlarımıza ulaşabileceğiz.

Artık diğer VLAN ‘larımız için Wlan yapabiliriz. Wifi / Wlan menüsü üzerinde artı tuşuna basarak işlemlerimize başlıyoruz.

Wlan için isim ve Şifre belirliyoruz. Eğer istersek Advanced menüsünden, bu AP ‘e bağlanacak kişi sayısı, yayın yapma saatleri gibi ayarları değiştirebiliriz.

Vlan bilgimizi girerek Finish ile işlemlerimizi bitiriyoruz.

Artık wirelesslerimize bilgisayar yardımıyla bağlanabiliriz.

 

 

Access Pointlerimize bağlanan kullanıcıları ve  oluşan trafik ile ilgili kısa bilgiler artık giriş ekranımıza akmaya başlayacaktır.

Eğer kullanıcı başına oluşan trafiği görmek istersek Detail menüsüne tıklamak yeterlidir.

History menüsünden ise Saatlik olarak geçmişe yönelik kayıtlara ulaşabiliriz.

 

 

Controller security menüsünde  Blacklist – Whilelist, Access Listler gibi çeşitli güvenlik özelliklerini aktif edebiliyoruz.

Network ortamını izleyerek olası problemleri WIS sunucularına aktaran modülü Optimization menüsünden aktif edebilirsiniz.

Elimden geldiğince sizlere Ruijie Network AP ve AC ürünlerini tanıttım. Cihazların kullanımı basit ve kullanışlı. Fakat ürünleri henüz bir haftadır test ettiğim için, eğer performanslarını merak ediyorsanız yorum kısmından sorularınızı lütfen belirtiniz.

Faydalı olması dileğimle.

Exit mobile version