Ruckus Unleash R510 Access Point Kurulumu

Merhaba, bu makalemizde Ruckus Access Point kurulumundan bahsediyor olacağız. Cisco, Aruba, Unifi gibi markalardan sonra bu aralar Ruckus Markasını çok olarak duymaya başladık. Yakın zamanda elime geçen bir Ruckus ürünü olunca bence kurulum adımlarını yazıya dökerek makale yapmaya karar verdim. Marka kurumsal ve bireysel hizmete uygun ürünleri gamında barındırıp her ölçekte network cihazları alanında hizmet sunmakta. Biz kurumsal alanda tercih edilen R510 Unleash serisi bir ürünün kurulumunu yapıyor olacağız. Ürün hakkına detaylı özellik bilgisi için aşağıdaki adresten yararlanabilirsiniz.

https://webresources.ruckuswireless.com/datasheets/r510/ds-commscope-r510.html

Cihazımı aşağıdaki gibi. Genel olarak bahsedecek olursak 2.4 GHZ ve 5 GHZ olarak yayın yapabilmekte. Poe veya adaptör ile enerji beslemesi yapılabilmekte. Üzerinde Vlan yapıları ile ortamdaki diğer cihazlarında yönetimi sağlanabilmekte. Bu makalemizde biz temel kurulum işlemi yaparken bir sonraki makalemizde gelişmiş kurulum adımlarını ele alıyor olacağız. En temel özelikler noktasında ürün Wi-Fi 6 desteği sunmakla birlikte MIMO desteği barındırmaktadır. 2.4 GHZ ve 5 GHZ için 2X2 MIMO desteği sunmaktadır.

Wi-Fi 6 desteği olması dolayısı ile geriye doğru uyumluluk söz konusu olmaktadır. IEEE 802.11a/b/g/n/ac Wave 2 mimarileri desteklenmektedir. Güvenlik olarak WPA-PSK, WPA-TKIP, WPA2 AES,WPA3, 802.11i, Dynamic PSK, WIPS/WIDS bu protokollerin tamamı desteklenmektedir. En iyi özelliklerinden bir tanesi üzerinde Hotspot yapılabilir olması ve bu bağlamda kullanılacak olan bir Captiva Portal yapısının olmasıdır. Bu portalın üzerinde kurumun kendi yapısına göre düzenlemeler yapması artı olarak sunulmaktadır.

Cihaz 512 kullanıcıya kadar destek sunmakta olup üzerinden 31 adet SSID yayını yapılabilmektedir. Tabi ki Mesh desteği de mevcut durumda. Genel olarak üründen bahsettik detay için yukarıda bulunan link üzerinden tüm bilgilere erişim sağlamanız mümkün.

Yapılandırma

Şimdi biz cihazımızı yapılandırma adımlarına geçelim. Öncelikle cihazı kutudan çıkartıp üzerine enerjisini verelim ortamımızda var ise POE porttan besleyerek enerji vermemizde mümkün. Cihazı ortamımıza bağladığımızda kablosuz ağların bulunduğu kısımda Configure.Me-3C11A0 olarak bir kablosuz yayım yapan ağ gözükecektir. Bu ağa tıklayarak bağlantı sağlayalım.

Bağlan butonuna tıklayarak bağlanalım. Bir güvenlik anahtarı istemeden bağlantı sağlanacaktır.

Şu anda cihaz üzerinden yayım yapan ağımıza bağlandık.

Ağ bağlantılarımıza geldiğimizde Wi-Fi ağımızın üzerine gelip Durum açılır menüsünü tıklayarak almış olduğumuz ip adresine göz atalım.

İp adresimizi görebilmek için açılan ekranda Ayrıntılar butonuna tıklayalım.

İp adresi olarak bilgisayarımızın 10.154.231.165 ip adresini aldığını görebiliyoruz. İp dağıtan adres olarak ise 10.124.231.125 nolu ip adresini görüyoruz. Cihazın kendisine bağlanabilmemiz için fabrika ayarında DHCP açık olarak bir yayım yapıyor ve bu ağa bağlanarak sonrasında cihazın ayarlarını değiştirebiliyoruz. Bu özellik artık birçok Access point üzerinde mevcut ve güzel bir özellik olduğunu söylemeliyiz.

10.124.231.125 adresine girerek cihaz ara yüzüne erişim sağlayalım ve cihazımızı yapılandırma işlemlerine başlayalım. Bağlantı sırasında gelen sertifika uyarısını kabul edip geçelim. İlk kurulumda bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.

Birçok dil seçimi yapılabilmekte. Kendi dilimiz olan Türkçe seçimini yaparak İleri butonu ile sonraki adıma geçelim.

Bu ekranımızda cihazımıza bir isim verebiliriz. Ben varsayılan ayarda bırakıyorum. Ülke olarak lokasyonumuzu seçmemiz gerekiyor. Biz yine Türkiye seçimini yapıyoruz. Mesh özelliğini ortamımızda tek cihaz olduğu için ve kullanmayacağımız için aktive etmeden İleri butonu ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Bu ekranımızda cihazımıza bir ip adresi vermemiz gerekmekte. Bu tarz cihazlar genelde manuel ip ile sabitlenmeli. Biz bu şekilde yapıp bir DHCP üzerinden ip almayacağı için 10.81.9.233 ip adresini ve diğer network bilgilerini girerek İleri butonu ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Bu ekranımızda yayım yapacak ağımıza bir isim vermemiz gerekiyor. Ben Ruckus -Test ismini veriyorum. Varsayılan olan WPA2 protokolü kullanılmakta. Bu protokole uygun olan bir parola vererek İleri butonuna tıklayıp sonraki adıma geçelim.

Cihazımızın yönetim ara yüzüne güvenli erişim sağlamak için bir parola üretmemiz gerekmekte. Standarta uygun olan bir parola belirledikten sonra İleri butonuna tıklayarak sonraki adıma geçelim.

Bu ekranımızda yapılacak olan ayarların bir özeti bize sunuluyor. Bitir butonu ile cihazımızın yapılandırılmasını başlatalım.

Tamam butonuna tıklayarak ayarların cihazın hafızasına yazılmasını sağlayalım.

Cihaz üzerine ayarlar yazılmaya başladı bu işlem yaklaşık olarak birkaç dakika alacak.

Şu anda cihazımıza verdiğimiz erişim ip adresi olan 10.81.9.233 adresi ile erişebilir durumdayız. Bu durumda ayarlarımız yapılmış demektir.

Belirlemiş olduğumuz yönetici kullanıcı adı ve parolasını girerek cihazımıza Unleash butonuna tıklayarak login olalım.

Cihaz ara yüzünde ana hatları aşağıdaki gibi olan bir ekran bizi karşılamakta. Biz bunların bazı kısımlarına genel olarak değineceğiz.

Öncelikle Kablosuz ağımıza bir cihazımız üzerinden bağlanarak test yapalım. Ruckus-Test isimli ağımız yayıma başlamış durumda bağlanmak için tıklayalım.

Belirlemiş olduğumuz güvenlik anahtarını girelim.

Şu anda sorunsuz şekilde bağlandık.

Geçerli ip adresimizle AP cihazımızda nete bağlı duruma geldi. Bu bize kolay şekilde tarih saat, firmware güncellemesi ve cihaz üzerindeki bazı özelliklerden kolayca yararlanma imkanı sunacaktır.

Cihaz üzerinde 31 adet SSID yayımı yapabileceğimizi söylemiştik. Bu makalemizin konusu temel kurulum olduğu için Wi-Fi Ağları başlığı altında cihazımızı yapılandırma adımında oluşturduğumuz ağımızı görebiliyoruz. Tanımlanacak diğer ağlarımızı yine bu ekrandan görüp, düzenleyip silme işlemlerini yapabiliriz. Bu ekranda yine bu ağlara bağlı istemci sayısı, ağ sinyal seviyesi gibi durumları gözlemleme imkanına sahibiz.

İstemciler başlığı altında Wi-Fi ağımıza bağlı olan cihaz bilgilerini detaylı olarak görebilmekteyiz. Bunların üzerine tıklayarak çok daha fazla detay elde edebilir. Bu cihazları sık kullanılara ekleyebilir, engelleyebilir, sorun giderme gibi işlemleri yapabiliriz.

Anahtarlar ekranı üzerinden ortamda bulunan diğer Ruckus ürünlerine bağlantı sağlayıp onları bu cihaz üzerinden yönetme imkanı elde ediyoruz. Günümüzde artık birçok üretici fiziksel controller cihazından ayrı olarak, ortamdaki bir cihazı master olarak konumlandırıp, diğer cihazların yönetilmesi, yedeklenmesi, ayar basılması gibi işlemlerin master cihaz üzerinden diğer cihazlara doğru yapılmasına olanak sağlıyor.

Sistem başlığı altındaki menülerden cihazın sistem bilgileri görüntülenebilir, mail atması isteniyorsa smtp sunucu bilgileri tanımlanabilir, ip ayarları, tarih saat durumu düzenlenebilir, ülke seçimi yapılabilir, yetki seviyesine göre kullanıcı tanımlanabilir ve Mesh ayarı aktif veya pasif duruma getirilebilir.

Hizmetler başlığı altında ise kimlik doğrulama sunucusu ayarları yapılabilir, erişim denetimi kısıtlamaları sağlanabilir, uygulama tanıma ekranında cihaz üzerinden akan trafiğin hangi site ve uygulama üzerine gittiği raporlanabilir, radyo kanal ayarlaması, bonjour hizmerleri, url filtrelerme gibi işlemler yapılabilir.

Yönetim başlığı altında ise erişim kimlik doğrulama yapılandırması, konfigürasyon yedekleme, yedekten geri yükleme, firmware güncellemesi, ağ ayarları ve mobil uygulama üzerinden cihazın yönetimi ile ilgili olan ayarlar yapılır.

Makalemizin sonuna geldik. Ruckus marka Access point cihazımızın temel olarak kurulum adımlarını gerçekleştirip, kullanılabilir duruma getirdik. Umarım yararlı olmuştur.

Exit mobile version