Robotik Bilim İnsanları Keşifleri Hızlandıracak

Liverpool Üniversitesi’ndeki bilim insanları, karantina sürecinde durmadan çalışabilen robotik meslektaşlarının tanıtımını yaptı

100.000 £ değerindeki robotik araştırmacı, araştırmalarındaki sonuçları iyileştirmek için yaptığı deneylerin sonuçlarını da analiz ediyor. Geliştiricilerden biri olan Benjamin Burger robot araştırmacı hakkında, “Otonom olarak çalışabiliyor, bu sayede deneylerimi evimden kontrol edebiliyorum” açıklamasını yaptı.

Kraliyet Kimya Topluluğu’nun yeni raporuna göre, bilim insanlarının sosyal mesafeli çalışma ortamına ayak uydurabilmek adına “acil olarak benimsenmesi gereken” birtakım uygulamalar var. Bunların başında da robotik, yapay zekâ ve gelişmiş bilgi işlem teknikleri kullanılması yer alıyor. Topluluğun ortaya koyduğu “Covid sonrası ulusal araştırma stratejisi” planında yeni normal döneminde, bilim çalışmalarının tam verimle çalışmaya devam edebilmesi için çeşitli küresel çözüm önerileri yer alıyor.

Robot Kimyacılar

Robotik araştırmacı hali hazırda güneş pillerinin içinde meydana gelen reaksiyonu hızlandırabilecek bir katalizör bulmak için bir dizi test yapmaya başladı. Ancak, robotun laboratuvara kurulumunu yapan Prof. Andy Cooper’a göre robot Covid-19 ile mücadelede de kullanılabilir. Cooper BBC News’e verdiği demeçte, “Robot araştırmacıya Covid araştırması yapan laboratuvarlardan büyük ilgi var” ifadelerini kullandı.

Cooper açıklamanın devamında da şu ifadeleri kullandı “Covid, iklim değişikliği gibi sorunları çözmek için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Bizim bu çalışmadaki vizyonumuz dünyanın farklı yerlerinde çalışan fakat tek bir merkezdeki beyne bağlı işlem yapan robotlara sahip olmak. Henüz o aşamada değiliz, ancak tam olarak yapmak istediğimiz bu.”

Sosyal Mesafeli Bilim

Bilim insanlarının çalışma saatleri ve birbirleriyle mesafelerinde çeşitli kısıtlamaların uygulandığı günümüz dünyasında robot araştırmacılar bu alanda önemli bir yer edindi. Dr. Burger, robotların araştırma hızlarının normale göre oldukça fazla olduğuna da değindi, “Binlerce örneği kolayca işleyebilir, bu da inovasyon ve yeni fikirlere odaklanma konusunda bana zaman kazandırıyor”. Uzayda araştırma yapmak için geliştirilen robotlar gibi bu robotlar da çok zorlu ve riskli ortamlarda araştırma yapmak için kullanılabilir.

Kraliyet Kimya Topluluğu’nun araştırma ve inovasyon başkanı Deirdre Black, İngiltere’nin bu proje ile amaçladıklarını şu cümleler ile özetledi “Bu, tüm bu dijital teknolojileri kullanan insanları ilgilendiriyor, bu proje sayesinde çalışmalarında çok daha hızlı ilerleyebilirler, yeni fikirlere odaklanabilirler ve karbon salınımını engelleme, hastalıkları önleme ve tedavi etme gibi çalışmalara yoğunlaşabilirler.” Robotların bilimde insanların yerini kalıcı olarak alabilme ihtimali için ise “Asla, bilim her zaman insanlara ihtiyaç duyacak” dedi.

Kaynak

Exit mobile version