Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri Bölüm 8 RDS Farmına RDCB Sunucusunun Eklenmesi
Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri makale serimizin bu bölümünde RDS farmımız içine ikinci RDCB sunucumuzu ekleyeceğiz ve RDCB rolü için yüksek erişilebilirlik hizmetini sunmuş olacağız.
Bölüm 7 RD Connection Broker Configure High Availability makalemizde RDS farmımız içinde bulunan RDCB01 isimli sunucumuz üzerinde bulunan RDCB Internal Databasemizi ortak SQL sunucumuzun üzerine göndermiş ve RDCB rolü için High Availability ortamını hazırlamıştık. Bu işlemden sonra RDCB databasesi birden fazla RDCB sunucusuna hizmet etmek üzere hazır duruma gelmiştil. RDS farmımız içine, RDCB02 isimli RDCB sunucumuzu ekleyeceğiz ve RDS farmımız içinde RDCB rolü için yüksek erişilebilirliği sağlayacağız.
RDS farmımız içinde bulunan sunucuları görebilmekteyiz. Deployment Servers bölümünde görüldüğü gibi RDCB01 isimli sunucumuz tek başına RDCB rolünü karşılamaktadır.
Remote Desktop Services Deployment Overview bölümünde RD Connection Broker simgesi üzerinde sağ tuş yaptığımız zaman Add RD Connection Broker Server sihirbazı çıkmakta ve RDS Farmımız içine RD Connection Broker sunucusu eklememize izin vermektedir.
Add RD Connection Broker Servers sihirbazı, farm içine ekleyecek olduğumuz diğer sunucu için gereksinimleri bizlere bildirmektedir. Daha önce yayınlamış olduğumuz Bölüm 6 RD Connection Broker High Availability Mode Ön Gereksinimlerin Tamamlanması makalemizde bu ihtiyaçlar ve yapılandırmalardan bahsetmiş ve ön gereksinimleri tamamlamıştık,
Server Selection bölümünde Remote Desktop Servers Pool’u içinde bulunan sunucularımız karşımıza çıktı. Bizler dizaynımızda RDCB02 sunucumuzu RD Connection Broker sunucusu olarak yapılandıracağımız için sadece bu sunucuyu Selected bölümüne taşıyoruz ve ilerliyoruz.
Confirmation bölümünde seçmiş olduğumuz sunucumuz gözükmektedir ve add butonuyla farm içine dâhil ediyoruz.
Daha önce belirtmiştim. RDCB02 sunucumuz üzerinde RD Connection Broker Rolü yüklü değildi ve yükleme işlemini Add Rd Connection Broker Server sihirbazıyla yapmaktayız. İlgili sunucum üzerinde RD Connection Broker Rolü yüklü olmadığı için sihirbazımız bunu algıladı ve ilgili rolü yüklemeye başladı.
Eğer daha önceden Role Base özelliğiyle RD Connection Broker Rolünü yüklemiş olsaydım sihirbazımız installing bölümünü atlayıp configuring işlemini yapacaktı. Yükleme işleminin ardından yapılandırma işlemine geçtiğini görebilmektesiniz.
RDS Farmı içine yeni RD Connection Broker Sunucusu başarılı bir şekilde eklendi. İsteğe bağlı olarak RD Connection Broker farmı içine yapılacak olan bağlantıları sertifika ile güvenli bir duruma getirebiliriz. Bu işlemi sihirbazımızın altında bulunan configure certificate linkiyle yapabileceğimiz gibi daha sonra Remote Desktop deployment Overview bölümünde task adımlarınu kullanıp yerine getirebiliriz. Close butonuyla sihirbazımızdan çıkıyoruz.
Deployment servers sekmesine baktığımız zaman Remote Desktop Deployment ortamımıza ikinci sunucunun eklendiğini görebilmektesiniz.
Remote Desktop Deployment Overview bölümünde Task bölümünden Set Active RD Connection Broker server’i belirleyebiliriz veya aktif çalışacak olan RD Connection Broker sunucumuzu değiştirebiliriz.
Farmımız içinde bulunan bütün RD Connection Broker Sunucuları aktif – aktif çalışmaktadır. Fakat cluster mantığı olduğu için farmı yönetecek sadece bir tane RD Connection Broker sunucusu olmalıdır ve bu değişikliği Set Active RD Connection Broker Server penceresinden yapabilmekteyiz.
Bu makaleden sonra RDS topolojimizin içine ikinci RDCB sunucusunun eklenmesini tamamladık.