Blog

React Nedir? React İle Neler Yapılabilir?

Stack Overflow tarafından yapılan bir ankete göre, React.js, geliştiricilerin %40’ından fazlası için tercih edilen bir kütüphanedir. Ankette React’i sadece jQuery geride bırakmıştır.

Peki bu kadar popüler bir kütüphane olan React tam olarak nedir?,

React Nedir?

React, Facebook tarafından oluşturulan bir JavaScript kütüphanesidir. Tek sayfalık uygulamalar ve etkileşimli kullanıcı arabirimleri oluşturmak için en popüler kütüphanedir. Çoğu zaman React’ten bir çerçeve olarak bahsedilse de, aktif bir açık kaynak topluluğu tarafından desteklenen React, aslında bir JS kütüphanesidir.

React, yazılım geliştiriciler arasında popüler olduğu için kendisini dünyada en çok kullanılan front-end JS çerçevesi/kütüphanesi olarak kabul ettirmiştir.

İlgili İçerik: JavaScript Nedir? Ne İşe Yarar?

React Nasıl Oluşturuldu?

ReactJS ve React Native, web ve mobil geliştirme için Facebook tarafından tanıtılan yeni teknolojilerdir. Bir Facebook yazılım mühendisi olan Jordan Walke tarafından 2011 yılında başlatılan proje ile geliştirme sürecini basitleştirmek ve daha rahat bir kullanıcı deneyimi sağlamak için JavaScript ile bir web arayüzü oluşturmaya izin verecek bir kütüphane oluşturulmuştur.

Kütüphane piyasaya sürüldükten sonra, React ve başka bir popüler web geliştirme aracı olan Angular arasında uzun süredir devam eden rekabeti belirleyen kullanıcı arayüzlerini programlamaya yönelik devrim niteliğindeki yaklaşım, React’i son derece popüler hale getirmiştir.

React Kullanım Örnekleri

Facebook ve Instagram elbette React tabanlıdır. React kullanılarak oluşturulan diğer iyi bilinen tarayıcı tabanlı uygulamalar ve React Native üzerinde oluşturulan mobil uygulamalardan bazıları ise aşağıdaki şekildedir:

React Applications

  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp (web version)
  • Pinterest
  • Netflix
  • Airbnb
  • Cloudflare
  • Dropbox
  • BBC
  • Flipboard
  • Imgur
  • Postmates
  • Reddit
  • Paypal

React Native Mobile Applications

  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp
  • Walmart
  • SoundCloud Pulse
  • Wix
  • com
  • Bloomberg
  • Tesla

Projelerinizde İçin Neden React’i Kullanmalısınız?

Aşağıda, React JS’nin projeniz için en iyi seçim olmasının nedenlerine dair listeyi bulabilirsiniz: 

1. Öğrenmesi kolaydır

Angular & Vue gibi diğer popüler front end çerçevelerine kıyasla React’i öğrenmesi çok daha kolaydır. Aslında, React’in kısa sürede bu kadar ilgi görmesinin ana nedenlerinden biri de budur. İşletmelerin projelerini hızla oluşturmasına yardımcı olur.

2. Zengin kullanıcı arayüzleri oluşturmaya yardımcı olur

Kullanıcı arayüzü kötü tasarlanmışsa, bir uygulamanın başarılı olma şansı çok düşüktür. Ancak, bir uygulamanın yüksek kaliteli kullanıcı arayüzü varsa, kullanıcılarınızın uygulamayı kullanmayı sevmesi daha olasıdır. Bu nedenle, bir uygulamanın hayatta kalması ve gelişmesi için zengin kullanıcı arabirimleri oluşturmak çok önemlidir.

Bu noktada React, bildirimsel bileşenleri aracılığıyla yüksek kaliteli ve zengin kullanıcı arayüzleri oluşturmaya izin verir.

3. Özel bileşenlerin yazılmasına izin verir

React, kendi bileşenlerinizi yazmayı mümkün kılan isteğe bağlı bir sözdizimi uzantısı olan JSX ile birlikte gelir. Bu bileşenler temel olarak HTML alıntılamayı kabul eder ve ayrıca tüm alt bileşen oluşturmayı geliştiriciler için keyifli bir deneyim haline getirir.

4. Geliştiricilerin üretkenliğini artırır

Bir uygulama karmaşık bir mantığa sahip olduğunda ve bir bileşendeki tek bir değişiklik diğer bileşenleri önemli ölçüde etkilediğinde, sık güncellemeler genellikle sıkıntılı süreçlere yol açar. Ancak bu sorunla mücadele etmek için Facebook, React’i bileşen yeniden kullanılabilirlik özelliğiyle güçlendirmiştir.

React’te bileşenlerin yeniden kullanılabilirliği, temel olarak geliştiricilerin aynı dijital nesneleri yeniden konuşlandırmasına izin verir.

Örneğin, geliştiriciler, düğme, metin alanları ve onay kutusu gibi basit bileşenleri eklemeye başlayabilir ve ardından bunları, en sonunda kök bileşene taşınan sarmalayıcı bileşenlere taşıyabilir.

React’teki her bileşenin manipüle edilmesi kolay olan kendi dahili mantığı olduğundan ve sonuç olarak uygulama geliştirmenin üretkenliğini artırdığından, bu yaklaşım temel olarak daha iyi kod bakımı ve büyümesi sağlar.

5. Hızlı render sunar

Daha yüksek bir katmandaki küçük bir değişiklik, bir uygulamanın kullanıcı arayüzünü çok kötü etkileyebilir. Facebook bunu çözmek için sanal bir DOM özelliği sunar.

Sanal DOM, adından da anlaşılacağı gibi, her değişiklikle ilgili riskleri hesaplamak için önce sanal DOM’daki tüm değişikliklerin test edilmesine izin veren DOM’un sanal temsilidir.

Sonuç olarak bu yaklaşım, yüksek uygulama performansının korunmasına yardımcı olur ve daha iyi bir kullanıcı deneyimini garanti eder.

6. SEO dostudur

Moz’a göre, sayfa yükleme süresi ne kadar düşükse ve oluşturma hızı ne kadar yüksekse, bir uygulama Google’da o kadar yüksek sıralanır.

React, hızlı oluşturma özelliği sayesinde diğer çerçevelere göre sayfa yükleme süresini önemli ölçüde azaltır ve bu da işletmelerin Google Arama Motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda yer almasına büyük ölçüde yardımcı olur.

7. Güçlü topluluk desteği

Angular gibi, React de çok güçlü topluluk desteğine sahiptir ve bu, projenizde React JS’yi benimsemenin temel nedenlerinden biri olabilir.

Her gün çok sayıda bireysel React geliştiricisi, React’i daha iyi bir front end çerçevesi haline getirmeye katkıda bulunur. 

Sadece bu da değil, uzmanlar ayrıca Youtube’a düzenli olarak ücretsiz React eğitimleri yükler ve internette derinlemesine React eğitim makaleleri ve blogları yazar. 

Bunun dışında React uzmanları, Stack Overflow ve Quora gibi sitelerde de düzenli olarak problemleri çözer, yani React’i kullanırken takılırsanız, uzmanlar tarafından verilen güvenilir çözümlere her zaman ulaşabilirsiniz.

8. Daha iyi kod kararlılığı sunar

React, ana yapının alt yapıdaki herhangi bir değişiklikten etkilenmemesini sağlamak için aşağı doğru veri akışını takip eder.

Bu sayede, bir geliştirici bir nesnede değişiklik yaptığında, yalnızca durumlarını değiştirmesi ve uygun değişiklikleri yapması gerekir. Bu şekilde yalnızca belirli bir bileşen güncellenir.

Sonuç olarak bu veri akışı ve yapısı, daha iyi kod kararlılığı ve uygulamanın sorunsuz performans göstermesini sağlar.

9. Yeterli veri bağlama

React, veri akışını tek bir noktadan yöneten bir uygulama tasarımcısı olan tek taraflı veri bağlama ve akış kullanır. Böylece herkes, verilerin belirli kısımlarını değiştirmek için yapılan tüm değişiklikleri izleme yeteneğine sahip olur.

10. Test ve işlevsellik

React sonuçları son derece test edilebilir uygulamalardır. Kullanmadan önce test etmek istiyorsanız, React JS bunu sizin için kolaylaştırır.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu