Raspberry Pi, İngiltere merkezli Raspberry Pi Foundation tarafından geliştirilen bir devre kartı türüdür. Eğitsel kullanım için yapılmış bir tek kartlı bilgisayardır. Tipik bir model aşağıdaki resme benzer ve elektronik bileşenler ve terminallerle donatılmış olarak gelir.
Bu tür elektronik bileşenlerle doldurulmuş devre kartlarına genellikle “kartlar” (“devre kartları” değil) veya daha spesifik olarak “tek kartlı bilgisayarlar” denir ve tüm ünite bir Raspberry Pi olarak adlandırılır. Boyutları daha küçük olacak şekilde tasarlanmıştır. Yalnızca bir PC olarak işlev görmek için gerekli bileşenlere odaklanarak daha düşük maliyet ve güç tüketimi sağlar.
Raspberry Pi Modelleri
Raspberry Pi, yıllar içinde her biri farklı fiyatlandırma ve özelliklere sahip bir dizi ürün piyasaya sürdü. Şu anda, en yaygın ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek üç Raspberry Pi kartı var. Bu yüzden aralarında seçim yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda sizin için anlatacağız.
1. Raspberry Pi 4 Model B: Sadece bir Raspberry Pi’ye sahip olmak istiyorsanız
İlk önce ürüne aşina olmak isteyenler veya hangi modeli seçeceğine karar veremeyenler için Raspberry Pi 4 Model B harika bir seçimdir.
Raspberry Pi 4 Model B, Japonya’daki en yeni Raspberry Pi’dir (Temmuz 2020 itibarıyla) ve 2019’un sonlarında piyasaya sürülmüştür. En yüksek performanslı Raspberry Pi’dir ve internette gezinme gibi günlük görevler için iyi çalışır. 2GB, 4GB veya 8GB bellek seçeneklerine sahip dört çekirdekli bir CPU’ya sahiptir. Video çıkışı için iki HDMI bağlantı noktası vardır ve ayrıca USB 3.0 bağlantı noktaları da mevcuttur.
Video çıkışı Mikro HDMI kullandığından, tipik bir ekrana bağlanırken Mikro HDMI’yı tam boyutlu bir HDMI konektörüne dönüştüren bir adaptör veya kablo kullanmanız gerekir. Raspberry Pi’yi satın alırken bu kabloyu veya adaptörü de satın almak isteyebilirsiniz.
2. Raspberry Pi 3 Model a+: Kompakt bir şey yapmak istiyorsanız
Raspberry Pi 4 Model B’den daha küçük bir üniteye ihtiyacınız varsa, o zaman Raspberry Pi 3 Model a+ sizin için en iyi seçimdir.
Raspberry Pi 3 Model a+, 3. nesil anakarttır, yani Raspberry Pi 4 Model B’den (4. nesil) hemen önceki versiyondur. Kablolu LAN bağlantı noktası olmadığından (kablosuz LAN dahildir) ve yalnızca bir USB bağlantı noktası olduğundan daha küçük bir kart boyutuna sahiptir. Bellek sadece 1GB olduğundan, özellikleri Raspberry Pi 4 Model B’den daha düşük ancak ağır işler yapmanız gerekmiyorsa, daha küçük boyutlar ve daha düşük maliyetler içerir.
Yalnızca bir USB bağlantı noktası olduğundan, bir fare veya klavye bağlarken daha fazla bağlantı noktası eklemek için bir USB hub kullanmanız gerekir. Ancak, Raspberry Pi’nin güç tüketimini azaltmak için kendi gücünü sağlayan bir USB hub (bir AC adaptörüyle çalışır) kullanabilirsiniz.
3. Raspberry Pi Zero W: Pilli bir mobil konfigürasyonda çalıştırmak istiyorsanız
Raspberry Pi Zero W (veya WH), hareket halindeyken AC adaptörüne ihtiyaç duymadan cihazını kullanmak isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Bir mobil pil veya başka bir cihazla çalışabilir.
Raspberry Pi Zero W modeli ile WH modeli arasındaki fark, W’nin GPIO bağlantı noktasında pin başlığına sahip olmamasıdır. Lehimleme sensörlerini atlamak istiyorsanız, WH, W’den daha iyidir.
Raspberry Pi Zero WH, en küçük Raspberry Pi kartıdır ve fiyatı oldukça ucuzdur. Ayrıca diğer modellerden daha az güç tüketir ve mobil piller vb. ile çalışmak için idealdir. HDMI bağlantı noktası bir Mini HDMI bağlantı noktası ve USB bağlantı noktası bir mikro USB bağlantı noktası olduğundan, tipik bir ekrana bağlanırken bir dönüştürme kablosu gerekir (klavye veya fare).
Raspberry Pi Kullanımı
Raspberry Pi ürünleri genellikle robotik, programlama, mühendislik, makine öğrenimi, güvenlik, 3D baskı, ağ, oyun, TV ve daha pek çok alan dahil olmak üzere küçük projelerde kullanılır.
Panonun istenildiği gibi çalışması için hem donanım hem de yazılım gerektiğinden, her Raspberry Pi projesinin birkaç farklı yönü vardır. İlk olarak, kartınızı çalıştırmak için bir işletim sistemine ihtiyacınız vardır. Raspberry Pi kartları, Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Rasberry Pi OS (eski adıyla Raspbian) ile birlikte gelir. Chrome OS, Android, Ubuntu Mate, OSMC ve hatta Windows gibi diğer seçenekleri de kullanabilirsiniz.
Ardından, bir Raspberry Pi projesi için gerekli tüm donanımları kurmanız gerekir. Örneğin, bir robot yapmak ve onu kontrol etmek için bir Raspberry Pi kullanmak istediğinizi varsayalım. Bu durumda, Raspberry Pi’nize herhangi bir servo ve sensör takmanız ve bağlamanız gerekir. Bunu yapmak için bazı pin başlık kabloları gerekir.
Son olarak daha zor kısımlardan biri programlamadır. Raspberry Pi’nizin görevleri istediğiniz gibi gerçekleştirmesini sağlamak için, Raspberry Pi tarafından yorumlanabilen bir dilde bir program yapmanız gerekir. Raspberry Pis, Python, C, C++ ve daha fazlası dahil olmak üzere birkaç farklı dilde programlanabilir. Temel olarak, olasılıklar sonsuzdur.
Raspberry Pi’yi Kullanmaya Başlamanın 5 Kolay Adımı
Öncelikle Raspberry Pi’yi kullanmaya başlamak için neye ihtiyacınız olacak, aşağıda sizin için bir liste oluşturduk:
- Pi: Raspberry Pi 3 Model B+
- Yazılımı indirmek için 32GB microSD kart
- microSD kartı bilgisayarınıza uyarlamak için microSD kart okuyucu
- Güç kaynağı
- Keyboard
- Fare
- Monitör konektörü
- Ethernet kablosu
Ayrıca HDMI veya kompozit video girişini kabul eden bir monitöre veya TV’ye ihtiyacınız olacak. HDMI en iyi sonucu verecektir.
MicroSD Kartını Yeniden Biçimlendirme
1. microSD kartınızı USB kart okuyucusuna takın.
2. Kart okuyucuyu bilgisayarınıza bağlayın.
3. SD Formatter 5.0.1’i indirin.
4. SD Formatter 5.0’ı yüklemek için Dock’unuzdaki indirilenler klasörünüzde SD Card Formatter 5.0.1.mpkg Yükle’ye çift tıklayın.
5. Kurulum penceresindeki talimatları izleyin.
6. Dock’unuzdaki Launchpad simgesine tıklayın.
7. SD Formatter 5.0.1 uygulamasını bulun.
8. Launchpad pencereleri arasında geçiş yapmak için ekranın alt orta kısmındaki “Sonraki Sayfa – Next Page” simgelerini tıklayın veya izleme dörtgeniniz veya Magic Mouse ile sağa veya sola kaydırın.
9 Açmak için SD Formatter 5.0.1 uygulamasına tıklayın. Masaüstünüzde bir biçimlendirme penceresi görünecektir.
10. Kart Seç altında, açılır menüden microSD kartınızı seçin.
11. Sağ alt köşedeki Format’ı tıklayın.
Yeniden biçimlendirme tamamlandığında bir bildirim penceresi göreceksiniz. Pencereyi kapatmak için Tamam’ı seçin. MicroSD kartınız artık işletim sistemini Raspberry Pi’ye kurmaya hazırdır.
NOOBS microSD Karta Nasıl İndirilir?
1. NOOBS Sürüm 3.3.1’in ZIP dosyasını indirin. Büyük bir dosyadır ve tamamlanması biraz zaman alacaktır. Raspbian isteyeceksiniz, bu yüzden NOOBS Lite’ı indirmeyin.
2. Açmak için Dock’unuzdaki “İndirilenler” klasöründen NOOBS dosyasına çift tıklayın.
3. NOOBS klasörü içindeki ilk dosyayı seçin.
4. Aşağı kaydırın ve NOOBS klasöründeki son dosyaya Shift + sol tıklayın.
5. Seçilen tüm NOOBS dosyalarını masaüstünüzdeki SD kart simgesine sürükleyip bırakın. SD kart sürücüsünü açmanız gerekmez.
6. SD kart simgesine sağ tıklayın.
7. “[SD Kart Adını] Çıkar” öğesini seçin.
8. Kart okuyucuyu bilgisayarınızdan çıkarın.
9. microSD kartı kart okuyucudan çıkarın.
NOOBS microSD kartınıza yüklendiğine göre, Raspberry Pi’nizi kurmaya artık hazırsınız.
Raspberry Pi Nasıl Kurulur?
1. MicroSD kartı Raspberry Pi’nin alt tarafındaki kart yuvasına takın.
2. USB klavyeyi USB bağlantı noktalarından birine takın.
3. USB fareyi USB bağlantı noktalarından birine takın. Alternatif olarak, Bluetooth adaptörünü USB bağlantı noktalarından birine bağlayın.
4. Monitörünüzü veya TV setinizi açın ve doğru girişe ayarlandığından emin olun (örn. HDMI 1)
5. HDMI veya video bileşen kablosunu monitöre veya TV setine takın.
6. Kablonun diğer ucunu Raspberry Pi’ye bağlayın.
7. İnternete bağlanmayı planlıyorsanız, yönlendiricinize bir ethernet kablosu bağlayın.
8. Kablonun diğer ucunu Raspberry Pi’nize bağlayın. Alternatif olarak, Wi-Fi adaptörünü Raspberry Pi’ye bağlayın.
9. Güç kaynağını Raspberry Pi’ye bağlayın.
10. Güç kaynağını elektrik prizine takın. Bu, Raspberry Pi’yi açacak ve önyükleyecektir. Bir güç gösterge ışığı yanmaya başlayacak ve bağlı olduğunuzu size bildirecektir.
11. Kullanmakta olduğunuz monitörde veya TV’de bir başlangıç ekranı görünmelidir.
Raspberry Pi’de Raspbian İşletim Sistemini İndirin
1. Raspbian’ı seçin.
2. Yükle’yi tıklayın.
3. Uyarı penceresi açıldığında, onaylamak için Evet’e tıklayın. Bu, microSD kartın üzerine Raspbian işletim sisteminin sıkıştırılmamış bir sürümüyle yazılacağını bilmenizi sağlar.
4. Kurulum işleminin tamamlanmasını bekleyin.
5. Kurulum işlemi bittiğinde, Raspbian otomatik olarak önyüklemeye başlayacaktır.
Raspberry Pi’nizi Yapılandırın
1. Ekranın sol üst köşesindeki Menü’ye tıklayın.
2. Açılır menüden Tercihler’i seçin.
3. Tercihler altında Raspberry Pi Yapılandırması’nı seçin.
4. Yapılandırma penceresi göründüğünde, Yerelleştirme sekmesine tıklayın.
5. Konumunuzu ayarlamak için Yerel Ayarı Ayarla… seçeneğine tıklayın.
6. Yerel saatinizi ayarlamak için Saat dilimini ayarla… seçeneğine tıklayın.
7. Klavye dilinizi ayarlamak için Klavyeyi Ayarla… seçeneğine tıklayın.
8. Raspberry Pi’nizi yeniden yapılandırmak için yeniden başlatma gerekir. Yeniden başlatma penceresi göründüğünde, devam etmek için Evet’i tıklayın.
9. Artık Raspberry Pi’yi kullanmaya hazırsınız.