Merhaba,
Bu makalemizde, QNAP NAS cihazınız içerisinden direkt olarak S3 Uyumlu Object Storage kullanarak bulut yedeklemesi yapabileceğimizi ele alacağız. Çalışma için, Türkiye sınırları içerisinde S3 Bulut Depolama hizmeti veren FixCloud ‘un Object Storage hizmetini kullanacağız.
Bölüm 1 – QNAP üzerinde Hybrid Backup Servisini aktifleştirme
QNAP arayüzümüze giriş yaptıktan sonra karşımıza gelen ana ekran üzerinde bulunan ‘App Center’ içerisine giriş yapıyoruz.
App Center içerisine giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan arama motoruna HBS yazıyoruz, karşımıza çıkan uygulama ‘HBS 3 Hybrid Backup / Sync’ uygulamasını kurulumunu tamamlıyoruz.
Kurulum ortalama 5 dakika sürmektedir, daha sonra aşağıdaki şekilde ‘Aç’ butonu bizleri karşılaşmaktadır.
Karşılama ekranı sırasında bizlere ürün özelliği ve temel özellikleri ile ilgili bilgiler aktarılıyor, İleri diyerek adımları tamamlıyoruz.
Bölüm 2 – S3 Uyumlu Object Storage Hesabı Ekleme
Ürün temel özellikleri ve karşılama ekranını tamamladık şimdi ise sol üst köşede bulunan ‘Depolama Alanları’ menüsünde ‘Oluştur’ a tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki şekilde ekran gelmektedir.
Servis hizmetini başlatabilmemiz için depolama alanı türü seçmemiz gerekiyor, hizmetimizin alt yapısı gereği ‘Amazon S3 ve S3 Uyumlu’ seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza depolama alanı oluştururken ‘Sunucu Adresi, Kullanıcı Adı (Erişim Anahtarı), Gizli Anahtar (Secret Key)’ bilgilerini giriş yapıyoruz ve Oluştur seçeneğine tıklıyoruz.
SSL bağlantısını kullan seçeneğini seçiyoruz ve Kaydet butonuna tıklayarak hesabımızı kaydediyoruz.
Bölüm 3 – NAS ile S3 Uyumlu Object Storage tarafına Yedekleme
Sol tarafta bulunan menülerden 2. Sıradaki ‘Yedekleme ve Kurtarma’ menüsüne giriş yapıyoruz ve ‘Şimdi yedekle’ seçeneğine tıklıyoruz, karşımıza ‘Yeni yedekleme işi’ seçeneğine giriş yapıyoruz.
Yedekleme İşi Oluştur kapsamında NAS cihazı içerisindeki hangi klasör’ü S3 tarafına gönderecek isek ilgili klasörü seçiyoruz, biz NAS to S3 Backup klasörünü oluşturduk ve 2 MB dosya aktardık İleri diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Yedekleme işi sırasında ‘Hedef Depolama’ alanını seçin kısmında ise Amazon S3 ve S3 Uyumlu hedefini seçiyoruz ve aşağıdaki gibi Bölüm 2’de eklemiş olduğumuz Object Storage hesabı karşımıza çıkıyor ve Seç diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Object Storage hesabını seçtik ve ‘Yeni Küme’ tarafında karşı tarafta bir küme ‘Bucket’ oluşturuyoruz biz küme adı ‘NAS to S3’ olarak belirttik ve Seç seçeneğine tıklayarak ilerliyoruz.
Küme ‘Bucket’ oluşturduk ve şimdi klasör oluşturmamız gerekiyor, sağ alt köşede bulunan klasör simgesinin yanındaki menü çubuğuna oluşturacağımız klasör adını giriyoruz. Biz test ortamımız için NAS_S3_Folder adı altında bir klasör oluşturduk.
Alt kısımda bulunan Seçili: FixCloud S3 Object Storage :/NAS_S3_Folder şeklinde gözüktü ve Tamam seçeneğine tıklıyoruz.
Bu aşamaya kadar küme ve klasörlerimizi oluşturduk, şimdi ise Backup Job oluşturacağız biz iş (job) adına ‘NAS to S3 Backup Job’ yazıyoruz ve İleri diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Dilersek ilgili backup job’una Zamanlayıcı uygularak dilediğimiz ‘Gün, Saat, Dakika, Saniye’ de başlatabiliriz biz test yapacağımızdan dolayı ‘Zamanlama yok’ seçeneğini seçiyoruz ve İleri diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Kurallar kısmında bir değişiklik yapmıyoruz, varsayılan olarak bırakıp İleri diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz
Yedekleme işimiz sırasında yapmış olduğumuz konfigürasyona ait özet ekranı karşımıza çıkıyor, Oluştur’a tıklıyoruz ve adımları tamamlıyoruz.
İlgili yedekleme işi oluştu, sağ üst köşede bulunan ‘Şimdi Yedekle’ butonuna tıklıyoruz ve NAS to S3 Backup Job’unu başlatıyoruz.
Test sırasında 2 MB dosya karşı tarafa aktarıldığını başarı ile tamamlandığını ve en son yedekleme tarihini görüntülüyoruz.
Bölüm 4 – S3 Uyumlu Object Storage tarafından NAS cihazına Geri Yükleme
Yedekleme işi oluşturduğumuz bölüm üzerinde sağ üst köşede bulunan ‘Geri yükle’ seçeneğine tıklayarak, restore operasyonu gerçekleştireceğiz.
İş adı: kısmına S3 to NAS Restore Job yazıyoruz.
S3 tarafından hangi klasörü geri yükleyeceksek klasörü seçiyoruz ve karşı tarafta hangi alana dosyanın konumlandıracağını seçiyoruz.
Dilersek belirlediğimiz bir zaman içerisinde ilgili geri yükleme operasyonunu başlatabiliriz, biz ‘Zamanlama yok’ seçeneğini seçip İleri diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Kurallar kısmında bir değişiklik yapmıyoruz varsayılan olarak boş bırakıp, İleri diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Karşımıza geri yüklenecek klasör alanını ve hangi klasör’e geri yükleneceğine dair özet bilgisi yer alıyor ve sağ alt köşede ‘Geri Yükle’ seçeğine tıklıyoruz.
İlgili Geri Yükleme jobunu başlatmak için sağ üst köşede bulunan ‘Şimdi Geri Yükle’ seçeneğine tıklıyoruz.
Geri yükleme operasyonumuzu başarıyla tamamladık ve ilgili klasör’e erişmek ister isek ‘Geri Yükleme klasörünü aç’ seçeneğine tıklayarak erişebiliriz.
Genel olarak NAS cihazı üzerinden S3 Object Storage tarafına nasıl yedek gönderilir ve geri dönüş gerçekleştirilir? Konularına değindik.
Umarım faydalı olmuştur. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Gelecek makalemizde tekrar görüşmek üzere.