RAID yapısında kullanılan hard disklerde bir problem olması veri depolama cihazınızın stabil çalımamasına, disk kayıplarına, RAID problemlerine ve son olarak veri kayıplarına sebep olabilir. Verinin depolanması ve bu verinin korunması bir işletme için oldukça önem arz eden bir durumdur.
Marka bağımsız olarak alınan veri depolama cihazlarının doğru yapılandırılması ve gerekli kontrollerin rutin olarak sağlanması ileriye yönelik olarak yaşanacak kayıpların önüne geçmek için yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.
Disk kayıplarından dolayı yaşanabilecek RAID çökmelerinin önüne geçmek için daha yüksek disk tolere hakkı tanıyan RAID yapılarına yönelinebilir. Örneğin RAID 6 iki disk kaybı hakkı tanır ve iki disk arızalanması durumunda yapı kalan diskler ile çalışmaya devam edecektir.
Yine alınması gereken önlemlerden biride en az bir diski “Yedek Disk (Hot Spare)” disk olarak ayarlamaktır. Böylece RAID yapısındaki bir disk arızalandığında yedek disk devreye girecektir.
Veriyi depolarken felaket senaryoları göz önüne alınarak mutlaka farklı ortamlara yedek alınması ihmal edilmemelidir. Lokasyonunuzda oluşabilecek yangın, su baskınları veya hacker saldırılarına karşı veri en az ikinci bir lokasyonda ya da harici bir kaynakta muhafaza edilmelidir.
Qnap veri depolama cihazları için doğru bir yapılandırmada yukarıdaki adımlar geçerli olmakla birlikte başta disklerin Qnap uyumluluk tablosunda yer alan NAS veya Enterprise serisi diskler olmasına dikkat edilmelidir. Qnap uyumluluk tablosunda yer alan bu diskler Qnap firması tarafından test edilmiş ve onaylanmış disklerdir.
Eğer Qnap modeliniz destekliyorsa anlık görüntü(Snap Shot) aktif edilmelidir. Bu gerek kullanıcıların bilerek veya bilmeyerek veriyi silmesi ya da CryptoLocker türü fidye yazılımları gibi saldırılarda karşı veriyi eski bir tarihe geri dönmenizi sağlayacaktır.
Bu makalede Qnap veri depolama cihazları için disk kontrolünün nasıl yapılacağı ve disk kaynaklı sorunların tespiti üzerinde durulacaktır.
1.Depolama yöneticisi bölümünden disklerin sağlık durumunun “good/iyi” olduğuna emin olunmalıdır.
“Disk sağlığı” butonuna tıklayarak açılan disk sağlığı sayfasında tek tek tüm diskler kontrol edilebilir. Burada aşağıdaki adımlara dikkat edilmelidir.
- Disk durumu iyi mi? Disk durumu anormal ise disk değiştirilmelidir.
- HDD sıcaklığı normal düzeyde mi? Anormal ise oda sıcaklığı iyi ve fan arızalı değilse diskte arıza olabilir.
- Disk üzerinde anormal sektör(Bad Sector) var mı? varsa ve çok sayıda ise disk değiştirilmelidir.
2.”Disk bilgisi” bölümünden disklerin modeli ve serisi kontrol edilmelidir. Disklerin Qnap uyumluluk tablosunda yer alan NAS ya da Enterprise model diskler olmasına dikkat edilmelidir.
Uyumluluk tablosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
“SMART Bilgisi” bölümünde disk durumu ile ilgili daha detaylı gözlem yapılabilir.
3.”Test” bölümünden disklere yönelik hızlı ya da tam test yöntemi seçilerek dikler test edilebilir. Çıkan test sonuçlarına göre diskin durumu hakkında fikir sahibi olunabilir.
4.”Ayarlar” bölümünden disk sıcaklığı için maksimum bir derece belirlenebilir böylece sıcaklık bu düzeye ulaştığında cihaz uyarı verecektir. Yine bu sayfada hızlı ve tam test için takvim oluşturarak belirlenen zamanlarda test yapılması sağlanabilir.
5.Sistem günlükleri(Logları) Qnap veri depolama cihazınız ile ilgili bir çok problemi tespit etmenizde yardımcı olacağı gibi HDD sorunlarını tespit etmenizde de size yol gösterecektir.
HDD ile ilgili okuma / yazma, bad sector, disk sıcaklığı,disk kaybı gibi bilgiler loglardan takip edilebilir. Disk durumunun smart bilgisinde “iyi” görünüyor olması tek başına yeterli değildir. Sistem loglarında disk ile ilgili okuma/yazma, bad sector gibi uyarılar varsa disk değişimi yapılmalıdır. Qnap NAS cihazları “hot swap” destekli olduğu için cihazınız çalışırken arızalı diski çıkarılıp yerine yeni diski takabilirsiniz. Ancak disk değişimini yapmadan önce mutlaka loglardan diğer disklerin durumu da kontrol edilmelidir. Diğer diskler ile ilgili bir sorun tespit edilirse her ihtimale karşı veri yedeği alındıktan sonra değişim işlemi yapılmalıdır. Yeni diskin RAID yapısına dahil edilmesi için manuel bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Qnap NAS cihazınız yeni diski otomatik olarak yapıya dahil edecektir.
Diskler ile ilgili diğer bir sorun disklerin dolmuş olmasıdır. RAID birimin full dolu olması cihazın stabil çalışmamasına sebep olacaktır. Bu yüzden doluluk oranı kontrol edilmeli ve geri dönüşüm kutularında kullanılmayan veriler kontrollü olarak silinerek yer açılmalıdır.
6.Donanım bölümünden “Disk bekleme modu” pasif yapılmalı ve “Yazma önbelleğini etkinleştir” seçeneği ise aktif edilmelidir.
Yazma Önbelleği
Bu seçenek etkinleştirildiğinde daha iyi yazma performansı kazanabilirsiniz. Veri yazma işlemi devam ederken, beklenmedik bir sistem kapanmasının, veri aktarımının yarım kalmasına neden olabileceğini lütfen unutmayınız.
Zamanında tespit edilmeyen disk arızalarının RAID yapısında sorunlara yol açacağı unutulmamalıdır. Disk tolere hakkından fazla disk kayıpları RAID çökmelerine sebep olacaktır. Veri kaybı yaşamamak için disklerin durumu kontrol edilmeli ve arızalı disklere zamanında müdahale edilmelidir.
Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle…