QNAP NAS Cihazinda Firmware Sonrası Bozulan RAID ve Görünmeyen Dosyalar
Yaşanan canlı bir probleme istinaden bu yazıyı yazma gereği duydum. Başımıza gelen durum şekilde. Çözüm için yapılan işlemleri adım adım yazacağım bu sebepten her işlemde bir alt satıra geçeceğiz.
QNAP TS 419P+ model cihazımızda Firmware “ 4.3.3.0378 build 20171117 “ iken karşımıza gelen uyarı ile cihazı “ 4.3.3.0404 build 20171213 “ sürümüne yükselmek istiyoruz. Klasik olarak panel üzerinden olarak işlemi onaylıyoruz ve ilgili sunuculardan dosya yüklemesi ve buna müteakip yükseltme işlemi başlıyor.
Yükseltme işleminin arkasından cihazımız yeniden başlıyor ve “ SYSTEM BOOTING “ yazısı ile cihaz çakılıyor. Birçok kez cihazı yeniden başlatmanıza rağmen değişen bir şey olmuyorsa aşağıdaki adımları takip edin.
Örnek ekran görüntüsü;
Fırtına öncesi alet edevat toplayalım.
Öncelikle QNAP Finder programını bilgisayarınıza indirin ve kurulumunu yapın.
İlgili Link ; https://www.qnap.com/tr-tr/utilities
QNAP cihazınız için uygun olan Firmware ‘i kenarda tutun.
https://www.qnap.com/en/download?model=ts-419p%2B&category=firmware
Şimdi bir arıza tespiti yapacağız.
İlk Sorumuz şu; Nas cihazından kısa bir bip sesi geliyor mu?
Cevabınız Evet ise ikinci soruya geçebiliriz.
Cevabınız Hayır ise; Ana kart yada bios hatası var demektir. Ürünü aldığınız yere gönderin ve tamir için işlemlere başlayın.
İkinci Sorumuz şu; yaklaşık 2-4 dakika sonra cihazınızdan uzun bip sesi geliyor mu?
Cevabımız Evet ise üçüncü soruya geçebiliriz.
Cevabınız Hayır ise; Flash üzerindeki Firmware hatası alıyoruz. Aşağıdaki adımları uygulayın.
Aşağıdaki adreste bulunan. iso dosyasın bir CD ‘ye yazın ve bu CD ile bilgisayarınızı direk boot edin.
İndirilecek dosya : http://eu1.qnap.com/Storage/tsd/live_cd/live-cd-20130730.iso
Bilgisayarınız boot edildiğinde karşınıza açılış ekranı gelecek. “ QNAP System Live Linux CD “ diyerek devam edin. Ubuntu alt yapısı ile işlemleri yapacağız. Mavi bir ekranda oturum açmanız için istekte bulunulacak hiçbir kullanıcı adı yada şifre yazmadan bir sonraki ekrana geçin. QNAP cihazınızı kapatın ve bütün hard diskleri çıkartın.
QNAP cihazınızı bilgisayarınza Ethernet kartı üzerinden bağlayın. Eğer cihazımızda iki Ethernet kartı varsa öncelikle ikinci Ethernet’i, eğer çalışmazsa birinci Ethernet kartını kullanacağız.
QNAP cihazınızın arkasında bulunan reset butonu basılı tutun ve hard diskler takılı olmayacak şekilde cihazı açın. İki kısa bip sesi gelene kadar güç düğmesine basılı tutun. Cihaz üzerindeki durum led ışığı kırmızı ve yeşil olarak yanıp sönecek daha sonra tamamen kırmızıya dönecek. Bu arada Ethernet kartı ışığı yeşil ve turuncu renkte sabit olarak yandığını kontrol edin. Eğer yanmıyorsa diğer Ethernet yuvasını deneyin.
Herhangi bir işlem yapmadan 5 dakika kadar bekleyin. Cihazda herhangi bir kesinti olmaması gerekiyor. Uzun bir bip sesi ve iki kısa bip sesi duyana kadar bekleyin. Durum led ışığı yeşil olarak yanıp sönmeye başlayacak ve QNAP 5 dakika içinde yeniden başlayacak.
Şuan QNAP finder ile cihazı görebiliyor olmanız gerekiyor. Cihazı normal olarak kapatın ve Hard diskleri takarak tekrar başlatın. Tüm ayarlarınız bıraktığınız gibi gelmiş olması gerekir.
Üçüncü adım ve soru şu ; Cihazımız Hard disk olmadan açıldı ve QNAP finder cihazımı gördü. Şimdi cihaza sırasına göre hard diskleri takın. QNAP Finder ile indirdiğimiz son firmware ‘i yükleyin. Yükleme tamamlandıktan sonra cihaz otomatik olarak yeniden başlayacak. Normal olarak başladı mı ?
Cevabınız Evet ise dördüncü soruya geçin.
Cevabınız Hayır ise cihazı aldığınız yere gönderin maalesef ciddi bir problem var.
Dördüncü sorumuz şu ; Cihazınız açıldı fakat RAID 5 başlama hatası veriyor mu yada “ degraded mode Hatası döndürüyor mu ?
Cevabınız Hayır ise zaten cihaz çalışıyordur : )
Cevabınız Evet ise , RAID 5 ‘i tekrar yapılandıracağız. Aşağıdaki komutları uyguluyoruz.
/etc/init.d/services.sh stop
umount /dev/md0
mdadm -S /dev/md0
mdadm –assemble /dev/md0 /dev/sda3 /dev/sdb3 /dev/sdc3 /dev/sdd3
mdadm –detail /dev/md0
Bu adımlardan sonra recovery işlemi başlayacak. Durumu aşağıdaki komutla takip edebilirsiniz.
cat /proc/mdstat
Recovery bittikten sonra tüm disk üzerinde bir denetim yapalım.
e2fsck -f /dev/md0
Denetim işlemi bittikten sonra disk’i tekrar bağlayalım.
mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
Ve RAID tekrar yapılandırıldı ve çalışır halde. QNAP tekrar başladığında dosyalarınızı görebiliyor olmalısınız.
Unutmadan QNAP bu işlemlerden sonra veriler kalacak şekilde tüm kullanıcı, network vb. ayarlarını sıfırlamış olabilir. Yani cihazda toplam alan örneğin 5TB kullanılabilir alan 1TB olarak görebilir ( HDD de veri ama listelenmiyor durumu ) yada “ admin – admin “ ile giriş yapıyor olabilirsiniz.
Bunun için QNAP cihazınıza login olun ve “ Share Folders -> Create a new share folder “ kısmından yeni bir dosya oluşturun. Alt kısımda “ enter path manually “ seçeğine tıklayın ve açılan pencereden eski paylaşımlarınızı seçerek yeni isim ile tekrar oluşturun.
Bu kısımda görünmeyen her dosya , kullanıcı için tekrar ayar yapmanız gerekecek.
Umarım Çözümsüz sorunuz kalmamıştır.