Powershell Üzerinden IIS Kurulumu Nasıl Yapılır?
Merhaba bu yazımızda sizler için Powershell üzerinden IIS 10.0 kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Özellikle Windows Server 2019 ve daha önceki sürümlerinde IIS kurulumundan ve içerideki feature’larda nelerin gerektiği ve ne işe yaradıklarını anlatacağım. Dilerseniz öncelikle IIS rolü kurulurken kurabileceğiniz diğer servislerin ne olduklarını açıklamak ile başlayalım. İlk olarak;
WWW Servisi Nedir?
Bu servis TCP/IP protokolü içinde http ve https protokollerini kullanır. İnternet üzerinden ya da intranet üzerinden web servislerinin yayınlanmasını sağlamaktadır. Burada önemli bir bilgi verelim. Servis, http 80 portunu https 443 olarak kullanmakta ve yayın yapmaktadır.
FTP Servisi Nedir?
FTP yani File Transfer Protocol yine TCP/IP protokolünden bilgisayarlara dosya transferi yapmak için tasarlanmıştır. FTP servisi 20 ve 21 numaralı portları kullanmaktadır.
SMTP Servisi
SMTP yani Simple Mail Transfer Protocol e- posta haberleşme işlemini gerçekleştirmek adına kullanılmakta olan bir servistir. SMTP servisi gelen posta sunucusu için 25 ya da 587 portlarını, giden posta sunucusu olarak ta 110 portunu kullanmaktadır.
Şimdi dilerseniz kurulum yaparken kullanmamız gereken feature’ların eksiksiz bir listesini paylaşalım. Burada küçük bir not ekleyelim. .net Framework 3.5 kurmanız zorunlu değildir. Fakat çok eski bir framework kullanıyor iseniz, uygulamanızı çalıştırmaya gerekli olacaktır. Bu sebeple sonradan sorun yaşamamak adına yine de kurunuz.
Net Framework 3.5 Features, .Net Framework 3.5, .Net Framework 4.7 Features, .Net Framework 4.7, ASP.Net 4.5, WCF Services, TCP Port Sharing ilk olarak kurmanız gereken feature’lar olacaktır.
Kurulum kısmına geçelim. Burada yapmanız gereken şey oldukça kolay. Öyle ki Powershell hayatımıza girdiğinden beri işlerimizi kolaylaştırdığı ortada bir durum. Şimdi aşağıda verilmiş olan kodu bir Powershell açarak çalıştırırsanız, yükleme başlayacaktır.
Install-WindowsFeature NET-Framework-Core, NET-Framework-45-ASPNET, Web-WebServer,Web-Health, Web-Performance, Web-Security, Web-App-Dev, Web-Ftp-Server, Web-Mgmt-Tools, Web-Scripting-Tools, Web-Http-Redirect, Web-DAV-Publishing, Web-Custom-Logging, Web-Log-Libraries, Web-ODBC-Logging, Web-Request-Monitor, Web-Http-Tracing, Web-Dyn-Compression, Web-Basic-Auth, Web-IP-Security, Web-Windows-Auth, Web-Net-Ext, Web-Net-Ext45, Web-ASP, Web-Asp-Net, Web-Asp-Net45, Web-CGI, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Includes, Web-Ftp-Ext, Web-Mgmt-Compat, Web-Metabase, Web-Lgcy-Scripting, Web-WMI
Kodumuzu yapıştırdıktan sonra enter diyerek çalıştırıyoruz. Yaklaşık 1 -2 dakika içerisinde kurulumumuz tamamlanmış olacaktır. Ardından kurmuş olduğumuz IIS 10.0 versiyonunu kullanabilirsiniz. Bu yazımda Powershell üzerinden IIS 10.0 kurulumunun nasıl yapılacağını anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.