Power BI Web Sitesinden Data Kullanımı

Merhaba, bu yazımızda Power BI ile birlikte gelen veri tiplerinden Web Sitesi veri okuma özelliğini kullanmaya çalışacağız. Yazımızda web sitesi üzerinden farklı grafikler alarak daha geniş dashboard oluşumlarını nasıl yapacağmız hakkında da fikir yürütmeye çalışacağız.

Malum ÇözümPark büyük bir komunite ve bu komunite içerisinde çok fazla sayıda forum postu atılmakta. Bizde ilk örneğimizi bu forum postları üzerinde aktif olarak süregelen post lar üzerinde gerçekleştireceğiz.

ÇözümPark adresine girdiğimizde ana sayfa üzerinde bulunan Aktif Konular panelini kullanacağız. (http://www.cozumpark.com/default.aspx)

 

Örnek itibari ile birden fazla veri içereceğinden öncelikli olarak veri desenini bir inceleyelim. Bütün internet sitesi veri okumalarında aynı yöntem ile gitmeniz sizler açısından daha iyi olacaktır. Veri deseni çıkarılamaz ise bu verinin de metriklerinin grafiklenmesi zor olacaktır.

Aktif konular başlığına tıklayarak asıl içeri almak istediğimiz safaya ulaşıyoruz. http://www.cozumpark.com/forums/TopicsActive.aspx bu sayfaya genel olarak hızlıca bir göz atarsak ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.

 

Burada gördüklerimizi sıralayacak olur isek veri desenini de aşağı yukarı çıkarmış olacağız.

1.      Title = harici hdd….

2.      Gönderen

3.      Tarih – Saat

4.      Yanıt Sayısı

Evet kısaca hızlı bir şekilde incelememizi bitirdik ve Power BI Desktop programı ile okuma işlemine start veriyoruz.

Power BI Desktop programımızı açtıktan sonra üst ribbon menüden Get Data butonuna basarak Web seçeneğini işaretliyoruz.

Okumak istediğimiz URL adresini bize soran bir kutucuk açılacaktır. Buraya okumak istediğimiz az önce hızlı analizini de gerçekleştirdiğimiz ÇözümPark Aktif Konular adresini yapıştırıyoruz.

 

Ok butonuna basmamız ile birlikte Power BI programı müthiş bir süratle ortalama 1-2 sn gibi kısa bir sürede siteye bağlanacak ve almak istediğimiz sayfayı bizim adımıza konsolide ederek verinin bütünlüğünü bozmadan tablo seviyesine kadar indirecektir.

Navigatör penceresi açıldığında bize ne kadar geniş bir kullanım alanı verdiğini bir kez daha görüyor olacağız. Aslında yapılan şey HTML dosyasının mevcut taglarının elemine edilerek tablo seviyesinde parse işlemidir.

Navigatör ekranında iki adet tablo görmekteyiz bunlardan biri ( Document ) olan sayfanın üst bilgilerinin yer aldığı ( HTML Katmanı için) özet bilgileri içermektedir.

 Diğeri ( Konular ) ise bizim asıl kullanmak istediğimiz veri desenini içeren tablo yapısıdır. Konular üzerine tıklayarak navigatör penceresinin sağ tarafında verinin görüntülenmesini sağlayalım

Bu işlemin hemen ardından check box tıklı olarak load butonuna basarak tablomuzu Power BI içerisine dataset olarak ekleyelim.

Tabi 4 x 4 lük bir veri elde ettiğimiz söylenemez fakat buna da şükür J en azından el ile yazma derdinden kurtulduk derken hemen Power BI ile gelen diğer güzel işlemlerden de bahsedebiliriz. Sol kısımda bulunan DataSet sekmesine tıklayarak tablomuzu Query Editörde açalım.

Konu 2 sütununu seçerek sağ tık ile Edit Query diyelim

Bu işlemi yaptığımız anda Power BI bize daha büyük ve geniş işlemlerin yer aldığı verimizi tamamen şekillendirebileceğimiz geniş bir Query Editör daha açacaktır.

Öncelikli olarak yazımızın başında inceleme yaparken çıkardığımız veri desenini hatırlamanızı rica ediyorum. Burada bir title alanı çıkarmıştık fakat parse ettiğimiz veride tek bir satır içinde tüm veri yazmakta. Aslında Power BI yazılımcıları yani Microsoft burada bize bir kolaylık sağlayarak aynı excelde olduğu gibi bir spliting işlemi yaptırabilecek bir fonksiyon koyarak bizi bu ayrıştırma işleminden kurtarmaktadır.

Konu 2 sütünunu seçerek Ribbon menüden Split butonuna basıyoruz ve By Delimiter seçeneğini işaretliyoruz.

Verimiz ilk bölümü – (tire) ile ayrıldığından Custom seçeneğini seçerek tire işaretini yerleştiriyoruz ve ekrandaki gibi ayarlamamızı yaparak OK butonuna basıyoruz.

Bu işlemin tekrarını kalan sütündaki veriler için bu sefer Comma Delimited olarak ayarlayarak tablomuzun son nihai şekline kavuşturuyoruz bu ise aşağıdaki gibi gözükecektir.

 

Bu arada ufak bir bilgi vermek gerekirse sütün isimlerine çift tıklayarak da isimlerini değiştirebilirsiniz. Ve en baştaki sütünü sağ tık delete ile silebilirsiniz J

Evet, Web siteleri üzerinden veri okuma ve bu verileri metrikler haline dönüştürme işlemleri Power BI ile bu kadar basit ve hızlı. Eğer isterseniz bu verileri gruplayarak bi grafik üzerine yansıtabilir ve Mobil cihazlarınızdan da izlenebilecek şekilde yayına alabilirsiniz.

Yazımızın bir sonraki bölümlerinde daha farklı grafikler kullanmak ve faydalı olması dileği ile.

Exit mobile version