Popüler mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp, kullanıcı sözleşmesinde yaptığı güncelleme ile çoğu kullanıcının tepkisini çekmiş durumda. İnsanların Whatsapp platformuna olan güveni sarsılırken, Whatsapp’a alternatif mesajlaşma uygulamalarına geçmeye başladı.
Bu yazımızda sizlere Whatsapp’a alternatif olabilecek popüler mesajlaşma uygulamaları ve uygulamaların genel özelliklerinden bahsedeceğiz.
Telegram
Telegram uygulaması Pavel Durov tarafından geliştirilen ve Ağustos 2013 yılında kullanıma sunulan mesajlaşma uygulamasıdır.
Telegram uygulamasının başlıca özelliklerini sıralamak gerekirse
- İçerisinde bulunan gizli sohbet imkanıyla gizli mesajlaşmalardaki yazışma ve medya içeriklerini sunucularında saklamıyor. Ayrıca bu mesajların kime gönderildiği dahi Telegram tarafından bilinemez.
- Süreli mesaj özelliği sayesinde gönderdiğiniz bir mesajı belirli bir süre sonra her iki cihazdan otomatik olarak siler.
- Sohbetten alınan ekran görüntüsünü karşıdaki kişiye anında bildirir.
- Konum paylaşabilme özelliğine sahiptir.
- Telegram kanalları özelliği sayesinde ilgi alanlarınıza yönelik kanallara katılabilir, kanallarda bulunan insanlarla etkileşim içerisinde bulunabilirsiniz.
- 2 GB’a kadar herhangi bir dosya türünü gönderebilme özelliğine sahip olan uygulamada 2 GB boyutunda dilediğiniz dosyayı karşı tarafa gönderebilirsiniz.
- Telegram’daki sohbetler, gruplar, medya vb. dahil olmak üzere her şey 256 bit simetrik AES şifrelemesi, 2048 bit RSA şifrelemesi ve Diffie – Hellman güvenli anahtar değişimi kombinasyonu kullanılarak şifrelenir.
Telegram, tamamen ücretsiz ve her zaman ücretsiz kalacağının garantisini veriyor. Ayrıca reklam konusunda da oldukça katı olan şirket, bu yılın başlarında yalnızca Telegram kanalları üzerinde reklam gösterimi yapmaya başlayacak. Konuyla ilgili detayları buradan öğrenebilirsiniz.
Ayrıca Telegram açık kaynak kodlu olması sayesinde isteyen geliştiriciler Telegram’ın kodlarını görüntüleyebilir.
Telegram’ın masaüstü versiyonları Whatsapp’taki gibi telefon internetine ve telefona ihtiyaç duymuyor.
Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan uygulama sunduğu özelliklerle Whatsapp’ı tahtından indirebilir.
Signal
Signal Vakfı tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu ve tamamen reklamsız olan Signal, kâr amacı gütmeden mesajlaşma uygulamasını geliştirmeye devam ediyor. Ünlü milyarder ve iş adamı Elon Musk’ın da önerdiği Signal, bağımsız olmasıyla adından söz ettiriyor.
Signal’in en önem verdiği konu güvenlik diyebiliriz. Uygulama uçtan uça şifrelemeyle iletileri korurken, bu şifrelemeyi yalnızca cihazlar arasında sağlar. Yani sunucu tarafında herhangi bir veri saklanmaz. Uygulama bu yönüyle Telegram’dan ayrılıyor.
Signal’in Telegram’dan güvenlik açısından daha üstün olduğu söylenebilir ancak uygulama Telegram kadar gelişmiş değil. Kullanıcı arayüzü tarafında da şikayet alan Signal, artan kullanıcı sayısıyla dikkatleri üstüne çekiyor.
BİP
Turkcell’in geliştirdiği BİP uygulaması, ülkemizde bulunan belirli hizmetlerle etkileşim sağlamasıyla diğer uygulamalardan ayrılıyor. Örneğin BİP uygulaması ile Türk Hava Yolları’ndan aldığınız uçak bileti için check-in işlemi yapabilir veya Borusan fiyat servisi ile 2. El aracınızın fiyatını öğrenebilirsiniz.
Uygulama Turkcell müşterileri için de bazı avantajlara sahip. Bunları hediye internet ve sürpriz hediyeler olarak sıralanabilir.
Ayrıca uygulamada kaybolan mesaj, caps yaratma, herkesle iletişim kurabilme, grup mesajlaşma ve konum paylaşma ve para transferi gibi özellikler de mevcut.
Uygulama güvenlik tarafında ise diğer uygulamaların gerisinde. Kullanıcı sözleşmesinden yazan bilgiye göre BİP uygulaması hukuka uygun olması koşuluyla, kişisel verileri pazarlama ve diğer iş ortaklarına ve ilginizi çekebileceği düşünülen farklı ürün veya hizmetleri size sunmak isteyen özenle seçilmiş diğer üçüncü şahıslara iletebilir. Kullanıcı sözleşmesi ile ilgili diğer bilgilere bu linkten ulaşılabilir.
DEDİ
Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği tarafından geliştirilen DEDİ, uçtan uca şifreli güvenlik protokolüyle gönderilerinizi koruyor. Rakipleri gibi kaybolan mesaj, görüntülü arama, konum paylaşma, toplu mesaj gönderimi ve grup sohbetleri bulunan uygulama, Signal’in altyapısı ile geliştirildi.
Signal altyapısı ile geliştirilmesi sayesinde güvenliği ön planda tutan uygulama, henüz diğer uygulamalar kadar popüler mesajlaşma uygulaması değil ancak kullandığı altyapı nedeniyle yakın zamanda popülerleşeceğini tahmin edebiliriz.