Günümüzde gerek kullanıcı desteği için gerekse uzak sunucu yönetimleri için çeşitli programlar kullanılabilmektedir, bunlardan en çok bilinenleri Terminal Service, Vnc, Radmin, Remote Asistance ve PcAnywhere olarak sıralandırılabilir. Uzak denetim programlarının en büyük yararı hiç şüphesiz oturduğunuz yerden işleri yürütmenizi sağlıyor olmasıdır, aslında burada önemli olan temel unsur sizin yorulmadan bu işleri yapabilmeniz değil çağımızın en değerli hazinesi zamandan tasarruf etmektir.
Bilindiği gibi PcAnywhere programı Dünya yazılım devlerinden Symantec firmasına aittir, bu nedenle pcAnywhere sadece uzak denetim programı olarak değil pek çok avantajı ile karşımıza çıkmaktadır. Sürüm1.01 ile bir Windows admin hesabı ile yapılabilecek her işi yapabilmeniz mümkün kılınıyor, gelişmiş dosya transferleri, batch file oluşturulabilmesi ve bu batch file’ın istenilen bir zamanda çalıştırılabilmesi, remote yapılan sistem üzerindeki kullanıcı ile Chat yapabilme, gelişmiş bağlantı çeşitleri; Lan, TCP/IP, Dsl, Dial-up, ISDN, Netbios, Comx olarak sıralandırabiliriz.
PcAnywhere programının Trial versiyonunu bu linkten temin edebilirsiniz; http://www4.symantec.com/Vrt/offer?a_id=20332
Daha detaylı bilgi almak için ise bu linki kullanabilirsiniz; http://www.symantec.com/enterprise/products/overview.jsp?pcid=1025&pvid=840_1
Amacımız aynı lokasyonda bulunan A bilgisayarından B bilgisayarına Remote Control yapabilmektir, bunu yaparken LAN, yani yerel network ip lerini kullanacağız. Programın her iki bilgisayarda da kuruluşunu gerçekleştireceğiz, bir bilgisayar Remote olarak diğer bilgisayar ise Host olarak konfigure edilecektir, biz öncelikle Host olanı yani bağlantının yapılacağı (oturumun açılacağı) bilgisayarı yapılandıracağız.
Kurulum ile başlayalım;
Şekil-1
Yukarıdaki görülen pencerede Symantec pcAnywhere linkine tıklayarak kuruluma başlıyoruz.
Şekil-2
Next ile devam ediyoruz.
Şekil-3
Lisans sözleşmesini kabul ederek Next ile devam ediyoruz.
Şekil-4
Alanları doldurarak Next ile devam ediyoruz.
Şekil-5
Kurulum yolunu değiştirmek isterseniz Change butonunu kullanabilirsiniz, aksi halde Next ile devam edebiliriz.
Şekil-6
Tüm paketlerin kurulmasını isteyerek Next ile devam ediyoruz.
Şekil-7
Her iki paketin kısa yollarının Desktopta olmasını istiyorum ve Next ile devam ediyorum.
Şekil-8
Kurulum esnasında eğer internet bağlantınız var ise LiveUpdate çalışacaktır, update etmenizi öneririm, aksi halde bazı uygulamalardan mahrum kalabilirsiniz, mesela; update edilmezse Windows’un Fast User Switching (Hızlı Kullanıcı Değiştirme) özelliği çalışmayacaktır. Kişisel fikrim her iki noktada da kurulan pcAnywhere’in aynı sürüme sahip olmasıdır, yani bir noktada update edilmiş ise diğer noktada update edilmesi programın sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Şekil-9
Update işleminin tamamlandığını gördükten sonra Finish butonuna basıyoruz.
Şekil-10
Register bilgilerinizi ister şimdi isterseniz daha sonra da yapabilirsiniz, ben Skip(atla) butonuna basarak bu işi daha sonraya bırakıyorum.
Şekil-11
Eminmisiniz sorusunu Yes butonu ile geçiyorum.
Şekil-12
Host olarak yapılandırılacak bilgisayar üzerindeki kurulum bitti, kısayolları masaüstünde oluştu.
Hosts Setup
Şekil-13
Symantec pcAnywhere isimli kısayol butonuna çift tıklayarak programı açıyoruz.
Şekil-14
Fast User Switching özelliğinin kullanılabilmesi için bilgisayarın reboot olması gerektiğini belirten bir pencere ile karşılaşıyoruz, şimdilik No ile devam edebilirsiniz.
Şekil-15
Yukarıdaki pencere programımızın ana penceresidir, Sol panelde ise yapılabilecek uygulamaların bir listesi bulunmaktadır, ben uzun uzadıya programın detaylarını anlatamayacağım, çünkü gerçekten her bir uygulamanın onlarca detayı ve açıklamaları var, detaylı bilgi almak isteyenler program ile birlikte gelen 300 sayfalık kitabı okuyabilirler.
Yukarıdaki pencerede pcAnywhere Manager bölümü altındaki Hosts isimli ikona bir kez tıklayalım.
Şekil-16
Hosts bölümünün içeriğinde yukarıdaki nesneler görülecektir, bunlar aslında bizler için hazırlanmış hazır bağlantı çeşitleridir, dilersek istediğimiz bir nesnenin özelliklerine girerek kendimize göre şekillendirebilir ve işlemlerimizi hızlandırabiliriz, ama ben sizlere balık yemesini değil balık tutmasını öğretmek niyetindeyim, bu yüzden sağ panelde Mouse ile sağ klik tuşuna basacak ve sırasıyla New-Item-Advanced butonlarını tıklayacağız. Kendi nesnemizi kendimiz yaratacağız..
Şekil-17
Şekil-18
Connection Info(Bağlantı bilgisi) sekmesinde bize bağlantının hangi yolla yapılacağını belirliyoruz. IP yoluyla bağlanacaklarından Device List(Aygıt listesi) bölümünden TCP/IP işaretlenir, sağ kısımdan ise LAN seçeneğini içeren High Bandwith seçilir ve Settings sekmesine geçilir.
Not: Eğer bu bağlantı bize dsl üzerinden yapılacak olsa idi yine aynı seçenekleri seçecektik, tek farklılık modemimizden içeriye bir yönlendirme yapmak olacaktı;
Wan to Lan – From 5631 to 5632 – 192.168.17.14
PcAnywhere’in kullandığı portlar 5631 ve 5632 dir, port yönlendirme işlemi sadece internet üzerinden gelinecekse yapılmalıdır, aksi halde bir anlam ifade etmeyecektir.
Şekil-19
Host startup bölümünde önemli olan bir özelliğimiz “Launch with Windows” kutucuğudur, bu kutucuğu işaretlediğiniz taktirde sistem yeniden bağladığında pcAnywhere otomatik olarak Host(Bekleme) konumuna geçecek ve kendine bağlantının gelmesini bekleyecektir.. Run minimized seçeneği ile Host un saat simgesinin yanına atılmasını sağlayacağız.
After an abnormal end of session: Kural dışı oturum kesilmelerinde hotsun nasıl davranacağını belirleyebilirsiniz, belirtilen sürede kullanıcının bağlanması beklenebilir ya da Host konumu iptal edilerek gelen bağlantılar kabül edilmeyebilir.
After a normal end of session bölümünde ise; normal oturum sonlandırmalarında nasıl davranılacağıdır.
Callers sekmesine geçiyoruz.
Şekil-20
Şekil-21
Burada Host konumunda bekleyen pcAnywhere hangi yollarla otantike olabileceğimizi görebiliyorsunuz, gördüğünüz gibi pek çok uzak denetim programında olmayan otantike yöntemleri bu program ile sağlanıyor. Ben pcAnywhere üzerinde kendim için bir kullanıcı tanımlayacak ve bu hesap üzerinden bağlanacağım.
Şekil-22
Mouse ile sağ tıklayarak sırası ile New-Item butonunu seçiyoruz.
Şekil-23
Bağlanacak olan kullanıcının hesap bilgileri tanımlanıyor. Privileges sekmesine geçiyoruz.
Şekil-24
Bu sekmede bağlantı yapacak olan kullanıcının haklarını düzenleyebilirsiniz, ben kendimi Superuser olarak seçiyorum, hiçbir şeyden mahrum değilim.
Şekil-25
Bu pencereden bağlanacak olan kullanıcı ile ilgili varsa açıklamalarını girebilirsiniz, Ok butonuna basıyoruz ve aşağıda gördüğünüz gibi kullanıcı oluşturuluyor.
Şekil-26
Security Options sekmesine geçiyoruz.
Şekil-27
Session options bölümünden Host, Remote ya da Remote/Host seçeneklerinden istediğinizi seçebilirsiniz, burada bağlantı sağlandığında kontrolün kimde olmasını istiyorsanız onu seçiyorsunuz, ben bağlandığım bilgisayarda kullanıcıların bilgisayarı kullanmamasını istediğimden Remote(kendim) seçeneği seçtim, her ikiside kullansın derseniz Remote/Host seçebilirsiniz.
Ok butonuna basıyor ve bitiriyoruz.
Şekil-28
Oluşturduğumuz nesneye(Item) www.cozumpark.com adını verdim. Bu nesneye çift tıklıyor ve pcanywhere in Host konumuna geçmesini sağlıyoruz.
Şekil-29
Host konumunda beklediğini Saatin yanındaki yeşil ok simgesi bulunan küçük monitörden anlayabilirsiniz, birisi bağlı olduğu durumda monitörde yeşil ok işareti yerine 100 rakamı olacaktır.
Bağlantının yapılacağı bilgisayarı yapılandırdık ve birilerinin artık kendi üzerine bağlanmasını bekliyor.
Şimdi bağlanacak olan kullanıcının bilgisayarını yapılandıralım;
Remote Connection
Programın kurulum adımları aynen yukarıdaki gibidir, programı kurar ve yine masaüstündeki Symantec pcAnywhere programını çalıştırırız.
Şekil-30
Sol panelde Remotes ikonu seçilir, burada yine bizler için hazırlanmış nesneler vardır, dilerseniz kullanabilirsiniz ama konuya hakim olmak adına nesnelerinizi kendinizin yapılandırmasını tavsiye ederim.
Şekil-31
Boş bir alanda Mouse ile sağ tıklar ve sırasıyla New-Item-Advanced seçeneklerini seçeriz.
Şekil-32
Karşımıza gelen ilk sekmede (Connection Info) bağlantının nasıl yapılacağını ayarlıyoruz, Tcp/Ip kullanacağımızı ve Remote Comtrol modu ile oturum açacağımı belirledik ve Settings butonuna geçiyoruz.
Şekil-33
Ip Adresine Host konumunda bekleyen bilgisayarın ip adresini yazıyoruz (Eğer internet üzerinden bir yere bağlanacak iseniz direk real ip yi yazacaksınız: 85.105.25.xxx gibi)
Login Information bölümünde karşı bilgisayarda açtığımız pcAnywhere hesap bilgisinin aynısını açmak zorundayız.
Bu bilgileri girdikten sonra Ok butonuna basabilirsiniz, oluşan nesneye cozumpark adını veriyorum.
Şekil-34
CozumPark isimli nesneye çift tıklıyoruz.
Şekil-35
Karşı bilgisayar aranıyor..
Şekil-36
Bağlantı gerçekleşti, şu anda 192.168.17.14 ip adresine sahip olan bilgisayarda oturum açmış bulunmaktayız, bu andan itibaren kullanıcı bilgisayarını kullanamayacak ve sadece ekranda yapılanları izleyebilecektir, hatırlarsanız yukarıda bunu istediğimizden ayarını bu şekilde yapmıştık.
Sol panelde Session Manager bölümünde Dosya transferini başlatabilir, batch file oluşturabilir, karşıdaki kullanıcı ile Chat oturumu başlatabilir ve End Session butonu ile oturumu sonlandırabilirsiniz.
Şekil-37
Karşılıklı Chat yapabilirsiniz ( Tabi oturumda klavye Mouse kullanım hakkını Host bilgisayara da vermeniz gerekiyor)
Şekil-38
Yukarıdaki pencerede iki ayrı bilgisayarın masa üstü ekranları görülmektedir, dilerseniz dosya transferi yapabilirsiniz.
Şekil-39
Sol panelden End Session butonuna tıkladım ve oturumu sonlandırmak istedim, karşıma gelen penceredeki kutucuğa dikkat edin, burası önemli bir nokta; eğer kutucuğu seçili bırakırsanız tekrar buraya bağlanabilirsiniz ama işareti kaldırır ve Yes derseniz bir dahaki System Restart işlemine kadar bu bilgisayara bağlanamazsınız.
Bir başka makalede görüşmek üzere.