Oracle Linux 6 update 8 Kurulumu
Bugün Oracle firmasının Centos üzerinde geliştirdiği ve gerek orta katman çözümlerinde gerekse veri tabanı tarafında desteklediği “Oracle Linux 6 “işletim sisteminin sanallaştırma ortamında kurulması, ilgili paketlerin yüklenmesi ve sonrasında yapılacak işlemler için alt yapısının hazırlanması işini anlatacağız.
Öncelikle Oracle Linux ‘un kendi ürünleri ile birlikte çalışırken ilk göze çarpan avantajlarını aşağıda inceleyebilirsiniz.
· Oracle Database gibi zorlu iş yüklerini destekleyecek şekilde geliştirilmiş ve test edilmiştir.
· Linux ana hattını yakından takip eder.
· Btrfs, DTrace, OCFS2 ve Linux Containers gibi özelliklerin birden çok önemli sürüm içinde kullanılmasına olanak sağlar (Oracle Linux 6.4 ve üzeri).
· Ağ ve disk IO için paralelleştirmeye olanak verir.
· Birçok çekirdeği, iş parçacığı ve NUMA düğümü olan sistemde verimli şekilde çalışır.
· Katı hal diskleri için optimize edilmiştir
· Veri bütünlüğünü destekler.
· Donanım arıza yönetimi sağlar.
· Oracle Linux için küme yönetimi sunar.
· Oracle Linux Support Basic ve Premier düzey üyeliklerde ek ücret alınmaz.
· Asgari özellikte sistem kurulumu ile sadece Oracle uygulama yazılımı için gerekli olan asgari sayıda paketi yükleyerek sistemleri korur ve güvenlik açıklarına maruz kalma olasılığını en aza indirir.
· Tüm Oracle Linux kullanıcıları için güncellemelere ve yetkilendirmelere ücretsiz erişim sağlar.
· Sessiz veri bozulmalarını tespit etmek için T10 PI ve Data Integrity uzantılarını (DIX) uygular.
Bilgi: Kesintisiz çalıştığı donanım kaynakları ve uygun sürümler için “Hardware Certification List for Oracle Linux and Oracle VM “sayfasını inceleyiniz.
Bilgi: Oracle Linux yükleme sayfası için “ Oracle EDelivery “sayfasını ziyaret ediniz. (Yükleme işlemleri için ücretsiz bir hesap oluşturmanız gerekmektedir.)
Kurulum Şeması
Öncelikle VMWARE ortamında bir sanal makine kullanacağız. Bu makinada 2*2 Vcpu, 8GB ram ve 2 adet 80GB hard disk olarak konfig edilecek. 1. Hard disk’i işletim sistemimiz için, 2.Hard disk’i ilerde anlatacağımız orta katman ürünleri ve database kurulumları için kullanılacak.
1. Hard disk LVM alt yapısı kullanılarak biçimlendirilecek. Bu sayede ilerde disk genişletme yapmak istersek daha rahat edeceğiz.
2. Hard disk Standart Partiton olarak biçimlendirilecek.
İşletim sistemimiz kurulduktan sonra YUM paket yöneticisini kullanarak ilgili güncellemelerini yapacağız.
Bilgi: Oracle Linux 6 işletim sistemini HYPER-V ortamında kurulum yapanlar için sanal makine oluşturulması aşamasında “GENERATION 1 “seçmelidir.
Bilgi: VMWARE sanal makinasında oluşturulmasında sanal ekran kartınız “Auto-detect setting “olarak seçilmeli. Bu ayar kurulum bittikten sonra çözünürlüğün otomatik algılanmasını sağlayacak.
Artık Oracle Edelivery internet sitesinden indirdiğimiz .ISO imajımızı boot ederek kuruluma başlayabiliriz.
İşletim sistemimiz boot edildiğinde bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak. “Install or upgrade an existing system “diyerek devam edeceğiz.
Diğer seçenekler ne işe yarar;
Install system with basic video driver; eğer ekran kartı uyum problemi yaşarsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz fakat Linux kernel’i hemen hemen bütün ekran kartlarını desteklemektedir.
Rescue installed system; Kurtarma modudur, işletim sisteminde herhangi bir aksaklık olursa bu ekranda çalışırız.
Boot from local drive; ISO dosyamız yanlışlıkla boot edilmiş olabilir, Local disk üzerinden devam etmek için bu seçeneği kullanabilirsiniz.
Memory test; Ram kontrollerini sağlar.
Boot ettiğimiz imajda herhangi bir hata olup olmadığını kontrol etmek isteyip istemediğimizi soruyor. Biz “SKIP “diyerek devam edeceğiz. “OK “butonuna basarsanız .ISO imajınız hatalara karşı kontrol edilir.
Bizi GUI ekranı karşılıyor, “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Kullandığınız dile göre işletim sistemi dilini belirtebilirsiniz. Biz orta katman ve veri tabanı kurulumları için işlem yaptığımızdan dolayı “İngilizce “dilini tercih edeceğiz. Dil seçiminden sonra “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Klavye dil seçimi sayfasına geldik. Ben “Türkçe “klavye kullanacağım. İlgili seçimi yaparak “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Burada kurulum yapacağımız alanı seçeceğiz. Biz hard disklerimizi vmware üzerinden eklediğimiz için “Basic Storage Devices “seçeneğini kullanacağız. Eğer diskleriniz bir fiber kart ya da iscsi üzerinden atansaydı “Specializes Storage Devices “seçeneğini seçmeniz gerekecekti.
“Basic Storage Devices “seçili olacak şekilde “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Diskerlimiz VMware olduğu için buna uygun düzenleme yapılacağına dair uyarı alıyoruz. “Yes, Discard any data “butonuna tıklayıp “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Hostname ve network ayarlarımızı yapacağımız kısma geldik. Bu ayarlar daha sonradan değiştirilebilir ayarlar olmakla beraber ilk başta yapılması bize her zaman kazandıracaktır. İşletim sisteminiz için aşağıdaki gibi uygun bir hostname yazıyoruz.
Hostname yazdıktan sonra network ayarlarımızı yapacağız.
“Configure Network “butonuna tıklıyoruz.
Üst kısımda bulunan “Connect automatically “seçeneğini işaretleyerek “IPv4 Setting “sekmesinden “add “diyerek ip bilgilerimizi girip son olarak “APPLY “diyerek bu ekrandan çıkıyoruz.
Hostname ve network ayarlarımız yapılmış bir şekilde başladığımız noktaya geldik. “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Zaman dilimi seçimini yapacağız. İstanbul için +3 uygulaması işletim sisteminin kurulmasından sonra yapılacak güncelleme ile gelmektedir.
Zaman dilimini seçerek “NEXT “ile devam ediyoruz.
Root şifremizi belirleyeceğiz. Şifremizi yazdıktan sonra “ NEXT “ diyerek devam ediyoruz.
Bilgi : Bazı durumlarda özel karakterler verirken klavyede karışıklıklar olabiliyor. Örneğin ingilizce klavyede türkçe karakter kullanmak gibi. Bunun için ben bütün ayarlarım bitene kadar şifremi genelde “ 123456 “ olarak veriyorum ve tüm kurulumlar bittikten sonra güvenli şifreye geçiyorum.
Şifre işlemimizden sonra bizi Disk yapılandırma kısmı karşılıyor. Biz “Create Custom Layout “diyerek diskleri isteğe göre yapılandıracağız. “Create Custom Layout “seçili olacak şekilde “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Diğer kısımlar nedir,
Use all space; “Mevcut disk üzerindeki bütün bilgileri silerek Linux yapılandırmayı kendine göre hazırlar.
Replace Existing Linux System(s); Sadece Linux işletim sisteminin olduğu alanları siler ve üstüne Oracle Linux ‘u kurar.
Shrink Current System; Kurulumun olduğu mevcut bölümlerdeki bulunan fazla alanları temizler. Size yer açar
Use Free Space; Disk üzerinde daha önceki boş alanları değerlendirerek kurulum yapar.
Bizi disk biçimlendirme sayfası karşılıyor. 2 adet disk eklediğimiz için SDA ve SDB disklerimiz mevcut. “SDA “diski üzerine tıklayarak “create “diyoruz.
İlk etapta bir işletim sistemi ön yüklemesi için “boot “alanı oluşturacağız. “Standart Partition “seçili olacak şekilde “Create “diyoruz.
“SDB “diskinden çeltiği kaldırıyoruz. Sadece “sda” diski kalacak şekilde Mount Point alanına “/boot “yazıyoruz ve “Size “kısmına “1000 “yazıyoruz. Bu sayede boot alanımız sda diskinde 1000MB olarak tanımlanacak. “OK “diyerek işlemi onaylıyoruz.
Şimdi LVM yapımızı oluşturacağız. “Sda “diskinde “Free “yazan kısma tıklayarak “Create “diyoruz.
Bilgi: LVM Nedir?
LVM Linux çekirdeği için bir Mantıksal Hacim Yöneticisidir. LVM ile birden fazla diski birleştirebilir, ayırabilir ve veri kaybına uğramadan çeşitli işlemler yapabilirsiniz.
“LVM Physical Volume “işaretli olacak şekilde “Create “butonuna basıyoruz.
“Sdb “diskimizin çeltiğini kaldırarak orta kısımda bulunan “Fill to maximum allwable size “‘ı işaretleyip “OK “diyoruz.
Bu sayede sda diskimizde kullanılabilen bütün alanı LVM ‘e atamış olacağız.
Oluşturduğumuz LVM yapısında “sda2 “üstüne tıklayarak tekrar “Create “diyoruz.
Daha önceden LVM oluşturduğumuz için bizi sadece “LVM Volume Group “karşılayacak. Bunu kategori ve alt kategori gibi düşünebilirsiniz. Diğer bir değişle önce LVM ‘in temelini oluşturduk şimdi üzerine mimariyi inşa edeceğiz. “CREATE “diyerek devam ediyoruz.
“Swap “ve “Root “alanlarımızı ekleyeceğiz. “Add “diyerek işleme başlıyoruz.
Bilgi: Swap alanı nedir?
Takas alanı, sabit disk üzerinde işletim sistemi tarafından ayrılmış bir bölümdür. İşlenecek veriler RAM’e sığmadığı zaman bu bölüm RAM gibi kullanılır ve böylece işlemlerin devam etmesi sağlanır. Veri tabanı ve java gibi uygulama sunucularının olduğu yapılarda gereklidir.
Tavsiye edilen swap alanı değerleri
0 MB ile 256 MB arasında RAM varsa RAM boyutunun 1024MB
256 MB ile 512 MB arasında RAM varsa RAM boyutunun 2048MB
512 MB ile 2GB arasında RAM varsa RAM boyutunun 4096MB
2 GB ile 4 GB arasında RAM varsa RAM 4096MB
4GB ile 16 GB arasında RAM varsa 8192MB
16GB ile 32 GB GB arasında RAM varsa 16384MB
32GB ve üstü RAM varsa 32768MB
Yukarıda verdiğimiz değerler ışığında öncelikle “Swap “alanımızı oluşturacağız.
“File System Type “kısmını “Swap “seçiyoruz.
Logical Volume Name kısmına “lv_swap “yazıyoruz.
Size (MB) kısmına değerlere göre ram atıyoruz. Ben 8GB ram kullandığım için “8192 “yazdım.
“OK “diyerek devam ediyoruz.
Swap alanımız oluştu. Şimdi root alanını ekleyeceğiz. Tekrar “Add” butonuna basıyoruz.
Ben sda diskimde uygulama kurulum vb. işlemleri yapmayacağım için kalan bütün kısmı kök dizine ayıracağım. Bu sebepten “/ “kullanıyorum.
Mount Point “/ “olarak seçiyoruz.
File System Type “ext4 “olarak seçiyoruz
Logical Volume Name “lv_root “yazıyoruz
Size(MB) kısmı otomatik olarak diskte kalan boş alanın değerini getirecek.
“OK “diyerek devam ediyoruz.
Sda diskimiz için LVM ortamımız hazırlandı. Özetle aşağıdaki gibi bir işlem yaptık.
Bir Boot diski oluşturduk ve kapasitesini 1000MB olarak tanımladık. Daha sonra sda diskinde kalan kısmını LVM olarak yapılandırarak bu alana swap ve kök dizini ekledik. Bu sayede işletim sistemimiz kurulması için disk yapımız hazırlandı.
“OK “diyerek devam ediyoruz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi işletim sistemiz için yapılandırmamız hazır. Sıra ileride kuracağımız diğer uygulamalar için alt yapıyı hazırlamada. Bunun için ikinci yani “sdb “diskini kullanacağız.
“Sdb” diski üzerine tıklayarak “create “butonuna tıklıyoruz.
“Standart Partition “kalacak şekilde “Create “butonuna basıyoruz.
Bilgi: İsteğe bağlı olarak LVM yapılandırması bu disk üzerinde de yapılabilir fakat ben genel olarak “Standart Partition “kullanıyorum.
Açılan ekranda diskimizi yapılandıracağız. “Sda “diskinden çeltiği kaldırarak aşağıdaki işlemleri gerçekleştireceğiz.
Mount Point kısmına “/oracle “yazıyoruz.
File System Type kısmını “ext4 “yapıyoruz.
Fill to maximum allowable size kısmını işaretliyoruz ve son olarak “OK “butonuna tıklıyoruz.
Bilgi: Mount point alanına istediğiniz bir ismi verebilirsiniz biz ileri dönük veri tabanı ve orta katman kurulumları yapacağımız için “/oracle “ismini verdik.
Disk yapımız artık hazır özetini aşağıdaki gibi görebilirsiniz. “NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Bize mevcut yapılandırmayı kaydetmek için biçimlendirme olacağını soruyor. “Format “diyoruz ve disk yapımızı şekillendiriyoruz.
Değişikliklerin diske yazılması için “Write changes to disk “diyoruz ve diğer ekrana geçiyoruz.
Bize boot işleminin nasıl olacağını soruyoruz. En başta 1000MB olarak tanımladığımız “/boot alanını kullanacağız. Bunun için “change device “diyerek “first sector of boot partition-/dev/sda1 “alanını seçiyoruz ve “OK “butonuna basıyoruz.
“NEXT “diyerek devam ediyoruz.
Artık kullanacağımız paketleri ayarlayacağız. “Database server “ve “Customize Now “diyerek “NEXT “butonuna tıklıyoruz.
Bilgi: Veri tabanı ve orta katman kurulumları için karışıklık olmaması adına her zaman aynı standart paket yapısını kullanacağız.
Paketlerin kurulum ekranına geldik. Burada uygulamalar için kullanacağımız paketleri seçeceğiz. Aşağıda hangi alanlarda hangi paketlerin kullanılacağı verilmektedir.
Bilgi: Paketleri seçerken Mouse sağ tuş yaparak “Select all optional packages “demeniz gerekmekte. Bu sayede alt paketleri de otomatik ekleyeceksiniz.
Base System |
Servers |
Desktop |
System Management |
Applications |
Development |
Base |
Server Platform |
Desktop |
System Management |
Internet Browser |
Additional Development |
Compatibility libraries |
System administration tools |
Desktop Debugging and Performance Tools |
|
|
Development Tools |
Console Internet Tools |
|
Desktop Platform |
|
|
Server Platform Development |
Debugging Tools |
|
Fonts |
|
|
|
FCoE Storage Client |
|
General Purpose Desktop |
|
|
|
Hardware monitoring utilities |
|
Graphical Administration Tools |
|
|
|
Java Platform |
|
Input Methods |
|
|
|
Large Systems Performance |
|
Legacy X Window System Compatibility |
|
|
|
Network file system client |
|
Remote Desktop Clients |
|
|
|
Performance Tools |
|
X Window System |
|
|
|
Perl Support |
|
|
|
|
|
iSCSI Storage Client |
|
|
|
|
|
Tüm paketlerimiz seçildikten sonra “NEXT “diyerek devam ediyoruz ve işletim sistemimizin kurulumu başlıyor.
İşletim sistemiz ön yüklemesi tamamlandı. Artık son adımlara geleceğiz.” Reboot “diyerek yeniden başlatıyoruz.
Yeniden başlatmadan sonra hoş geldiniz ekranı bizi karşılıyor. “Forward “diyerek devam ediyoruz.
Bizi lisans ekranı karşılıyor. “Yes, I agree to the license agreement “seçili olacak şekilde “Forward “diyerek devam ediyoruz.
Bizi register ekranı karşılıyor. “No, I prefer to register at a later time “seçili olacak şekilde “Forward “diyerek devam ediyoruz.
Support’dan yararlanamayacağımız belirtiyor. “No. thanks, I’LL connect later “butonuna tıklıyoruz ve “Forward “diyerek devam ediyoruz.
Yeni bir kullanıcı oluşturmak istersek burada hemen ekleyebiliriz. Bizim kurulumumuzda root ve oracle kullanıcıları sisteme otomatik olarak ekleniyor. Bu sebepten “Forward “diyerek devam ediyoruz.
Tarih ve saat ayarları ekranı geliyor son kontrollerimizi yaparak “Forward “butonu ile devam ediyoruz.
Son olarak “kdump “ekranı geliyor. “Forward “diyerek devam ediyoruz.
İşletim sistemimiz son bir kez daha yeniden başlayarak bize giriş ekranını getiriyor.
Burada “other “kısmına tıklayarak “root “kullanıcısı ile giriş yapacağız.
Username alanına “root “yazarak “Log in “diyoruz. Şifremizi girerek masaüstüne düşüyoruz.
Root kullanıcı ile yapacağımız değişikler işletim sistemini doğrudan etkilediği için bize bununla ilgili uyarı veriyor.
“Do not Show me this again “işaretli olacak şekilde “close “butonuna tıklıyoruz.
Artık işletim sistemimiz hazır. Şimdi son ayarlara gelebiliriz.
Yukarıdaki menülerden system > administration menüsünden “ Firewall “ ı seçiyoruz. Bu alanda “ Firewall “ ı kapatacağız.
Öncelikle “ Disable “ butonuna tıklayarak “ Apply “ butonuna ile onaylıyoruz. Firewall artık kapalı.
Tekrar System > administration menüsünden SeLinux Management ‘i açıyoruz.
System Default enforcing mode kısmını “ Disabled “ yapııyoruz. SeLinux otomatik olarak kapacak. Sağ üst köşedeki kısımdan “ X “ basarak çıkıyoruz
Firewall ve SELinux ‘u kapattıktan sonra işletim sistemimizi güncelleyeceğiz. Masaüstünde boş bir alanda mouse sağ tuş yaparak “ Open Terminal “ diyoruz. Açılan terminal penceresinde “ yum update –y “ komutunu veriyoruz. Güncelleme bittikten sonra işletim sistemini yeniden başlatarak işlemlerimizi bitireceğiz.
Bilgi : yum update –y komunutundaki “ –y “ paremetresi yum yöneticisinin soracağı sorulara “ yes “ denmesini otomatik olarak sağlayacak.
İşletim sistemimizi güncellemeden sonra yeniden başlattık ve tamamen hazır hale getirdik.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.