Oracle Cloud Konsepti ve Terminolojisi

Bu makalede size Oracle Cloud’ tan bahsetmek istiyorum. Oracle Cloud, çok çeşitli uygulamalar ve servisler oluşturulmasını sağlayan tamamlayıcı bir bulut servisidir. Standart bulut servislerinin yanında, kurum içi ağdan güvenli şekilde erişilebilen yüksek performanslı ve esnek bir depolama servisi de sunar. Aynı zamanda Load Balancing, IPSec VPN, yönetilebilir veritabanı ve buna benzer bir çok servisle şu anda özellikle Amerika’ da kullanımı artmaya devam etmektedir. Sistemin AWS ve Azure kadar oturmuş olduğunu söyleyemeyiz. Fakat altyapısı Oracle olan sistemler için, öğrenilmeli ve bir an evvel denenmelidir. Çünkü her servis sağlayıcı gibi Oracle da eksiklerini hızlıca giderecek ve yakında rakiplerine yaklaşacaktır.

Oracle Cloud’ u anlatmaya, onu bulut yapan servislerinden ve açıklamalarından başlayalım.

Servisler ve Açıklamalar

Archive Storage       : Kullanılmayan verileri uygun malliyetli şekilde saklamaya yarar.

Audit                            : Oracle Cloud kaynaklarının kullanımı ile ilgili şeffaflık sağlar. Olay günlükleri, kaynakların kullanımı, değişikliklerin izlenmesi, standartlara uygunluk gibi bir çok parametreyi izlemeyi mümkün kılar.

Block-Volume          : Yüksek performanslı depolama servisi sunar. Sürekli açık kalmaya dayanıklı sistemler ve büyük hacimli veritabanı sistemlerinin kullanımının barındırılması için uygundur.

Compute                    : Standart ve yüksek performanslı sanal sunucu servisidir. Birden fazla türevi mevcuttur.

Container Engine for Kubernetes   : Kubernete kümelerinin tanımlanmasına ve oluşturulmasına yardımcı olur. Uygulamaların dağıtımını, ölçeklendirilmesini ve yönetimini Kubernetes ile gerçekleştirir.

Data Transfer            : Büyük verilerin Oracle Cloud altyapısına taşınmasına olanak tanır.

Database                    : Lisanslı fiyatlandırma ile kolaylıkla Oracle veritabanı oluşturulmasına ve güvenli şekilde yönetilmesine izin verir. NVMe flash storage özelliği ile birlikte bare-metal olarak oluşturulabilen veritabanı sistemleri kurulabilir. Böylelikle, iç ağdan Oracle altyapısına geçiş yalnızca parametreler düzeltilerek çok daha kolay olur.

Edge Services           : Domainlerin ve uç noktaların yönetimine ve korunmasına olanak sağlayan birkaç hizmeti içerir.

Email Delivery         : Alıcılara ulaşması gereken yüksek hacimli e-postalar göndermek için hızlı ve güvenilir bir yönetilen çözüm sunan bir e-posta gönderme servisidir. Alındı bilgileri, dolandırıcılık algılama uyarıları, çok faktörlü kimlik doğrulama ve parola sıfırlama gibi kritik görevler için uygulama tarafından oluşturulan bir e-posta göndermek için gerekli araçları sağlar.

File Storage               : Ölçeklenebilir, dağıtılmış, kurumsal düzeyde bir ağ dosya sistemi oluşturulmasına olanak sağlar. Full POSIX semantiği ile birlikte anlık görüntü (snapshot) özellikleri ve veri şifrelemesi için NLM içeren “NFSv3” ü destekler.

IAM                               : Oracle Cloud’ daki kullanıcı, group ve policy oluşturma servisidir. Kaynaklar üzerinde izinler oluşturulması gibi erişim yönetimi hareket kabiliyetlerini sağlar.

Functions                   : Uygulamaların ve fonksiyonların dağıtılmasına ve yönetilmesine yardımcı olur.

Key Management   : Verilerin şifrelemesinin merkezi olarak yönetilmesine yardımcı olur.

Load Balancing         : Sanal bulut ağında, yüksek oranda kullanılabilir bir yük dengeleyici servisidir. İnternet trafiğinin dağıtımını kendisinin arkasında duran kaynaklara politikalar doğrultusunda uygular.

Monitoring                               : Ölçülen değerlerin sorgulanmasını ve alarmların yönetilmesini sağlar. Metrikler ve alarmlar, bulut kaynaklarının sağlığını, kapasitesini ve performansını izlemeye yardımcı olur.

Networking               : Bulut kaynakları için ağ bileşenlerinin oluşturulması ve yönetilmesini sağlar. Sanal bulut ağı (virtual cloud network), genel ve özel internet trafiğinin yönlendirilmesini desteklemek için erişim kuralları ve ağ geçitleri ile yapılandırılabilir.

Object Storage         : Yapılandırılmamış veriler için yüksek verimli depolama sağlar. Nesne depolama, büyük miktarlarda analitik veri veya görüntüler ve videolar gibi zengin içerikler için sınırsız depolama kapasitesi sağlar.

Registry                      : Docker görüntüleri gibi geliştirme ürünlerini Oracle tarafından yönetilen bir kayıt defterinde saklamaya, paylaşmaya ve yönetmeye yardımcı olur.

Resource Manager : “Infrastructure-as-code” modelini kullanarak kaynakların kurulmasına, yapılandırılmasına ve yönetilmesine yardımcı olur.

Search                         : Kaynakların farklı servisler ve bölümler arasında gezinme gerektirmeden bulunmasını sağlar.

Storage Gateway    : Şirket içi uygulamaların Oracle Cloud altyapısı ile bağlanmasını sağlayan bir bulut depolama ağ geçididir. NFS hedefine veri yazabilen uygulamalar, REST API’ lerini almak için uygulama değişikliği gerektirmeden Oracle Cloud Infrastructure Object Storage’a da veri yazabilir.

Oracle Cloud’ a Erişim

Oracle Cloud altyapısı sahibi olmak için, önce üye olmak gerekir.

https://cloud.oracle.com/en_US/tryit linkine giderek;

Test Drive deyip servisleri test edebiliriz.

Create your free account diyerek, ücretsiz bir hesap oluşturup sonrasında ürünleri satın da alabiliyoruz.

Kurumsal olarak kullanmak istiyorsak ise, en uygun yöntem Oracle satış bölümü ile direkt temasa geçmek.

Ana Kavramlar ve Terminoloji

Temel olarak aynı işi yapsalar da, bulut servisi sağlayan her sağlayıcının kendine has bazı özel kavram ve isimleri oluyor. Oracle için de bu böyle. Dolayısıyla önce terminolojiyi öğrenirsek, platformu kullanırken çok daha rahat ederiz.

Bare Metal Host

Oracle Cloud Infrastructure, fiziksel makinenin kontrolünü size sağlar. Bare metal, hiper-denetleyici olmadan doğrudan sunucularda çalışan örnekleri hesaplar. Bir bare-metal hesaplama örneği hazırladığınızda, fiziksel CPU, bellek ve ağ arayüz kartı (NIC) üzerinde tek kontrol sahibi olursunuz. Her fiziksel makinenin tüm özelliklerini, kendi veri merkezinizde çalışan bir donanımmış gibi yapılandırabilir ve kullanabilirsiniz. Fiziksel makineyi diğer müşteriler ile paylaşmazsınız. Bu da size performans kazandırır.

Regions and Availability Domains

Oracle Cloud Infrastructure, Region’ larda ve Availability Domain’ lerde fiziksel olarak barındırılmaktadır. Bir region, yerelleştirilmiş bir coğrafi alandır ve “Availability Domain” bir bölgede bulunan bir veya daha fazla veri merkezini ifade eder. Bir region, bir veya daha fazla Availability Domain’ den oluşur. Kaynaklar, regionlara ve availability domainlere özgüdür.

Availability Domain’ ler birbirinden izole edilmiştir, hataya dayanıklıdır ve aynı anda başarısız olması veya başka bir Availability Domainin başarısızlığından etkilenmesi pek olası değildir. Oracle, bulut hizmetlerini yapılandırırken, yüksek kullanılabilirliği sağlamak ve kaynak arızasına karşı koruma sağlamak için birden fazla Availability Domain kullanmayı önerir.

Realm

Regionlardan oluşan büyük bölgelerdir. Her biri birbirinden izoledir ve birbirlerinden etkilenmezler. Oracle Cloud, şu anda Ticari (Commercial) ve Hükümet (Government) olmak üzere iki büyük realm’ den oluşmaktadır. Şirketlere Ticari bölümden, devlet kurumlarına ise Hükümet olarak isimlendirdikleri realmden kaynak vermektedir.

Tenancy

Oracle Cloud Infrastructure’a kaydolduğunuzda Oracle, şirketiniz için bulut kaynaklarınızı oluşturabileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve yönetebileceğiniz, güvenli ve yalıtılmış bir bölüm olan bir alan oluşturur. Bu alanın adı tenancy’ dir.

Compartments

Compartments, bulut kaynaklarınıza erişimi düzenlemenizi ve kontrol etmenizi sağlar. Bir compartment, yalnızca bir yönetici tarafından izin verilen belirli grupların erişebileceği ilgili kaynaklar (örneğin; sanal bulut ağları, blok storage gibi) koleksiyonudur. Bir compartment, fiziksel bir kap değil mantıksal bir grup olarak düşünülmelidir. Konsoldaki kaynaklarla çalışmaya başladığınızda, compartment görüntülediklerinize filtre görevi görür.

Oracle Cloud Infrastructure’a kaydolduğunuzda, Oracle, tüm bulut kaynaklarınızı tutan kök compartment olan alanınızı yaratır. Daha sonra bu alan içinde ek compartmentlar ve her compatmentdaki kaynaklara erişimi kontrol etmek için ilgili politikalar yaratırsınız. Örnek, block storage veya bulut ağı gibi bir bulut kaynağı oluşturduğunuzda, kaynağın hangi compartment’ a ait olmasını istediğinizi belirtmelisiniz.

Sonuçta amaç, her bir kişinin yalnızca ihtiyaç duyduğu kaynaklara erişebilmesini sağlamaktır.

Virtual Cloud Network

Sanal bulut ağı, örneklerin üzerinde çalıştığı alt ağlar, route tabloları ve ağ geçitleri dahil olmak üzere geleneksel bir ağın sanal sürümüdür. Bir bulut ağı, tek bir regionda bulunur, ancak tüm regionın availability domainlerini içerir. Bulut ağında tanımladığınız her bir alt ağ, tek bir availability domainde olabilir veya regiondaki tüm availability domainleri kapsayabilir (önerilir). IPSec, Load Balancing gibi işlemler de bu uygulamanın akabinde yapılabilir.

Shape

Sanal sunucu servisi içerisinde, CPU sayısını ve ayrılan RAM miktarını belirtir. Load Balancing servisinde ise, toplan maksimum bant genişliği kapasitesini belirler.

Oracle Cloud Identifier

Her Oracle Cloud altyapı kaynağının OCID adı verilen ve Oracle tarafından atanmış benzersiz bir kimliği vardır. Bu kimlik, hem konsolda hem de API’ de kaynaklara erişimde kullanılır. Oracle’ daki tüm kaynakların kimlik numarası diyebiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak Oracle Cloud, gelişmeye devam etmekle birlikte yeni servisler çıkaracak ve mevcut servislerini de iyileştirecek. Biz de yakından bu büyük platformu yakından takip etmeye ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Exit mobile version