Bir önceki makalemizde OMV kurulum aşamalarını tamamlamıştık. Aşağıdaki adres üzerinden kurulum adımlarına göz atabilirsiniz.
Bu makalemizde ise kurulum sonrası adımları inceliyor olacağız. Yapacağımız bu temel ayarlar ile OMV NAS cihazımızı aktif olarak kullanmaya başlayabiliriz.
OMV ekranına Login olduktan sonra genel ayarlar sekmesinde cihazımın erişim ayarlarını kontrol ediyoruz. Erişim portu varsayılan olarak 80 olarak gelmekte ve otomatik çıkış süresi 5 dakika olarak ayarlanmış durumda isterseniz erişim portunu değiştirebilirsiniz, biz standart ayarlar üzerinden devam edeceğimiz için herhangi bir ayar değiştirmeden devam ediyoruz.
Default olarak gelen yöneticisi şifresini değiştirdikten sonra KAYDET butonuna basıyoruz.
NAS cihazımızın sisteminizle sorunsuz çalışması için ortak bir saat dillimi ayarlamamız gerekiyor eğer ortamınızda DC var ise NTP sunucu kısmına DC serverın ip adresini yazabilirsiniz.
Cihazım kurulum aşamasında otomatik olarak DHCP üzerinden ip adresi almıştı bunu STATİK ip adresine değiştirerek ip adresini sabitliyorum bunun için AğàArabirim menüsüne giriş yapıyorum.
Düzenleme butonuna tıklayarak gerekli network bilgilerimi güncelliyorum.
Yapılan değişikliği Uygula diyerek sisteme kayıt ediyorum.
Gelen onay ekranına Evet diyerek geçiyorum.
Cihazıma yeni ip adresim olan 192.168.189.140 üzerinden tekrar erişim sağlıyorum cihazımla ilgili sistem bilgisi ve servislerin durumu dashboard üzerinde mevcut.
Uyarı Menüsü içeresinde mail bildirim ayarları mevcut herhangi bir smtp hizmeti üzerinden mail ayarlarını yapılandırabilirsiniz örnek olması adına gmail üzerinden smtp ayarlarımı yapılandırıyorum.
Smtp sunucu : smtp.gmail.com
Smtp port : 587
SSL/TLS güvenli : aktif
Gönderici mail adresi : erdemyaglikara84@gmail.com
Onaylama gereklidir : aktif
Kullanıcı adı : mail adresiniz
Şifre : mail şifreniz
Alıcı birincil e-posta : mailin gideceği adres
Alıcı ikici e-posta : mailin gideceği 2.adres
Bu ayarların çalışabilir olması için gmail üzerinde “Daha az güvenli uygulamalar” erişimin açık olması gerekmektedir.
Yapmış olduğumuz mail ayarların çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için Test e-mail yolla butonuna basıyoruz ve test maili başarıyla gönderildi mesajını alıyoruz.
Alıcı e-posta adresine yazmış olduğumuz mail adresini kontrol ettiğimizde aşağıdaki şekilde test maili gelmiş gözüküyor.
Güç Yönetimi menüsünde cihazla ilgili zamanlanmış görev tanımlayabilir cihazı otomatik olarak kapatıp, yeniden başlatabilirsiniz. Sistem menüsü içerinde yapacağımız temel ayarlar bunlarda mevcut.
Depo Menüsü içerisinde Raid yapımızı ve Dosya sistemimizi oluşturacağız.
Diskler menüsü içerisinde bilgisayarımıza takılı olan disklerimizi görebilirsiniz Raid5 yapısı oluşturacağımız için 3 adet 1gb sanal disk yapılandırdım.
Raid sistemini kurmak için Raid yönetimi menüsünden yarat butonuna basıyoruz.
Raid ismi ve raid tipini belirledikten sonra raid 5 içerisinde kullanacağımız diskleri seçip Yarat butonuna basıyoruz.
Gelen uyarı mesajına Tamam diyerek geçiyoruz.
Yapmış olduğumuz değişikliği uygulamak için Uygula butonuna basıyoruz.
Raid yapımız aşağıdaki gibi gözükmekte Raid 5 ve 2 GB kapasite alanımız mevcut.
Raid yapımızı oluşturduktan sonra Dosya Sistemi ile işlemlerimiz devam ediyoruz.
Dosya sistemi menüsü içerisinde yarat butonuna tıklayarak dosya sistemimizi yapılandırıyoruz aygıt olarak kurmuş olduğumuz Raid 5 sistemini Etiket adı olarak Ortak Dosya sistemi olarak EXT4 olarak yapılandırıyoruz.
Ayarları yapılandırdıktan sonra Tamam butonuna basıyoruz. Yeni dosya sistemimiz kurulurken mevcut diskler formatlanacağı için aşağıdaki uyarıya Evet diyerek geçiyoruz.
İşlemler disk boyutunuza göre biraz zaman alabilir en sonunda dosya sistemi başarıyla oluşturuldu mesajını alıyoruz.
Yaratmış olduğumuz dosya sistemini OMV içerine bağlamak içi oluşturduğumuz dosya sistemini seçip Bağla butonuna tıklıyoruz.
Yapılan değişikliği uygulamak için Uygula butonuna basarak devam ediyoruz.
Raid ve Dosya sistemimiz oluşturduktan sonra Erişim Hakları Yönetimine geçiş yapıyoruz. Kullanıcılar menüsü içerisinde yeni bir kullanıcı ekle deyip kullanıcı bilgileri doldurarak kaydet butonuna basıyoruz.
Yeni bir grup oluşturmak için grup menüsü içerisinde Ekle diyerek yeni bir grup oluşturuyoruz.
Raid yapımızı oluşturup, dosya sistemimizi oluşturduktan sonra paylaşım klasörünü hazırlıyoruz bunun için Erişim hakları menüsü içerisinde paylaşılmış klasörler menüsü içerisinde Ekle diyerek paylaşım klasörü hazırlıyoruz.
Yapmış olduğumuz ayarları kaydetmek için Uygula butonuna tıklayarak ayarları kaydediyoruz.
Servisler menüsü içerinde SMB/CIFS özelliğini aktif hale getiriyoruz.
Paylaşım klasörün Windows tarafında görünmesi için paylaşımlar, Ekle butonuna basarak oluşturmuş oluğumuz paylaşım klasörünü seçip Kaydet butonuna basıyoruz.
OMV tarafında ki adımları bitirdikten sonra Windows tarafında gerekli kontrolleri yapmak üzere kullanıcı bilgisayarımda çalıştır diyerek \\192.168.169.130 yazarak OMV içeresinde oluşturmuş olduğum ortak alana giriş yapıyorum.
OMV içerisinde açmış olduğum kullanıcı ve login bilgilerimi girdikten sonra Tamam butonuna tıklıyoruz.
OMV içerisinde oluşturmuş olduğumuz Everyone klasörü aktif olarak gözükmekte.
Açmış olduğum kullanıcının haklarını test etmek amaçlı dosya kopyalama işlemi yapıyorum ve herhangi bir sorun olmadığını görüyorum.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.