Bundan önceki birkaç makalemizde Ofis 365 üzerindeki raporlara değinmiştik. Bunlar 3.parti yazılım ve Microsoft tarafından geliştirilen Excel makro aracıydı. Şimdi ise bir adım daha ileri gidilerek Ofis 365 bulut ortamı haricinde bilgisayarımıza kurulan bir yazılım ile detaylı raporlar alabilmekteyiz. Sözü fazla uzatmadan direk konuya gireceğim.
Öncelikle gerekli olan aracı buradan indirelim. Programın son güncelleme tarihi 27.02.2018 olması çok güncel olduğunu gösteriyor. Yaklaşık olarak bir yılda 3.000 indirilme işlemi gerçekleşmiş. Program ile öncelikle neleri raporlayabiliyoruz onları görelim.
Azure Active Directory Reports: · Office 365 User Reports · All Office 365 Users · Disabled Users · Enabled Users · Deleted Users · Users Without Manager · Users Without Manager · User Not in Any Group · All Managers · Synced users from on-premise Active Directory · Users created in Office 365 · All contacts · Office 365 License Reports · All Licensed Users · Licensed Users By Service · Licensed Users By Assigned Subscription Plan · Unlicensed Users · Office 365 Subscription usage · Office 365 Group Reports · All Groups · Empty Groups · Deleted Groups · Security Groups · Distribution Groups · Group members report · Mail-enabled groups · Synced groups · Groups size · Security Report · External Users Report · Users with weak password allowed · Users with password-never-expires · Administrative users with their roles · Administrative apps in your organization.
SharePoint Online Reports · Site Collection Reports · All Site Collections · SharePoint Audit Configurations · Site Collection Sharing Configurations · Site Collection Upgrade Information · SharePoint Site Reports · All Sites Report · Inactive Sites Report · Sites without Recycle Bin · Site Sharing configurations · Sites with Custom Permissions · SharePoint List Reports · All Lists Report · Inactive Lists Report · Empty Lists Report · List with IRM enabled · Lists with No Versioning · Lists with Custom Permission · Document Libraries · All Document Libraries Report · Inactive Document Libraries Report · Empty Document Libraries Report · Document Libraries with IRM enabled · Document Libraries with No Versioning · Document Libraries with Custom Permission · SharePoint Site Users · SharePoint Users by Sites · SharePoint Site Admins · SharePoint Guest Users · SharePoint Site Groups · SharePoint Groups by Sites · Security Groups by Sites · Empty SharePoint Groups by Sites · SharePoint Group Members Report
|
Exchange Online Reports · Mailbox Usage Reports · Active mailboxes. · Inactive mailboxes · Mailbox over warning quota · Mailbox size over time · All mailboxes with statistics · Mail Protection Reports · Spam emails sent · Spam emails received · Malware emails sent · Malware emails received · All emails · Mail Traffic Reports · Top mail senders · Top mail receivers · Top spam senders · Top spam receivers · Top malware senders · Top malware receivers · Daily overall traffic summary · Daily user traffic summary · Mailbox Connection Reports · Mailbox connections summary · Mailbox connections by user · Browser usage summary · Browser usage by user · OS usage summary · OS usage user
Skype for Business(Microsoft Teams) Reports · Daily Summary · Active Skype Users · Skype Conferences Organized · Peer-to-Peer Sessions · Peer-to-Peer AV Durations · Audio Video Durations · Client Devices · Monthly Summary · User’s Active Devices · PSTN Reports · Duration Summary · PSTN Usage Details Report · Skype Placed Calls Report · Skype Received Calls Report · Skype User’s Stats · Last Login Report · Last Activity Time Report · Blocked Users Report · Participated Conferences Report · Organized Conferences Report · File Transfers Report · Instant Messages Report · User’s Peer-to-Peer Sessions Report
|
Yukarıda görüldüğü gibi çok kapsamlı birçok konu başlığının raporunu alabilmekteyiz. Şimdi basit yapıdaki kurulumu hızlıca gerçekleştirelim. Kurulum için Windows8, Windows10, Server 2012 ve Server 2012 R2 platforma sahip olmanız gerekmekte.
Kurulum adımlarına başlayalım. Sistem otomatik olarak gereksinimi olan bir bileşen var ise otomatik olarak yüklüyor. Benim bilgisayarımda Microsoft Visual C++ 2013 Redistributale Packege olmadığı için önce bunu kurmak istiyor. Install ile kuruluma izin veriyoruz.
Evet ile kurulum işlemini başlatıyoruz.
İnternet üzerinden download edilen bileşenin kurulum adımı başladı.
Bileşenden sonra aracımızı kurma adımı geldi. Bilgilendirme ekranını Next ile geçelim.
Sözleşmeyi kabul ederek Next ile sonraki ekrana geçelim.
Programın kurulacak olduğu dizini belirleyip Next ile ilerleyelim.
Kurulum işlemi başladı.
Program otomatik olarak tüm yapılandırma ayarlarını kendisi yapıyor. Genel olarak IIS üzerinde bazı bileşenleri yoğun kullanıyor diyebiliriz. IIS üzerindeki yapılandırma tamamlanıyor.
Kurulum işlemimiz kısa sürede tamamlandı. Finish ile kurulum adımını tamamlayalım.
Kurulum sonrası otomatik olarak varsayılan internet tarayıcımız üzerinde konsol açılmakta. Ayrıca masaüstüne oluşturulan kısayol sayesinde konsolumuzu sonradan açabilme imkanına sahibiz. Konsol varsayılan olarak 8080 portunu kullanmakta. İlk oturum ile birlikte raporlama aracının portalımızdan bilgileri alabilmesi için yetkilendirme yapmamız gerekmekte. Bu nedenle yönetici hesabımız ile oturum açmamız gerekiyor.
Oturum açma bilgilerimizi girelim.
Gelen ekranda aracımızın sistemimizden gerekli verileri çekmesi için izin verelim. Bu nedenle ekrandaki Kabul Et butonuna tıklayalım.
Oturum açma işleminden sonra bir senkronizasyon işlemi gerçekleşecek. Bu işlem bazı rapor başlıkları için kısa sürerken Exchange gibi bileşenler için biraz zaman almakta. Yapılan senkronizasyon içeriğine göre başlıklar altına grafik ve veriler düşmekte.
Bu işlemleri otomatik olarak açılan bir servis hesabı ile yapmakta. Bu servis hesabı ücretsiz bir hesap olup plan hesaplarımızdan ve lisanslarımızdan yememektedir.
Otomatik olarak aşağıdaki özelliklerde varsayılan bir hesap oluşturulmaktadır.
Yukarıda başlıklarını vermiş olduğumuz alanlarla ilgili olarak çok detaylı raporları çekebilmekteyiz. Bunu ortamınıza kurduğunuzda başlık başlık görebilir, işinize yarayan raporları çekebilirsiniz. Ben birkaç ekran görüntüsü paylaşacağım.
Sistemde audit log açık ise her ürünle ilgili olarak oluşan loğları detaylı olarak görebiliriz.
Başarısız loginleri v.s. tüm detayları ile hangi ip adresinden, hangi cihazdan şeklinde detaylıca görebiliriz.
Kullanıcıların bağlantı durumlarını bunların detaylarını görebiliriz.
Lisanslarımızı kullanım oranlarını takip edebiliriz.
Gruplarımızı takip edebiliriz.
Kullanıcı login, logout bilgilerini detaylıca süzebiliriz.
Programın ücretsiz kullanımına ek olarak rapor ve audit pack alarak programın mevcutta verdiği rapor sayısının üzerine çıkabiliriz.
Zamanlanmış raporlar alarak bunların mail ile tarafımıza gelmesini sağlayabiliriz.
Ben programın varlığından sizi haberdar etmek, yapabileceklerinizin çerçevesini çizmek istedim. Ofis 365 yapısını kullanan sistem yöneticilerinin önemli bir varlığı olacağına eminim. Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.