Ofis 365 Kullanıcı Tanımlama İşlemleri
İlk iki makalemizde Ofis 365 ürününün tanımını yapmış, üyeliğin nasıl oluşturulacağı noktasına değinmiş, kullanacağımız domaini nasıl ekleyeceğimizi anlatmıştık. Yaptığımız bu işlemlerden sonra artık Ofis 365 üzerinde kullanıcı tanımlama işlemlerine başlayabiliriz. Bu şekilde sırasıyla yaptığımız işlemler sonrasında Ofis 365 konsolundaki menüleri de bir yandan tanımış oluyoruz.
Konsolumuzda yer alan “Users” linkine tıklayalım.
Açılan ekranımızda daha önce eklenmiş olan kullanıcılar görüntülenmektedir. Burada bulunan kullanıcıları silebilir, şifresini sıfırlayabilir, Activate Sync ayarlarını düzenleyebilir ve yeni kullanıcı ekleyebiliriz. Biz “New”linkine tıklayalım ve “Users” linkine tekrar tıklayalım.
Burada eklenecek olan kullanıcı için gerekli alanları doldurarak dâhil olacağız domaini seçelim. “Onmicrosoft.com” isimli domain üyelikte otomatik olarak geliyordu. “Rizasahan.com” isimli domaini biz ekledik. Aynı üyelik altında birden fazla domain barındırabilir ve bu domainlerde kullanıcılar tanımlayabilirsiniz. ”Additional details” linkine tıklayarak kullanıcıya ait detay bilgileri girebilirsiniz.
Girilebilecek olan detay bilgi kısımları aşağıdaki gibidir. Bunları da doldurduktan sonra “Next” ile ilerleyelim.
Bir sonraki ekranımızda bizden kullanıcı için role belirlememiz istenmektedir. Kullanıcı bizim için normal bir kullanıcı ise “Assign Role” kısmını olduğu gibi geçebiliriz. Exchange Server mimarisinde olduğu gibi burada da kullanıcıya yetkilendirme yaparak gelişmiş haklar verebiliriz. “Set user location” kısmından ise kullanıcının bulunduğu ülke lokasyonunu belirleyebiliriz. Bu tarz ayrımlar bir raporlama durumunda v.s. bize yardımcı olabilir. “Next” ile ilerleyelim.
Bu kısımda elimizde bulunan lisans doğrultusunda kullanıcıya hangi programları kullanıp kullanmayacağını söyleyebiliriz. Şu anda ben tüm programları kullanma hakkını veriyorum ileride bunu değiştirebilirim. “Next”ile ilerleyelim.
Bu ekranda istersek kullanıcının tanımlandığına dair Admin hesabına mail attırabiliriz. Ben mail atmasını istiyorum. “Next” ile ilerleyelim.
Kullanıcımız tanımlandı. Kullanıcımıza işlemlerinde kullanması için oluşturulan şifreyi verebiliriz. Owa üzerinden ilk login olma işlemi sonrasında kullanıcıdan bu şifresini değiştirmesi istenecektir. “Finish” ile kullanıcı tanımlama adımımızı tamamlayalım.
Şu anda oluşturulan kullanıcı kullanıcılar konsoluna eklendi. Bu kısımda yukarıda bahsettiğim gibi kullanıcı ile ilgili bütün işlemler yapılabilir.
Kullanıcılardan birinin üzerine tıkladığımızda kullanıcıya ait özellikler gelmektedir. Burada kullanıcıya tüm programları kullanma hakkı verilmiş. Örnek olarak bu kullanıcı Lync kullanmayacak ise checkbox işaretini kaldırmamız bu işlemi yapmak için yeterlidir.
Kullanıcıya ait domain bilgileri, isim bilgileri ve öznitelik bilgileri yine bu şekilde değiştirilebilir.
Exchange ve Lync üzerinde tanımlama değişiklik v.s. yapılacaksa yine bu şekilde aşağıdaki linkler kullanılarak gerekli konsoldan ayarlamalar yapılabilir. Biz adım adım bir kurulum gerçekleştirdiğimiz için yer yer gerekli kısımlara değineceğiz.
Konsoldan “Microsoft Office 365” kısmındaki Exchange, Lync ve Share Point linklerine tıklayarak kullanıcılar ile ilgili olarak bu alanlarda değişiklikler ve işlemler yapabiliriz.
Bu ekranda görüldüğü gibi bize Exchange 2010 ECP ekranı sağlanmış durumdadır. Oluşturduğumuz kullanıcıda konsola gelmiş durumda. ECP ekranından yapmak istediğimiz ayar varsa bunu gerçekleştirebiliriz.
Lync linkinde ise Lync üzerinde tanımlanan kullanıcıları görebilir, Lync yapısında federasyon tanımlaması yapabiliriz. Lync şu anda AOL, Msn gibi yapılarla ücretsiz federasyon desteği sağlamaktadır. Yakın zamanda bu Microsoft’un diğer ürünleri ile federasyon sağlar duruma gelecektir. Buna ek olarak LYNC kullanan farklı oluşumlarla yine federasyon kurulabilir.
Bu ekranımızda ise SharePoint ile ilgili düzenlemeler yapabilir. Burada oluşturulan site koleksiyonlarına oluşturduğunuz kullanıcılar doğrultusunda yetkiler verebilir çalışmalarını sağlayabiliriz. Ofis 365 üzerinde SharePoint çok geniş özellikleri ekonomik yapıda bizlere sunmaktadır. Bu kısımlar biraz daha yönetimsel ve kurumsal adımlarla ilgili. Biz yine adım adım ilerleyerek serimizin başında belirttiğimiz gibi bir sistem yöneticisinin iş yerini buluta geçirirken sistemi nasıl devreye alacağı kısmını adım adım anlatacağız ve bu şekilde ilerleyelim.
Kullanıcı tanımlama işlemimizi de tamamlamış bulunuyoruz. Bu aşamadan sonra artık tanımlanan kullanıcının nasıl mail iletişimi gerçekleştireceği, nasıl Lync ve Sharepoint kullanacağı noktasında ilerliyor olacağız.