Ofis 365 Kullanıcı Bağlantı İşlemleri


Bu makalemizde bir önceki makalemizde oluşturmuş olduğumuz kullanıcının, Ofis 365 sistemini kullanabilmesi için yapacak olduğu gerekli bağlantı şekillerini ele alacağız. İlk olarak oluşturulan kullanıcının maillerini açma şeklini ele alalım. Kullanıcı tüm Browserler üzerinden owa aracılığı ile web mail kullanabilir. Bu işlem için http://portal.microsoftonline.com sayfasına girerek bilgileri ile login olması gerekmektedir.


 


 



 


 


Login olduktan sonra kullanıcımızı aşağıdaki gibi bir ekran karşılamaktadır. Burada kırmızı ile çerçeve içerisine alınmış olan alanlara tıklayarak Owa üzerinden inbox yapısına erişmiş olacaktır.


 


 



 


 


Ofis 2010 yapısına benzer arka planda Exchange 2010 olan yapıda oturum açılmış durumda. Aynı zamanda kullanıcı owa üzerinden Lync kullanımı da yapabilmektedir. Bizim kullanıcımız makalemizin 2. Bölümünde belirttiğimiz gibi _sip kaydı hosting üzerinde açılmadığından owa üzerinde oturum açamıyor. Kullanıcımız local Lync üzerinden oturum açabilecektir. Burada oturum açabilmek için _sip kaydının açılması yeterlidir.


 


 



 


 


Şimdi kullanıcı hesabımızı Outlook üzerine ekleyelim. Bu işlem için denetim masasına girerek “Posta” ikonuna tıklayalım. Açılan ekranda “Ekle” butonuna tıklayarak profil ekleme işlemini başlatalım.


 


 



 


 


Profilimize bir isim vererek “Tamam” butonunu tıklayalım.


 


 



 


 


Eklenecek olan hesap işlemleri için mail adresimizi yazdıktan sonra alt kısma şifremizi yazarak “Next” butonuna tıklayalım. Autodiscover kaydı ile Ofis 365 yapısında localimizde Exchange server varmışçasına rahatça hesabımızı tanımlayabiliyoruz. Sistemin güzellikler sanırım sizce de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Ofis 365 ortam ve cihaz bağımsız olarak bizlere her alanda kullanılabildiğini adım adım gösteriyor.


 


 



 


 


Gelen ekranda tekrardan parolamızı girerek “Kimlik bilgilerini anımsa” check boxını işaretleyelim. Sonrasında “Tamam” butonuna tıklayalım.


 


 



 


 


Hesap tanımlama işlemimiz başarı ile tamamlanmış durumda. Sizin de gördüğünüz gibi birkaç tıkla hesap eklemek bu kadar kolay ve hızlı. Ofis 365 tarafındaki avantajlar ve diğer mail yapılarından farkları konusunda birçok kez portalımız da bilgi paylaşımı yapıldı. Bu işlemden sonra Outlook programımızı açalım. Şunu da dip not olarak geçmekte yarar var Ofis 365 Exchange mail hesabınızı Outlook programına kurmak isterseniz Ofis 2007 öncesi ofis sürümlerinde sistem çalışmayacaktır.


 


 


 



 


 


Şu anda Outlook hesabı başarılı bir şekilde kuruldu. Localde Exchange serverimiz varmış gibi çalışabilir durumdayız.


 


 



 


 


Şimdi tekrardan kullanıcının login olduğu portal ekranındaki bölüme dönelim. “Outlook” kısmını toparladık şimdi Lync başlığını inceleyelim. Şunu belirtmek istiyorum exchange hesabımızı owa üzerinden görüp, Outlook programına ve akıllı telefonlara tanıtıp kullanabildiğimiz gibi, pop ve imap hesap destekleyen programlara kurup kullanma imkânına da sahibiz. Şimdi “Lync’i yükle” linkine tıklayalım.


 


 



 


 


Karşımıza 3 aşamalı bir ekran geldi. Satın almış olduğumuz paket Ofis Pro Plus paketini kapsıyorsa bu paket içerisinde ücretsiz olarak sunulan Ofis Pro Plus ürününü download ederek ücretsiz kullanabiliriz. Bu ürünü kullanabilmek için E3-E4 gibi paketler almış olmamız gerekmektedir. Bu sayede localde sürekli lisans almak yerine Ofis 365 ile birlikte sunulan en son ofis versiyonunu kullanma hakkı elde ediyoruz. Ben şu anda ofis 2010 Proplus kullanırken Ofis 2013 programının Rtm olması ile birlikte ücretsiz olarak bu ürünü indirip kullanıyor olacağım.


 


 



 


 


İkinci adımımızda ise işletim sistemi ve dil seçimine göre Lync yazılımını indirip kullanabiliriz. Lync aynı zamanda owa üzerinden kullanılabileceği gibi akıllı telefonlarda da kullanılabilmektedir. Lync üzerinden kullanıcılarımız online toplantılar yapabilir, bu toplantılara şirket dışından kişilere davet yollayabilir, şirket içerisinde sesli ve görüntülü iletişim sağlayabilir. Bunlara ek olarak federasyon kurulan diğer Lync yapıları ile iletişim kurabilir. Ofis 365 görüldüğü üzere gerçek anlamda bir iletişim sunma noktasında kendisini yapılandırmış bir yazılım. E4 paketi ile birlikte telefonla entegre olma noktasına kadar gelmiş durumdadır.


 


 



 


 


3.adımda bilgisayarımıza Lync kurarken, ofis programımızı aktive ederken bazen problemler yaşayabiliriz. Bunlar yetkisel ve eksik güncelleme paketlerinden kaynaklı sorunlar olabilir. Bu adımdaki tool çalıştırıldığında sistemin çalışabilmesi için gerekli olan gereksinimler tespit edilerek otomatik olarak kurulmaktadır. Bu da bizim için önemli bir özelliktir.


 


 



 


 


Lync yazılımını indirip kurduğumuzda ve login olduğumuzda bizi aşağıdaki ekranlar karşılamaktadır.


 


 



 


 


Lync ekranını anlattıktan sonra son başlık olan “SharePoint Giriş Sayfasını Ziyaret Edin” linkine tıklayalım.


 


 



 


 


Bu ekranı tıkladığımızda daha önce SharePoint üzerinden bir sayfa yapılandırılmış ve kullanıcılarımıza yetki verilmişse kullanıcımız kendi konsolundan nerede olursa olsun portala erişim sağlar durumda olacaktır.


 


 



 


 


Kullanıcıların bu temel ve yaygın kullanılan şekillerde Ofis 365 ile etkileşime geçmesi mümkündür. Buna ek olarak farklı bağlantı ve connector tipleri ile Ofis 365 yapısına bağlanmaları da mümkündür. Biz genele hitap eden ve herkes tarafından kullanılan kısımlarla ilerliyoruz. Bunlara ek olarak kullanıcılarımız Ofis 365 ortamına (Mail, Lync, Sharepoint) akıllı telefonlarından erişim sağlayıp sorunsuz kullanım yapma imkânına sahiptir. Şu an piyasada bulunan akıllı telefonların çok büyük kısmı ile sistemi kullanmak imkân dâhilindedir.


 


 



 


 


Buraya kadar olan kısımda bir IT çalışanının Ofis 365 sistemini alması durumunda sistemi şirket çalışanlarına nasıl uyarlayacağı konusunda ilerledik. Buraya kadar olan temel ve ana bilgilerden sonra bazı noktalarda biraz daha özelleştirme gereksinimi duyabilirsiniz. Bunlar şu şekilde olabilir;


 


 


·         Özellikle bir domainden mail alımını yasaklama, mail yönlendirme v.s.


·         Kullanıcının birini gözetim altında tutma maillerini silse bile saklama


·         Tüm kullanıcıların şifre expire zamanlarını pasif etme gibi işlemler v.s.


 


 


Bu tarz işlemler için biraz genelin dışında adımlar uygulamalısınız. Bu kısımlarda bizim geçişimiz sırasında bize lazım olan sizin de ihtiyacınız olabilecek konuları daha önce makale haline getirmiştim. Bu seri dikkate alınacağından dolayı buranın içerisinde bu linkleri tekrardan paylaşmak istiyorum.


 


 




















Ofis 365 Üzerinde Power Shell Kullanımı


http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2012/05/27/ofis-365-windows-powershell-i-in-microsoft-online-services-mod-l-kullan-m.aspx


Ofis 365 Üzerinde Gelişmiş Power Shell Kullanımı


http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2012/07/01/ofis-365-geli-mi-power-shell-uygulamalar.aspx


Ofis 365 Fore Front Online Protection Fore Exchange


http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2012/03/24/forefront-online-protection-for-exchange-fope-on-office-365.aspx


Ofis 365 Mahkeme Nedeni İle Saklama (Legal Hold)


http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2012/04/22/office-365-legal-hold-litigation-hold.aspx


 


 


 


 


Bundan sonraki adımımızda artık temel kullanımın ilerisinde olan Active Directory Sync kısmına değineceğiz. Buraya kadar olan kısmı genel yapı ile irdeledik. Çok detay kısımlara girersek bu konu bir kitap olabilir. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Exit mobile version