Merhaba, Bir önceki yazımızda Microsoft Graph API hakkında genel bilgilendirme yapmaya çalıştık. Bu yazımızdan itibaren API derinliklerine doğru ufak ufak yol alarak Office Add-In geliştirme üzerine daha fazla bilgi aktarmaya çalışıyor olacağım.
Office Development – Microsoft Graph Giriş – Microsoft Graph Nedir?
Microsoft Graph API kullanabilmek için öncelikli olarak bir uygulamaya sahip olmamız ve bu uygulamanın Microsoft Sistemine kayıt edilmesi gerekecektir. Uygulama kayıt işlemi Microsoft App Registration Portal üzerinden (https://apps.dev.microsoft.com/#/appList) gerçekleşmektedir. Tabii bu kayıt işlemi için mevcut bir Microsoft Geliştirici / Office 365 hesabımızın olması gerekmektedir.
Kayıt edilen bu uygulamamız Microsoft Azure AD üzerine kayıt edilmektedir. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz bir hesabın bulunması gerekmektedir.
Kayıt İşlemi
Microsoft Azure Ad hesabı , Office 365 kullanıcı yada öğrenci hesabı ile Registration Portala giriş yapıyoruz
Portala giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan Add an App butonuna tıklıyoruz
Açılan pencerede uygulama ismimizi girerek Create butonuna basıyoruz.
Eğer burada Guide Setup seçeneği işaretlenirse uygulama oluşturma sihirbazı sizin için önerilerde bulunacaktır. Biz direk olarak devam ediyoruz.
Otomatik olarak oluşturulan uygulamamıza sistem tarafından eşsiz ( Uniq ) bir uygulama ID si tanımlandı ve diğer ayarlar için bir ekran önümüze açıldı. Bu ekranın ilk kısmı aşağıdaki gibidir. Bunları şimdi beraberce inceleyelim
(1) Uygulama Id’si
Yukarıda belirttiğim gibi bu ID ileridede Deployment yaparken size lazım olacak benzersiz uygulama adresinizdir.
(2) Application Secrets
Generate new Password seçeneği uygulamanız için bir şifre tanımlamanızı sağlar bu şifre ile uygulama yönetimini yapabilirsiniz.
Generate New Key Pair uygulamanız için bir key oluşturarak bu key ile bağlantı yapmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu seçeneğe ek olarak Upload Public Key seçeneği ile de elinizde bulunan mevcut bir Azure AD yada uygulama Key’ini sisteme yükleyebilirsiniz.
(3) Platforms
Platformlar Office 365 ve Cloud sistemlerin hayatımıza girmesi ile beraber Multi ( Çoklu ) olarak adlandırdığımız seçeneğin oluşturduğumuz bu uygulama için hangisi olduğunu belirlememize yarayacak seçenektir.
Add Platform seçeneğine tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Şu an için 3 seçenek mevcut olup tüm platformlar için hizmet sağlamaktadır. Web, Native ve Web API olarak uygulamanıza platform seçebilirsiniz.
(4) Owners
Uygulamanıza aynı Ad üzerinde yada kullanıcılar içerisinde Admin yetkisine sahip diğer kullanıcıları ekleyebileceğiniz seçenektir. Bir uygulamayı tek başınıza yönetmeniz zor yada ikinci yönetici gerekli ise bu seçenekten kullanıcılarınızı ekleyebilirsiniz.
Uygulama oluşturma ayarlarının ikinci kısmı ise asıl konumuz olan Graph API yetkileri ve uygulamanın diğer özellik ayarlarıdır. Bunlar ise aşağıdaki şekildedir .
(1) Graph Permission
Graph Permission da tüm kullanıcıların ön tanımlı olarak Read yetkisi otomatik olarak uygulamanızı oluşturduğunuz da eklenmektedir. Eğer delegate etmek istediğiniz başka bir yetki var ise bunu Add seçeneğini kullanarak ekleyebilrisiniz.
Ekleme ekranı ise yukarıdaki gibidir. Burada birden çok yetkiyi seçerek Deletate olarak ekleyebilirisiniz. Eğer Delegate kısmından bir yetki verirseniz uygulamanızda kullanıcılar bu yetkilere erişebileceklerdir.
Applcation Permission kısmında ise Delegate Permissiona oranla ekleme yapmak istediğinizde User can Consent ekranıdaki yetkilerin hepsinin No olarak gözüktüğünü görebilirsiniz. Uygulamanız için gerekli izinleri vererek devam ediniz.
(2) Profil
Bu seçenekte uygulamanız için gerekli olan log ve diğer detayları girerek uygulamanızı kayıt edin. Kişisel verilerin kullanılması kanunu kapsamnda Terms ve Privacy linklerini doldurmanız uygulamanızın Review aşamasında geri dönmemesi için önem sağlayacaktır.
Bu seçenekte App Manifesti elinizle düzenlemeniz için bir seçenek sunulmaktadır. Ayrıca uygulamanız için Live SDK desteğini de aktif yada pasif edebilirsiniz. Tabii ki bu uygulamayı tamamen silmek içinde bir seçenek mevcut.
Eğer Application Manifes dosyasını manuel olarak düzenlemek isterseniz aşağıdaki gibi bir editör de bunu direk olarak bilgisayarınıza dahi indirmeden düzenleyebilirsiniz.
Tüm detayların üzerinden geçerek ilk uygulamamızı oluşturduk. Ayrıca son olarak ilk madde de anlattığımız app secret ve şifrelerin hangi uygulamalarda ihtiyacımız olduğunu belirten tabloyu da görelim.
Uygulama oluşturma safalarını gördüğümüz Office geliştirme Graph API yazılarımıza bir sonraki yazımız olan TOKEN alma ile devam edeceğiz.
Faydalı olması dileği ile