Office Customization Tool (OCT) ile Office 2010 Kurulumunun Özelleştirilmesi

Bu makalemizde Office 2010 tarafında, office custamization tool’u (oct) inceleyeceğiz. OCT, office 2007 ile hayatımıza girmiş bulunmaktadır. 2010 yılının ilk çeyreğinde sunulan office 2010 paketini çoğumuz elbetteki kullandık ve beğendik.

 

Daha önce portalımızda office paketinin kurulumu ile ilgili makale yayınlanmış bulunmaktadır. Standart kurulum işlemi office 2010 paketinde de aynı şekilde gibi. Fakat biz bu makalemizde kurulumdan ziyade özelleştirme işlemlerini göreceğiz.

 

Peki bu gerekli mi? Her kullanıcın olduğu gibi ofis paketi kullanıcılarınında farklı ihtiyaçları olabililmekte ve farklı ihtiyaçlar sonucunda kurulmaları gerçekleştirebilmekteyiz.

 

Microsoft Office 2010 için sistem gereksinimleri için ise Microsoft Technet tarafından belirtilen http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee624351.aspx makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

OCT ile birlikte yapabileceklerimiz;

 

·         Şirket ve organizasyon adı ve kurulum konumu belirlenmesi,

·         Lisanslama,

·         Kullanıcı arayüz bilgisi,

·         Office tarafındaki güvenlik ayarları,

·         Kısayollar,

·         Eski office sürümlerinin kaldırılması,

·         Kurulum ayarlarının değiştirilmesi,

 

gibi işlemleri yapabilmekteyiz.

 

OCT’yi çalıştırmak için öncelikle office 2010 dvdsini bilgisayarımıza takıyoruz.  Start / run / cmd ile komut satırına düşüyoruz.

 

 

image001

 

 

Burada Office 2010 dvdsinin içine girerek setup.exe /admin komutunu uyguluyoruz. Biz 32 bitlik kurulum için işlem yapmaktayız. Eğer 64 bitlik kurulum özelleştirilecekse X64 klasöründeki setup.exe /Admin komut satırından çalıştırılmalıdır.

 

 

 

 

Karşımıza gelen pencerede özelleştirme işlemini başlatacağımız için ok ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

Welcome ekranı, Office custamization tool hakkında bize bilgi vermektedir. Setup kısmına geçiş yaparak işlemimize devam ediyoruz.

 

 

 

 

Install location and Organization Name kısmında, kurulum yapılacak konum ve organizasyon ismi (şirket adı) girebilmekteyiz.

 

 

 

 

Additional Network Sources, kurulum bir ağ üzerinden yapılacaksa kurulum dosyalarına varsayılan ağ konumunda erişilemezse, kurulumun kullanacağı yedek kaynak klasörlerin bulunduğu konumu girmemizi sağlamaktadır.

 

 

 

 

Licensing and user interface kısmında Office 2010 için aktivasyon ayarlarını yapabileceğimiz kısımdır. Bu kısımdan biraz bahsetmek gerekirse;

 

KMS (Key Management Service): KMS sunucusu tarafından, aktivasyonun otomatik olarak yapılmasıdır.

 

MAK (Multiple Activation Key) : Her bilgisayar için aktivasyonu key’ini girilmesidir.

 

I accept the terms in the License Agreement: Yanında bulunan chek işaretini işaretlersek, kurulumu slient kurulum yani kullanıcının bilgisayarına kurulum esnasında soru sormamasını, sessiz bir şekilde kurulumun yapılmasını sağlanabilmektedir.  Bu kısımda display level sekmeside kullanılmaktadır.

 

 

·         Completion Notice : Kurulum işlemi tamamlandı uyarısını göstersin ya da göstermesin

·         Supress Modal : Kurulum işlemi esnasında kullanıcının kullandığı office dosyası varsa kullanıcı uyarılsın ya da uyarılmasın.

·         No Cancel : Kurulum sırasında kullanıcının karşısına iptal düğmesi gelsin veya gelmesin.

 

 

 

Ofis paketleri yüklenirken default olarak eski sürümü kaldırıp, yeni ofis sürümünü kurarlar. Bu kısımda ilgili uygulamanın yeni versiyon ile beraber kurulu kalmasını sağlayabiliriz. Bunu yapabilmek için, Remove the earlier versions of Microsoft Office programs ‘ı tıklayarak, pencerenin yukarıdaki gibi olması sağlanır. Ardından hangi uygulamanın kalmasını istiyorsak üzerine çift tıklayarak, gelen penceredeki check işareti kaldırılır. Uygulamanın yanında yukarıda görüldüğü gibi remove none bilgisinin geldiğini görmekteyiz.

 

 

 

 

Add installitions and run programs kısmında,ofis uygulamasının yüklenmesinden sonra ya da önce otomatik olarak çalıştırılacak programlar (.exe, .com, .bat, .msi olmalıdır) var ise buradan gösterilmektedir.

Target kısmından konum belirtilerek, Arguments kısmından ise bu programın ofis yüklemesinden öncemi yoksa sonramı çalıştırılacağı seçilmektedir. Önerilen ofis yükleme işlemi sonrası seçilmiştir.

 

 

 

 

 

Office Security settings kısmında, yapınıza uygun makro güvenlik ayarlarını seçebilmektesiniz.

 

 

 

 

Ayrıca add the following dijital certificates to the trusted publisher list kısmında güvenilen dijital sertifikaları yükleyebilir ve listesini görebilirsiniz.

 

Add the following paths to the Trsuted Location List kısmı, Office 2010 uygulamalarının güveneceği dosyaların bulunduğu dizini temsil eder. Her office programı için farklı varsayılan trusted location bulunmaktadır. Örneğin Excel için varsayılan güvenilen dizinler aşağıdaki gibidir;

 

Program FilesMicrosoft OfficeTemplates
Usersuser_nameAppdataRoamingMicrosoftTemplates
Program FilesMicrosoft OfficeOffice14XLSTART
Usersuser_nameAppdataRoamingMicrosoftExcelXLSTART
Program FilesMicrosoft OfficeOffice14STARTUP
Program FilesMicrosoft OfficeOffice14Library

 

 

Veya ek bir alanı trusted location olarak eklemek istiyorsanız ya OCT yi kullanarak yada kayıt defterinde aşağıdaki bölümü güncelleyerek kullanabilirsiniz.

 

HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Office/14.0/application_name/Security/Trusted Locations

 

 

 

 

Modify Setup Properties kısmında, kurulum için parametreler girerek daha detyalı bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Bu parametler için Microsoft’un Technet tarafında yayınlamış olduğu makaleyi inceleyebilirsiniz. http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc179018.aspx

 

 

 

 

Features / Modify User Settings kısmı, Office özelliklerini ayrıntılı olarak ayarlayabileceğimiz yerdir. Burası bize active directoryde group policyi hatırlatıyor. Özetle kullanıcıların ofis paketinde hangi ayarları kullanabileceğinin ayarlandığı kısımdır.

 

 

 

 

Set Feature Installition States kısmı, ofis 2010 paketi içerisinde hangi uygulamaları yükleyebileceğimiz seçtiğimiz kısımdır.

 

 

 

 

 

Kurulum sırasında kullanıcının bilgisayarına eklenmesini ya da çıkarılmasını istediğimiz dosyalar var ise,

Additional Content altında Add files ve Remove files kısmından ayarlamaları gerçekleştirebilmekteyiz.

Aynı şekilde Add registry entries ve Remove registry entries kısımlarından kullanıcının registy ayarları da yapılabilmektedir.

 

 

 

 

Configure shortcuts kısmı, yüklenilen ofis paketinin kısayollarının, uygulamların açılışta pencere ayarları ve kısayol tuşları atayabilmekteyiz.

 

 

 

 

Ofis 2010 paketinde outlook uygulamasına geçiş yaparken use existing profile kısmı seçilerek eski outlook ayarlarını kullanabilmekteyiz. Modify profile ile değişiklik yapabilir ya da new profile ile yeni bir outlook profili oluşturabilirsiniz.

 

 

 

 

Export settings kısmı, mevcut profil ayarlarını prf uzantılı dosya ile dışarı aktarabiliriz.

Specify Send/Recieve groups kısmı ise, exchange hesabı eklendiyse bu hesabın gönderme alma ayarlarını, address book ayarlarını yapmanız mümkündür.

 

 

 

 

Tüm ayarları tamamladıktan sonra file menüsündeki save seçeneği ile MSP uzantılı kurulum ayar dosyamızı oluşturabilmekteyiz. Bu dosyayı daha sonra farklı kurulumlar için özelleştirebilmekteyiz.

 

Oluşturduğumuz dosya ile kurulum yapabilmek için;

 

·         Kurulum dosyaları bir ağ üzerinde ise ağdaki klasörün içindeki setup.exe dosyasını /Adminfile parametresi ile msp uzantılı dosyayı göstererek çalıştırabilirsiniz.

·         Ortamda kurulum Sytem Center Confg. Manager ile yapıalcaksa Setup.exe /Adminfile //XYZSERVER/Muhasebe_office_2010.MSP

· Oluşturulan MSP uzantılı dosyayı Office klasörlerinden Updates isimli klasörün içine kopyalayıp doğrudan setup.exe dosyasını çalıştırabilirsiniz.

 

 

Office 2010’un güzelliklerinden olan OCT’yi sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım yararlı bir makale olmuştur.

 

Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Exit mobile version