Office 365 SMTP Relay – Bölüm 2

Bir önceki makalemizde SMTP Relay işlemlerinin yapılabilmesi için sunucumuz üzerinde yüklü olması gereken SMTP Server özelliğinin kurulumunu işlemiştik. Bu makalemizde de hangi relay yöntemini kullanmamız gerektiğini ve relay yöntemlerinin ilki olan “Direct Send” yöntemi ile relay işlemlerinin nasıl yapılacağını işleyeceğiz.

SMTP Relay metotlarının özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.

 

 

Exchange Online Relay

Direct send

Exchange Online Protection Relay

Features

Send to recipients in your domain(s)

Yes

Yes

Yes

Relay to Internet via Office 365

Yes

No. Direct delivery only.

Yes

Bypasses antispam

Yes, if the mail is destined for an Office 365 mailbox.

No. Suspicious emails might be filtered. We recommend a custom Sender Policy Framework (SPF) record.

No. Suspicious emails might be filtered. We recommend a custom SPF record.

Supports mail sent from applications hosted by a third party

Yes

No

No

Requirements

Open network port

Port 587 or port 25

Port 25

Port 25

Device or application server must support TLS

Required

Optional

Optional

Requires authentication

Office 365 user name and password required

None

One or more static IP addresses. Your printer or the server running your LOB app must have a static IP address to use for authentication with Office 365.

Limitations

Throttling limits

10,000 recipients per day. 30 messages per minute.

Standard throttling is in place to protect Office 365.

Reasonable limits are imposed. The service can’t be used to send spam or bulk mail. For more information about reasonable limits, see Higher Risk Delivery Pool for Outbound Messages.

 

Direct Send SMTP Relay metoduna geçmeden önce sistemimize uygun olan relay metoduna seçmemiz gerekiyor. Eğer dış alıcılara mail gönderimi yapılmayacaksa Yahoo veya Gmail gibi ve günlük mail gönderim sayımız 10000 adedi geçiyor ise kesinlikle Direct Send metodu ile relay işlemlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Eğer hem organizasyon içi hem de organizasyon dışı mail gönderimi yapacaksak ve mail gönderim adedimiz günlük 10000 adede kadar ise Exchange Online Relay metodu ile ilerlememiz gerekiyor. Son olarak eğer hem organizasyon içi hem de organizasyon dışı mail gönderimi sağlayacaksak ve mail gönderim adedimiz saatlik 10000 adede kadar ise Exchange Online Protection Relay metodunu kullanmamız gerekiyor.

Direct Send – SMTP Relay

 

Direct Send SMTP Relay metodu dış alıcılara mail gönderimi yapılmayacaksa Yahoo veya Gmail gibi ve günlük mail gönderim sayımız 10000 adedi geçiyor ise bu metodu kullanmamız gerekir. Bu yöntemi çok fonksiyonlu yazıcılar, lokal web servisleri veya intranet ortamlarından sadece organizasyon içerisinde ki kullanıcılara mail gönderimi için kullanabiliriz.

 

Resim 01

SMTP Server özelliğimizi yükledikten sonra, “Administrative Tool” bölümünden “IIS 6.0” yönetim konsolunu açıyoruz.

Resim 02

Yönetim konsolundan “SMTP Virtual Server #1” seçeneğini genişleterek, açılan listeden “Domain” seçeneğine geliyoruz. Bu bölüme bizim Office 365 üzerinde tanımlamış olduğumuz domain veya domainleri yazmamız gerekiyor. Domain eklemek için “Domain” seçeneğine sağ tıklayıp, New->Domain seçeneğini seçiyoruz.

Resim 03

Gelen ekrana Office 365 üzerinde tanımlı olan domainimizi yazıyor ve “Finish” butonuna tıklıyoruz.

Resim 04

Eklemiş olduğumuz domainimizin özelliklerine giriyoruz ve ilk olarak “Allow incoming mail to be relayed to this domain” seçeneğini aktif ediyoruz. Sonrasında “Outbound Security” butonuna tıklıyoruz.

Resim 05

Gelen pencereden “Anonymous Access” ve “TLS encryption” seçeneklerini seçiyoruz.

Resim 06

Eklemiş olduğumuz domain üzerinde ki tanımlamaları yaptıktan sonra genel olarak SMTP Server üzerinde yapmamız gereken adımlara geçmek için “SMTP Virtual Server #1” seçeneğine sağ tıklayarak “Properties” seçeneğine seçiyoruz.

Gelen ekrandan “Access” menüsüne gelip, “Authentication” butonuna tıklıyoruz.

Resim 07

Gelen ekrandan “Anonymous” seçeneğini işaretliyoruz.

Resim 08

Tekrardan “Access” tabında ki “Relay” butonuna tıklıyoruz. Burada yapacağımız ayarlar çok önemli. Hangi cihaz ya da uygulamanın relay sunucumuzu kullanarak mail gönderebileceğini burada tanımlıyoruz. Belirli bir IP adresinin veya IP adreslerinin mail göndermesini istiyorsak “Only the list below” seçeneğini seçip, “Add” butonuna tıklayarak IP adreslerimizi buraya giriyoruz. Ya da yazacağınız IP adreslerinin mail göndermesini istemiyorsanız, “All except the list below” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Resim 09

Ardından “Delivery” tabına geliyor ve ilk olarak “Outbound Security” butonuna tıklıyoruz.

Resim 10

“Outbound Security” sayfasından “Anonymous Access” seçeneğini ve “TLS encryption” seçeneğini işaretliyoruz. Burada ki ayarladı tamamladıktan sonra “Delivery” tabında bulunan “Outbound connections” butonuna tıklıyoruz.

Resim 11

Gelen sayfadan da mailin 25. Port üzerinden gideceğini belirtiyoruz.

Resim 12

Yapmış olduğumuz ayarların doğruluğunu test etmek için “SMTP Tester” programını kullanabiliriz.

Resim 13

Direct Send metodunu kullanarak mail gönderimi yaparken SMTP Server özelliğine ait sunucumuzun public ip adresini de external DNS panelinde bulunan SPF kaydımıza girmeyi unutmuyoruz.

Bu makalemizde Office 365 SMTP Relay metotları hakkında genel bilgiler verdik ve Direct Send metodu ile relay işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğinden bahsettik. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Exit mobile version