Office 365 içerisinde Exchange Online kullanıyorsanız almış olduğunuz paket içeriğine göre Data Loss Prevention ( DLP ), Exchange Online Advnced Thared Protection ve Exchange Online Protection özelliklerine sahip oluyorsunuz.
Bu özellikler içerisinde birçok kural tanımlayıp, organizasyonunuz için daha güvenli bir mail ortamı sağlamış oluyorsunuz. Peki almış olduğunuz bu önlemlerin ne kadar süre kontrol ediyorsunuz? Özellikle SPAM maillere karşı sürekli olarak sistemi kontrol etmek biz BT yöneticilerine ekstradan bir efor gerektiriyor.
Resim 01
Artık bu tarz işlemleri ekstra bir efor sarf etmeden Office 365 içerisindeki Scheduler Reports özelliğini kullanarak haftalık veya aylık olacak şekilde bizlere bildirim olarak gelmesini sağlayabiliriz.
Bunun için yapmamız gereken “portal.office.com” adresinde global admin hesabı ile oturum açtıktan sonra, “Office 365 Admin Center” sayfasından “Admin Centers” menüsünün altında bulunan “Security and Compliance” seçeneğini seçiyoruz.
Resim 02
Sonrasında gelen sayfa içerisinden “Reports -> Dashboard” seçeneğine gelerek haftalık veya aylık olarak bize rapor edilmesini istemiş olduğumuz rapor grafiğine tıklıyoruz. Ben bu makale için “Spam Detections” grafiği üzerinden işlem yapacağım.
Resim 03
Bu sebeple “Spam Detections” grafiğine tıklıyorum.
Resim 04
Gelen sayfa içerisinden raporumun hangi tarihte başlayacağını belirleyip, “Create schedule” butonuna tıklıyorum.
Resim 05
Ardından “Finish” diyerek Schedule report oluşturma işlemimi tamamlıyorum.
Resim 06
Raporumuzu standart bir şekilde oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz bu raporu sonradan da düzenleyebiliriz. Düzenleme işlemini gerçekleştirebilmek için “Reports -> Manage schedules” seçeneğine geliyoruz ve oluşturmuş olduğumuz raporu seçiyoruz.
Resim 07
“Edit Schedule” butonuna tıklıyoruz.
Resim 08
“Details” bölümünden raporumuzun haftalık mı? Yoksa aylık olarak gönderileceğini, rapor başlama ve bitiş tarihlerini düzenleyebiliyoruz.
Resim 09
“Appliead filters” bölümünden ise “filter” yazısının hemen sağında bulunan “Edit” butonuna tıklıyoruz.
Resim 10
Gelen sayfadaki “Direction” bölümünden “Inbound” yani gelen “Outbound” yani giden maillerin mi? Bize raporlanması gerektiğini belirtebiliyoruz. Ayrıca özel olarak belirli alıcı hesap ve gönderici hesap belirlememizi de sağlıyor.
Resim 11
Son olarak “Add Email Recipent” seçeneğinden raporların birden fazla kişilere gitmesini sağlayabiliyoruz. Bunun için “Sende mail to” yazısının yanındaki “Edit” butonuna tıklıyoruz.
Resim 12
Ardından “Add” butonuna tıklıyoruz.
Resim 13
Azure Active Directory içerisindeki mail hizmetine sahip olan kullanıcılar içerisinden istemiş olduğumuz hesapları seçip, ekleme işlemlerini tamamlıyoruz.
Resim 14
Bu makalemizde Office 365 Scheduler Report özelliğini anlatmış olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.