Cloud Computing

Office 365 MFA Multi Factor Authentication SMS Authentication

Merhaba, bu yazımda sizler ile Office 365’in Azure tabanlı olarak bizlere sunduğu bir özellik olan, (MFA) Multi-Factor Authentication’ dan bahsedeceğim.  Multi Factor Authentication çift aşamalı bir güvenlik seviyesi olarak kullanıma sunulan security yöntemidir. En basit örneklersek, kullanıcılar owa bağlantısı kurmaya çalıştıklarında, Active Directory veya Office 365 üzerindeki belirlenmiş olan Password bilgisi ile login olup, maillerine ulaşabiliyor.

clip_image002

Biz en basit şekilde bu işlemi Office 365 üzerinde MFA’yı aktif ederek, kullanıcıların 2 aşamalı güvenlikten geçmesini sağlayacağız. Basit bir şekilde Username ve Password bilgisini girdikten sonra SMS ile bir güvenlik katmanı daha sağlayıp, telefonuna gelen şifreyi girerek maillerine ulaşmasını sağlayacağız.

Peki, MFA özelliğine Office 365 tarafında hangi lisansa sahip kuruluşlar yararlanabilir?

MFA için gerekli olan Office 365 lisansları;

Kurumsal Planlar “E Planları”

Orta Ölçekli İşletme Paketi “Small Business”

Akademik Planlar “A Paketleri”

MFA’ yin birden fazla Authentication özelliği mevcut. Diğer özelliklerini ilerleyen yazılarımda sizler ile paylaşacağım.

Detaylar için:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dn383636.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dn249466.aspx

İşlemlere başlayalım. Office 365 Admin panel altında Users, Active Users linkine tıklayıp, Set Multi-factor authentication requirements: Set up kısmına geliyoruz.

clip_image004

Multi-Factor Authentication’ dan etkilenmesini istediğimiz Userları işaretleyip, Enable Multi-Factor Auth butonuna tıklıyoruz.

clip_image006

clip_image008

Updates Successful diye bir mesaj görüyoruz. MFA’yin aktif duruma gelmiş demektir.

clip_image010

Şimdi Office 365 Exchange Online üzerinde olan bir ilkim Ada kullanıcı ile owa’ ya bağlanıyoruz. İlk şifre ekranını girdikten sonra, aşağıda ki gibi bir ekranla karşılaşıyoruz. Set it up now butonu ile ayalarımızı yapmak için giriş yapıyoruz.

clip_image012

Set it up now tıkladıktan sonra, Additional Security Verification kısmı karşımıza geliyor. Bu yazıda işlemi SMS ile yapacağımızdan, Authentication Phone’ u seçip, 2. Kısımda bulunduğum ülke kodunu seçiyor ve cep telefon numaramı giriyorum. Daha sonra Send me code by text message butonuny işaretliyorum ki cep telefonuma sms kodu gelsin. Daha sonra Contact me butonuna tıklıyorum.

clip_image014

clip_image016

Telefonuma gelen kodu girdim ve Verify butonuna tıkladım.

clip_image018

Outlook, Apple Mail, Microsoft Office gibi app ‘ler için aşağıda ki app passwordünü bir yere not alıp, done butonu ile bitiriyoruz.

clip_image020

İlkim Ada ile Office 365 owa’ ya bağlanmak için şifremizi giriyoruz. Akabinde belirttiğim cep telefon numarasına sms ile 2. Seviye güvenlik kodum geliyor. SMS kodunu girip, Sign In butonuna tıklıyorum.

clip_image022

2 seviyeli güvenlik ile OWA üzerinden maillerime ulaşabildim.

clip_image024

Peki, Aynı kullanıcı Microsoft Outlook için erişim isteyecektir. Bu durumda ne yapmalıyız? Eğer Microsoft Outlook’ a Accsess vermezsek, kullanıcı Outlook üzerinden erişim sağlayamayacaktır.

Outlook’a nasıl izin verebilirim?

Owa üzerinden eriştiğimiz user’ ın Office 365 Settings kısmına tıklıyoruz.

clip_image026

Additional Securty Verification linki altında Update my phone numbers used for account security linkine tıklıyoruz.
clip_image028

App Passwords kısmına geliyoruz ve Create butonuna tıklıyoruz.

clip_image030

 

App için bir isim giriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

clip_image032

Ve Outlook App’si password’ ü ile oluşuyor. Bu password’ü Outlook tanımı için kullanacağız.

clip_image034

clip_image036

İlkim Ada kullanıcısı için Ms Outlook tanımı yapmaya çalışalım.

clip_image038

Office 365 şifresini giriyoruz. Ancak tekrar bizden aynı ekran ile şifre istiyor.

clip_image040

İşte şimdi yukarıda not aldığımız App Password’ü devreye girecek. “xppxgcwgctsrpfxg” bu kodu şifre kısmına yazıp, OK butonuna tıklıyoruz. Ve Outlook tanımımız başarılı bir şekilde oluşuyor.

clip_image042

clip_image044

Makalemizde, (MFA) Multi-Factor Authentication özelliğini SMS ile Authentication adımlarını sizler ile paylaştım. Faydalı olması dileğiyle.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button