Office 365 Domain Ekleme ve Kullanıcı Oluşturma İşlemleri
Merhaba , bu makalemde Office 365 üzerinde domain ekleme ve yapılandırma işlemlerinden bahsedeceğiz .Office 365 ile birlikte artık domainlerimizi Office 365 ile yapılandırabiliyor ve mail trafiğini kesintisiz bir şekilde sağlayabiliyoruz. Microsoft’un bize verdiği sla yüzdesi %99.98 . Office 365 i neden tercih etmek gerekir diye sorarsanız arka planda tüm sunucu yönetimi Microsoft’a ait. Office 365 hizmeti SaaS olarak geçmekte yani software as a service. SaaS modelinde operasyonel maliyetler düşer ; sunucu maliyetlerleri,teknik bakım gerektiren işlerle uğraşmazsanız. Lisanslama ve güncellemeler dahil hepsi servis sağlayıcının görevidir.Office 365 burada daha çok son kullanıcıyı hedef almaktadır.Benim bir adet domain’im var ve ben bu domaini Office 365 üzerinde etkinleştirip , mail kullanımını 365 üzerinden gerçekleştireceğiz.Yapılması gereken adımlar çok da karmaşık değil.
office.Microsoft.com adresi üzerinde bir hesap oluşturacağız.
Etki alanını ekleyeceğiz.Etki alanını alan adını satın aldığımız yerde TXT doğrulaması yapacağız.Eğer nameserver ı bir hosting’e yönlendirdiyseniz bu kaydı orada açmanız gerekiyor.
Kullanıcı oluşturacağız ve lisans atamasını gerçekleştireceğiz.
office.Microsoft.com adresine girip , hesap oluşturalım.Aşağıda 3 adet paket seçeneği mevcut , siz şirket yapınıza uygun paketi seçebilirsiniz.Ürünlerin karşılaştırma tablosu Microsoft’un sitesinde mevcut.http://office.microsoft.com/en-us/pc/compare-office-365-for-business-plans-FX104339486.aspx Ben biraz daha kurumsal bir paket olan orta ölçekli işletme paketini seçiyorum.Free Trial ‘a tıklıyorum.
Karşımıza 1 aylık deneme sürümünü kullanabilmemiz icin bir üyelik formu geliyor.Gerekli bilgileri dolduruyoruz.
Gerekli bilgileri doldurduktan sonra create my account a tıklıyorum.Yukarıda oluşturduğumuz user id Office 365 paneline girerken kullanacağımız user id ‘dir.O yüzden bu bilgileri kaybetmeyin.Kaybetmeniz durumunda yukarıda tanımlamış olduğumuz cep telefonundan parolayı resetleyebiliriz.
Save and continue diyerek devam ediyorum.Ve karşımıza Office 365 konsolu açılıyor.
Kullanmak istediğimiz etki alanını Office 365 üzerinde yapılandıracağız.Admin Center üzerinde domains tabına geliyoruz.
Add a domain diyerek kurulum adımlarını başlatıyoruz.
Office 365 için kullanmak istediğimiz etki alanı adını yazıyoruz.
Bu domainin bize ait olduğunu doğrulayabilmek için Microsoft mx ve ya txt kaydının hosting üzerinde oluşturmamız gerekiyor.Genel yönergelere gelip txt kaydını seçiyorum ve bunu kopyalıyorum.Şimdi bu kaydı dış dns üzerinde ekleyeceğim.
Hosting paneli üzerinde txt kaydını oluşturuyorum.Bu kayıtların güncellenmesi 1-2 saat zaman alabilir.
done , verify now diyerek doğrulama işlemini başlatıyorum.
Txt kaydımız doğrulandı finish diyerek domain ekleme işlemini tamamlıyorum.
2 adımda kullanıcı oluşturma ve lisans atama işlemlerini gerçekleştireceğiz.Start Step 2 diyerek başlatıyoruz.
İstersek kullanıcıları tek tek oluşturabilir ve ya csv dosyasından import edebiliriz.Ve ya bu adımı atlayabilir ve sonra kullanıcılarımızı oluşturabiliriz.Ben ilk seçeneği seçiyorum.Bir kullanıcı oluşturacağım.Hybrid yapılanma için active directory ile senkronize edebiliriz.Melez yapılanma başka bir makalede detaylı olarak anlatılacaktır.
Can Bolat için [email protected] için bir hesap oluşturuyorum.
Kullanıcı lokasyonunu belirliyorum.Üst seçenekte bu kullanıcının yönetici haklarına sahip olmasını ister misiniz diye soruyor.Bir tanımlama yapmayacağım.Rol tanımları detaylı olarak ilerde anlatılacaktır.
Kullanıcının hangi servislerden faydalanabilmesini istiyorsak ilgili lisansları seçiyoruz.
Oluşturduğumuz kullanıcının bilgileri Office 365 te oturum açarken kullandığımız yetkili kullanıcı hesabına gönderilecektir.
Kullanıcımız ve geçici parola oluştu.İlk oturumda şifre değişikliği isteyecektir.Başka bir kullanıcı oluşturmayacağım finish diyerek kullanıcı oluşturma işlemini bitiriyorum.
3.adımda Office 365 için gerekli dns kayıtlarını oluşturacağız .Bu adımda Exchange ve Lync için dns tanımlarını yapacağız.
Exchange ve Lync Online servislerini bu domain üzerinde kullanmak istiyorsak varsayılan olarak devam edebiliriz.Yani kullanıcılar Lync ve Exchange hizmetlerini bu domainde oturum açarak kullanacaklar.
Exchange,Lync ve Office 365 hizmetlerini kullanabilmemiz için dış dns üzerinde bu kayıtları açmamız gerekiyor.
Finish diyerek 3 adımımizıda tamamlıyoruz.
Domain şuan da hazır ve aktif durumda.Şimdi bir test yapalım.
Office.microsoft.com adresine girip oluşturmuş olduğum kullanıcı hesabı ile oturum açıyorum.
Hesabı oluştururken bize geçici bir parola vermişti.Yeni parolamızı tanımlıyoruz.
Save dedikten sonra time zone seçimini yapıp oturum açıyorum.
Deneme maili gönderelim şimdi.
Dilerim faydalı bir makale olmuştur.Sonraki makalede görüşmek üzere.
Bir işletme hesabına kaç adet domain eklenebiliyor biliyormusunuz? domain1.com, domain2.com, vs.vs. şeklinde.
Bir de şunu sormak istiyorum. Domainlere açacağımız kullanıcı hesapları için veya domainler için ayrıca ücret alınıyor mu?