Office 365 Connected Accounts


    


 


Hepimizin  bu dönemde yakından takip ettiği bulut bilişim çözümlerinden olan ve Türkiye’ de yakın zaman içinde bireysel ve kurumsal kullanıcılar için kullanıma satışa sunulacak olan Office 365 sistemi kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bunlardan biride gerçekten bu sistem de olmazsa olmaz diyebileceğimiz connected account bölümüdür. Bu yazımda kendi bünyemizde bulunan bir Exchange Server ürününü kullanmaya devam ederken bir yandan da Office 365 ürünü ile bize sunulan “connected account” özelliğini anlatacağım.


 


Office 365 ürünü hakkında daha fazla teknik bilgi için ÇözümPark Bilişim Portalı üzerindeki makale ve videoları inceleyebilirsiniz.


 


Aslında burada bir kaç farklı çözüm bulunmaktadır. Yani isterseniz tüm posta kutularınızı Office 365 sunucularına taşıyabilirsiniz veya bazı hesapları kendi bünyenizde bazı hesapları ise Office 365 üzerinde tutarak hybrid bir yapı kurabilirsiniz. Ben ise aslında tüm hesaplarımı kendi mail sunucum üzerinde tutacağım ancak Office 365 ürünü üzerinden de bu maillere ulaşacağım.


 


Bu nokta da Office 365 Connected Account yapısı devreye giriyor .Bu yapı bildiğiniz gibi Microsoft Hotmail hesaplarımız da bulunmakta ancak Office 365 ürünü tabiki çok daha gelişmiş özellikler sunmaktadır.


 


Şimdi ürünün kullanımına gelelim. Ürün bu makalenin yazıldığı gün itibari ile Türkiye de resmi olarak satılmamaktadır. Ancak biz geçici bir hesap açabiliyoruz. Bunun için ilk olarak aşağıdaki adresi ziyaret ederek bir hesap oluşturmamız gerekmektedir.


 


 


http://www.microsoft.com/tr-tr/office365/online-software.aspx


 


 


Hesabımızı aldıktan sonra aşağıdaki adres üzerinden Office 365 hesabımıza ulaşıyoruz.


 


 


https://portal.microsoftonline.com


 


 


 



 


 


 


Logon işleminden sonra kullanıcı ana ekranı gelecektir. Bu bölüm ve detayları hakkında makalemin başında da belirttiğim gibi ÇözümPark üzerindeki makale ve videoları inceleyebilirsiniz.


 


Biz direkt olarak hedefimize ulaşmak için üst bölümde bulunan “Outlook” linkine tıklıyoruz.


 


 



 


 


 


  Aşağıdaki gibi OWA ekranı bizi karşılıyor.


 


 


 


 


 


Ardından “Options” sekmesinden “See All options” linkine tıklıyoruz.


 


Bu bölümde mail hesabımız ile ilgili ayarları kontrol edebiliyoruz. Bu bölümde “Account” sekmesine tıklıyoruz ve açılan sağ taraftaki bölümden “Connected Accounts” linkine tıklıyoruz.


 


 


 


 


 


Connected Accounts bölümünde aşağıdaki detayları görebiliyoruz.


 


 


 


 


 


Şimdi Office 365 hesabımıza şirket posta kutularından bir tanesini bağlayacağız. “New” diyerek şirket posta kutusu kullanıcı bilgilerini giriyoruz.


 


 


 


 


 


Hesabımız ve şifremiz kontrol edildikten sonra bir doğrulama postası gönderilecektir ve yine eğer bu kullanıcı posta kutusunda mail var ise bu maillerde Office 365 hesabınızın posta kutusunda düşmeye başlayacaktır. Eğer birden fazla adres tanımlaması yapacak olursak Sağ tarafta bulunan “Default Reply Address” kısmında her zaman gönderim (öncelikli) yapacağımız mail adresini seçebiliriz. Tabi ki bu Office 365 web ara yüzü için geçerli olacaktır, eğer Outlook programını kullanıyorsanız Office 365 hesabınız için bu durumda Outlook programı üzerinden zaten bu seçimi ayrıca yapabilirsiniz. Dilerseniz bu bölümüde görelim. Malum hala alışkanlıklarımız gereği OWA ekranından sa Outlook programını tercih ediyoruz. Bunun için eğer hali hazırda bir Outlook programınız var ise bunu Office 365 hesabınıza bağlayabilirsiniz. Eğer lisansınız Office 365 üzerinden almışsanız yani Office 365 paketinizde bu kullanıcı için Microsoft Office Pro versiyonu var ise bu durumda isterseniz Office 365 sitesi üzerinden de Office 2010 programını indirebilir ve Outlook yüklemesini yapabilirsiniz.


 


Bu yükleme sonrası Outlook programı ile Office 365 hesabınıza bağlanabilirsiniz.


 


 


 



 


 


Kurulum “Outlook Anywhere” teknolojisi sayesinde otomatik olarak tanımlanır, eğer bu konuda bir sorun yaşıyorsanız portal üzerindeki  Exchange Server makalelerini okuyabilirsiniz. Kurulum sonrası yeni bir posta göndermek istersek durum aşağıdaki gibi olacaktır.


 


 


 



 


 


Gördüğünüz gibi Office 365 hesaplarımıza bağlı tüm mail adreslerini görebiliyoruz.


 


Buraya kadar her şey güzel çalışıyor ancak buradan sonra bir sorun var L Evet şirketinizde belki Exchange 2003 var ama siz Exchange 2010 OWA ara yüzünü ve tabiki beraberinde getirdiği pek çok yeniliği kullanmak istiyorsunuz veya benzeri şekilde Forefront Online Protecrion for Exchange gibi son derece gelişmiş bir Anti Virus – Anti Spam yazılımını da kullanmış oluyorsunuz. Ancak sorun şu ki siz artık aktif olarak her ne kadar bu Outlook veya Office 365 OWA ekranını kullansanızda sizin şirket posta kutularınıza gelen mailler Office 365 hesabına ancak 60dk da bir gelecektir. Bu konudaki Microsoft’ un açıklamaları aynı aşağıdaki gibidir.


 


Automatic sync when you sign in: Each time you sign in, your connected accounts are immediately synchronized.


Faster sync intervals: While you are signed in, your connected accounts are checked more frequently.


On-demand sync using the Refresh button: While you are signed in, you can click the Refresh button to check your Connected Accounts for new messages.  


 


 


 


   


 


 


 


Yani özetle her logon olduğunuzda, veya 60dk da bir veya tazeleme düğmesini kullanmanız gerekmektedir. Bu aslında bir seçin olup ve sizin için yeterli ise makalenin devamı sizin için değil demektir J


 


Bu benim için yeterli değildi, yani ben şirket posta kutuma gelen mailleri anında Office 365 posta kutumda görmek istiyordum.


 


Mantık ise çok basit, şirket organizasyonuma Office 365 hesabımı kontak olarak ekliyorum ve sonrasında şirket posta kutuma gelen mailleri bu kontak adresine yönlendiriyorum.


 


 



 


 


 


 



 


 


 



 


 


 


Yukarıdaki 3 resimde kontak kısmını özetledim aşağıdaki resimde ise mevcut Exchange posta kutumdaki yönlendirmeyi yapıyorum.


 


 


 



 


 


 


Bunun sonucunda mail trafiği son derece hızlı bir şekilde Office 365 hesabıma yönlendirilmiştir.


 


Tabiki bu durumda connected hesap yönteminden farklı olarak Office 365 üzerinden yerleşik Exchange hesaplarımız için mail gönderme seçeneğimiz olmayacaktır.


 


Özetle, Microsoft’ un bize sunduğu 3 temel mail alma yöntemini ( logon, beklemek veya tazele düğmesi ) veya benim size bir alternatif olarak hatırlatmak istediğim kontak ekleme yöntemini kullanabilirsiniz.


 


Umarım faydalı bir makale olmuştur.


 


Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.


 

Exit mobile version