Office 365 Admin Center Preview IMAP Migration
Bu makalemizde IMAP protokolünü kullanan mail sunucuları üzerinde bulunan e-posta hesaplarımızı Office 365’e nasıl taşınacağından bahsediyor olacağız.
Ben IMAP mail sunucusu olarak Google App kullanımayı ve Google Apps üzerinde bulunan kullanıcı e-posta kutularının içeriklerini Office 365’e taşıma işlemlerini gerçekleştireceğiz.
Dikkat edilmesi gereken adımlar
· Yalnızca kullanıcıların gelen kutusu veya diğer posta klasörleri içindeki öğeleri geçirebilirsiniz. Bu geçiş işleminde kişiler, tavkim ve görevleri Office 365’e taşınamamaktadır.
· Bir kullanıcı posta kutusundan en fazla 500.000 öğeyi Office 365’e taşıyabilirsiniz.
· Taşınabilecek en fazla e-posta boyutu 35 MB’dir.
· IMAP migration işlemi sadece Google Apps ile kullanılan bir özellik olamdığından, e-postaların taşıma performansını arttırmak için mail sunucunuz üzerinde ki bağlantı sınırlarını arttırmanız iyi olabilir.
E-postaları taşımak için Google Apps sistemindeki kullanıcı e-posta kutularına erişim sağlıyor olmamız gerekiyor. Kullanıcı parolalarını biliyor veya yönetici kimlik bilgileri ile posta kutularına erişim sağlayabiliryorsanız taşıma işlemi sırasında son kullanıcılar etkilenmez.
Kuullanıcı posta kutularına erişiminiz söz konusu değil ise, parolaları sıfırlamanız gerekmektedir. Böylece kullanıcı e-postalarına erişimi sağlayabilrsiniz. Parola sıfırlama işleminden sonra kullanıcılar yeni parolalarını bilmiyorlar ise, e-postaların taşınması esnasında veya sonrasında eski posta kutularına ulaşamayacaklardır. Kullanıcıların eski e-posta kutularına ulaşmalarını istiyorsanız geçiş sırasında veya sonrasında yeni parolaları kullanıcılara dağıtabilirsiniz.
IMAP Migration nasıl çalışır
Hem Google Apps hem de başka bir IMAP sisteminden Office 365’e taşıma işlemleri gerçekleşirken bu adımlar gerçekleşir.
Resim 01
IMAP Migration işlmelerini başlatmak için ilk olarak portal.office.com adresine girerek Office 365 Admin Center üzerinde oturum açıyoruz.
Resim 02
Office 365 üzerinde kullanacağımız alan adını doğrulamak için Office 365 Admin Center üzerinden Settings -> Domain seçeneğine tıklıyoruz.
Resim 03
Add domain butonuna tıklayarak kullanacağımız domaini yazıyoruz.
Resim 04
Alan adımızı yazdıktan sonra “Next” butonuna tıkllıyoruz.
Resim 05
Alan adını doğrulamak için external DNS paneline bir adet TXT kaydı girmemiz gerekiyor. Bu sebeple “Add a TXT record instead” seçeneğini seçerek işlemlere devam ediyoruz.
Resim 06
Office 365’in bizim için üretmiş olduğu doğrulama kaydını external DNS paneline girişini yapıyoruz.
Resim 07
Benim kullandığı alan adına ait external DNS GoDaddy üzerinde bulunduğu için GoDaddy panelinde TXT kaydını girme işlemini gerçekleştiriyorum.
Resim 08
TXT kaydını ekleme işlemi bittikten sonra Office 365 Admin Center’a geri dönüp, alan adı doğrulama işlemini tamamlıyorum.
Resim 09
Doğrulama işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştikten sonra “Exit” diyerek, şimdilik diğer DNS kayıtlarını eklemek istemediğimizi belirtiyoruz.
Resim 10
“Exit” dedikten sonra alan adımızı doğrulamış oluyoruz.
Resim 11
Sonrasında Google Apps üzerinde olan kullanıcıları Office 365’e üzerinde oluşturuyoruz.
Resim 12
“Add a user” butonuna tıklayarak, kullanıcı oluşturma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Çok fazla sayıda kullanıcınız var ise CSV import yöntemi veya lokal domaindeki kullanıcıları direkt olarak Office 365 üzerinde oluşturmak istiyorsanız Azure AD Connect ile bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Benim panelimde kullanıcı sayısı az olduğu ben tek tek ekleyerek bu işlemi gerçekleştireceğim.
Resim 13
Resim 14
Resim 15
Kullanıcıları Office 365 panelinde oluşturma ve lisans atama işlemlerini tamamladık.
Resim 16
Google Apps üzerindeki kullanıcı e-posta kutularında bulunan mailleri Office 365 e-posta kutularına taşıma işlemlerini gerçekleştirmek için Office 365 Admin Center -> Users -> Data Migration seçeneğine geliyoruz.
Resim 17
“Other email sources…” seçeneğine tıkllıyoruz.
Resim 18
Google Apps ortamına bağlanmak için gerekli olan bilgileri aşağıdaki şekilde giriyoruz.
Resim 19
Kullanıcıların Google Apps üzerindeki parolaları girip, “Start migration” butonuna tıklıyoruz.
Resim 20
Google Apps üzerinde bulunan e-posta hesaplarındaki maillerin Office 365’e aktarılma işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
Resim 21
Geçiş işlemi sürecinde “Status” başlığı altında aşağıdaki süreçleri göreceğiz.
1. Starting
2. Queued
3. Syncing
4. Synced
Durum “Synced” ise IMAP migraiton ile mail taşıma işlemleri belirli aralıklarla senkronizasyon işlemini devam edecektir.
Mail taşıma işlemleri tamamlandıktan sonra “Close Connection” butonuna tıklayarak bağlantıyı kapatıyoruz.
Resim 22
Artık en son olarak MX ve diğer DNS kayıtlarınınn güncelleme işlemini external DNS panelinden gerçekleştirdikten sonra mail hizmetini Office 365 üzerinden sağlıyoruz.
Resim 23
Bu makalemizde Office 365 Admin Center Preview ile IMAP migration işlemlerini anlatmış olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.
Eline sağlık Ümit, yenisini bekleriz.