3. Parti Yazılımlar

Nod32 Enterprise Kurulumu

 

 

Servera kurulması gereken modüller sırasıyla şöyledir:

 

 

 

1-    LAN Update Server: Güncellemelerin internetten alınarak diğer bilgisayarlara yerel ağ üzerinden gönderilmesini sağlayan modüldür.

 

 

 

2-    Remote Administrator Server: Nod32 kurulan bilgisayarların, Nod32 ile ilgili tüm aktivitelerinin saklandığı modüldür. Arka planda nod32ra.exe isimli bir dosya çalıştırır.

 

 

 

3-    Remote Administrator Console: Remote Administrator Server’a bağlantı kurarak tüm aktivitelerin görüntülenmesini, uzaktan kurulum yapılabilmesini, uzaktan tarama başlatılabilmesini sağlayan modüldür.

 

 

 

LAN UPDATE SERVER KURULUMU

Lan Update Server’a, Nod32 Kurulum CD’sinin içinde bulunan NOD32 NT-XP-2003 LAN Update Server EN klasöründen ulaşılabilir. Lan Update Server’ın kurulumu Standart versiyonun kurulumu ile birebir aynıdır. Aradaki fark, kurulumdan sonra Mirror modülünün gelmesidir. Mirror modülü diğer bilgisayarlara güncellemeleri dağıtmak için yapılandırılması gereken modüldür. Kurulum sırasında gerekli kullanıcı adı ve şifre yazıldıysa kurulum bittiğinde Güncelleme işlemi başlamış olacaktır. Güncelleme işlemi tamamlandığında Mirror ile ilgili gerekli yapılandırmalar yapılır.

 

 

 

clip_image001

 

 

 

Extract diyerek dosyalarımızı açalım.

 

 

 

clip_image002

 

 

 

Lisans anlaşması sekmesine I agree (sözleşmeyi kabul ediyorum) i seçerek devam edelim

 

 

 

clip_image003

 

 

 

Bu kısımda av- ile başlayan size verilen ya da cd içerisinde gelen şifreyi girerek next diyoruz.

 

clip_image004

 

 

 

Herhangi bir çevirmeli bağlantı kullanmadığım için herhangi bir ayarda değişiklik yapmıyorum ve next ile devam ediyorum

 

 

 

clip_image005

 

 

 

Bu ekranda da herhangi bir ayara dokunmadan gelen ekrana next diyerek devam ediyorum

 

 

 

clip_image006

 

 

 

Bu ekranda potansiyel olarak istenmeyen uygulamaların tespitini etkinleştir seçeneğini seçerek gelen ekrana next diyerek devam edelim

 

 

 

clip_image007

 

 

 

Bu ekran da da herhangi bir değişiklik yapmadan next diyoruz.

 

 

 

clip_image008

 

 

 

Eğer  işletim sistemi Windows 2000/2003 Server vb. bir server işletim sistemi ise, kurulum sırasında sunulan seçeneklerde IMON modülü işaretlenmemiş bir şekilde gelecektir. Bu seçenekte herhangi bir değişiklik yapılmaması  gerekmektedir. IMON modülü server işletim sistemlerinde aktif hale getirilmez.

 

 

 

Gelen ekrana next diyerek devam edelim ve kurulumu tamamlayalım.

 

 

 

Bilgisayar yeniden başladığında son Update leri yüklemeye başlayacaktır.

 

 

 

Daha sonra C:Program FilesEset  klasörü altında Mirror isimli bir klasör açılarak paylaşıma açılır

 

 

 

clip_image009 

 

Bu işlem client’ların son güncellemeleri sunucu dan alabilmeleri içindir.

 

Bu işlemin ardından nod32 programı açılarak

 

clip_image010 

 

Sol tarafta bulunan Ayna (Mirror) sekmesine gelerek Güncelleme aynası (Mirror) sekmesini seçerek bir güncelleme aynası oluşturmamız gerekiyor. Üst kısımda bulunan dile seçenekleri mevcut olan sekmeden kullandığınız dile ait paketi işaretleyelim, nod32’yi Türkçe kullananlar İngilizce olan paketi seçebilirler, kendinize uygun işletim sistemi aynasını da seçtikten sonra orta kısımda olan Güncelleme aynası dizini kısmında güncellemelerin yapılacağı Mirror dosyasının yolunu göstermemiz gerekiyor. Dosyalara HTTP protokolü üzerinden erişimi sağla sekmesini de işaretledikten sonra (Eğer kurulum Windows Small Business Server’a yapıldıysa Advanced butonuna tıklanarak default olarak 8081 olarak gelen portun 8090 yapılması gerekmektedir. Eğer işletim sistemi SBS değilse 8081 nolu port aynen kalabilir. )

 

Güncelleme sekmesine tıklayarak nod32 client’ların güncellemesi için gerekli dosyaların indirilmesini sağlamamız gerek

 

clip_image011

 

 

 

Tüm bu ayarlar yapıldıktan sonra Mirror modülü yapılandırması tamamlanmış olur.

 

REMOTE ADMINISTRATOR SERVER KURULUMU

Remote Administrator (RAS) kurulumu Nod32 Kurulum CD’sinin içindeki NOD32 Remote Administrator Server klasöründen başlatılır.

 

 

clip_image012

 
 

 

Kurulum sırasında Licence Key ‘in seçilmesi gereken bölümde yine Nod32 Kurumsal Kurulum CD’sinin içindeki Lisans Dosyası klasöründe bulunan nod32.lic isimli dosya seçilerek kuruluma devam edilir.

 

Remote Administrator Server kurulumu tamamlandığında Windows’un Services bölümünde Nod32 Remote Administrator Server adlı bir servisin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Servis çalışıyorsa Remote Administrator Console ‘un kurulumuna geçilebilir.

 

 

REMOTE ADMINISTRATOR CONSOLE KURULUMU

 

RAC, eğer RAS ile aynı yere yükleniyorsa kurulum sırasında Server Name bölümüne herhangi bir şey yazılması gerekmez. RAC eğer farklı bir bilgisayara yükleniyorsa Server Name bölümüne RAS’ın bulunduğu serverın ismi ya da IP adresi  girilmelidir.

 

 

REMOTE ADMINISTRATOR CONSOLE İLE UZAKTAN KURULUM YAPILMASI  

 

 

 

1-    RAC ile uzaktan kurulum yapılabilmesi için Remote Install seçeneğine tıklanarak Packages butonuna tıklanır ve gelen ekranda kurulum paketi oluşturulur.

 

 

 

2-    Kurulum paketi oluşturulması için öncelikle Create butonuna tıklanır ve gelen ekranda yine Nod32 Kurumsal Kurulum CD içinde bulunan ve diğer bilgisayarlara yüklenecek olan Nod32 Standart sürüm paketi seçilir ve Create butonuna tıklanır.

 

 

 

3-    Bu işlem yapıldıktan sonra, bir önceki ekranda bulunan Select butonu ile daha önceden oluşturulmuş bir konfigürasyon (config.xml) dosyası varsa seçilebilir. Böylece konfigürasyon dosyası, oluşturulan pakete eklenmiş olur.

 

 

 

4-    Son olarak yine aynı penceredeki Save butonuna tıklandığında gelen ekranda, pakete bir isim verildikten sonra işlem tamamlanmış olur.

 

 

 

5-    Oluşturulan paketin diğer bilgisayarlara gönderilmesi işlemi Install bölümünden yapılır. Bu bölümde sol tarafta bilgisayarlar görülecektir.

 

 

 

6-    Nod32 yüklenmek istenen bilgisayar sol taraftan sağ tarafa sürüklenerek bırakıldıktan sonra, yüklenmek istenen paket üst tarafta bulunan Packages bölümünden seçilir.

 

 

 

7-    Ardından Install butonuna tıklanır. Sonrasında gelen ekranda username ve password girilmesi gerekmektedir. Bu bölümde girilecek username ve password’un yükleme yapılacak olan bilgisayarda program yükleme yetkisi olmalıdır.

 

 

 

8-    Eğer bir Domain yapısı mevcutsa, girilecek olan username ve password Domain Admin yetkisine sahip olursa diğer bilgisayarlarda kurulum yapabilecektir.

 

 

 

9-    Eğer bir Workgroup yapısı var ise o zaman diğer bilgisayarlarda öncelikle Basit Dosya Paylaşımın (Windows Explorer -> Araçlar -> Görünüm -> Basit Dosya Paylaşımı) kaldırılması gerekecektir. Bu durumda kullanılacak olan Kullanıcı adı ve Şifre ise yükleme yapılması istenen bilgisayarda tam yetkiye sahip olmalıdır.

 

 

 

Tüm kurulum işlemleri bittikten sonra masa üstünde bulunan nod32 remote administrator console kısa yoluna tıklayarak aktiviteleri görmeniz mümkündür.

 

clip_image013 

 

                       OTOMATİK KURULUM PAKETİ OLUŞTURMA

 

 

 
clip_image014

 

 

 

Kurulum cd’sinin içerisinde Nod32 NT/2000/XP/2003 Standart EN klasöründe bulunan veya internetten indirilen ndntenst.exe isimli dosyaya sağ tıklanır ve Extract Here seçilip  aşağıda görüldüğü gibi aynı klasörün içine dosyalar açılır.

 

 

 

clip_image015

 

 

 

clip_image016

 

 

 

Sonrasında daha önce oluşturulan config.xml isimli konfigürasyon dosyası aynı klasöre kopyalanır.

 

 

 

Ya da http://www.davudows.com/config.rar dosyası indirilir

 

 

 

clip_image017

 

 

 

Config.xml dosyası ile birlikte kurulum dosyalarının tamamı seçilerek sağ tıklanıp Add to archive seneği seçilir. ( Dosyaların tamamı seçilirken ndntenst.exe dâhil edilmeyecektir)

 

clip_image018

 

Açılan WinRar ekranında Create SFX archive seçeneği işaretlenir.

  

clip_image019

 

 

Advanced tabına tıklanır ve SFX options seçeneği seçilir.

 

clip_image020

 

 

 

Yukarıdaki bölümde gerekli komutlar ve parametreler aynen yazılır. /reboot komutu yazılırsa Nod32 kurulumu bittikten sonra bilgisayar kendiliğinden kapanıp açılacaktır. (setup.exe /silentmode /instmfc /cfg=”config.xml” /reboot)

 

 

 

clip_image021

 

 

Modes tabına tıklanarak Hide All ve Overwrite All Files seçenekleri işaretlenir. Ok butonuna tıklandıktan sonra bir sonraki ekranda tekrar Ok butonuna tıklanır. Aşağıda görüldüğü gibi Nod32 Otomatik Kurulum Paketi oluşturulmuş olur.

 

clip_image022

 

Bu işlemlerin ardından NOD32 XP-2003 Standart ismi ile oluşturduğunuz exe yi clientlara yükleyebilirsiniz.

 

 

Not: NOD32 ile ilgili tüm teknik sorularınızı ve kullanıcı adı ve parola problemlerinizi [email protected] adresine hafta içi her gün 09:00 – 18:00 arasında  e-posta gönderebilirsiniz.

 

Virüssüz günler dilerim

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu